Şarm El Şeyh Havalimanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sharm El Sheikh International Airport sayfasından yönlendirildi)

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı (Arapçaː مطار شرم الشيخ الدولي Maṭār Sharm El Sheikh El Dawli) (IATA: SSHICAO: HESH) Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kahire Uluslararası Havalimanı ve Hurgada Uluslararası Havalimanı'ndan sonra Mısır'ın üçüncü en yoğun havalimanıdır. Havaalanı daha önce Ophira Uluslararası Havaalanı olarak biliniyordu.

Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı'ndaki kontrol kulesi

Havaalanı, 14 Mayıs 1968'de İsrail Hava Kuvvetleri üssü olarak açıldı. 1979'da Mısır-İsrail barış anlaşmasının imzalanması ve ardından İsrail'in Sina Yarımadası'ndan çekilmesinin ardından sivil havaalanı olarak yeniden açıldı.

2008 yılında Mısır Havalimanları Holding Şirketi (EAHC), havalimanına üçüncü bir yeni terminal inşa etme planlarını duyurdu. Temmuz 2009'da Mısırlı Havalimanları ve Hava Seyrüsefer Şirketi (EHCAAN), üçüncü terminal için İspanyol inşaat tasarımcıları Pointec ile bir sözleşme imzaladı. Terminalin, havalimanının kapasitesini yılda 7,5 milyondan 15 milyon yolcuya iki katına çıkarması planlandı. Projenin birincil maliyetlerinin 420 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor Tasarım aşamasının 2010 başlarında tamamlanması planlanıyordu. Daha sonra uluslararası müteahhitler, 2015 yılında tamamen inşa edilmesi planlanan terminalin inşası için açık ihaleye davet edildi.[1] Eylül 2016 itibarıyla inşaat başlamamıştı Havaalanının 2025 yılına kadar yılda 18 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.[2]

31 Ekim 2015'te, Şarm El Şeyh'ten St. Petersburg, Rusya'ya giden Metrojet Uçuş 9268, Sina Yarımadası'nda Nekhel ile Housna arasında düştü ve çoğu Rus turist olmak üzere uçaktaki 224 kişinin tamamı öldü. Batılı hükümetlerin terör saldırısının sonucu olduğuna inanılan kazanın sorumluluğunu, Suriye yakınlarında Rus güçleriyle savaşan cihatçı grup IŞİD hızla üstlendi. Rus müfettişler Kasım ortasında uçağın bombalandığını doğruladılar.[3] Bu olayların ardından birçok ülke Şarm El Şeyh'e yapılan tüm uçuşların bir sonraki duyuruya kadar askıya alınmasını emretti.[3]

Kasım 2015'te, 31 Ekim 2015'te Metrojet 9268 sefer sayılı uçağın düşürülmesi nedeniyle yolcu sayısında önemli bir düşüş yaşandı. Bu, havayollarının havaalanındaki uçuşları iptal etmesine ve mahsur kalan yolcular için kurtarma uçuşları düzenlemesine yol açtı. Rusya ve Birleşik Krallık gibi Avrupa ülkelerinin hükümetleri, kazanın ardından ortaya çıkan güvenlik endişelerini gerekçe göstererek havayollarının havalimanına çalışmasını yasakladı Birleşik Krallık Hükümeti ve HM Hükümeti, Şarm El Şeyh'e gidiş-dönüş tüm seyahatlerin yasaklanmasını tavsiye etti.

Ocak 2018'de EgyptAir Express'in gelen Airbus A220 filosu için havalimanında bir üs açacağı açıklandı. Bu, havayolunun havalimanında hizmet verdiği destinasyonların sayısını artıracak ve İtalya, Almanya, Fas ve Hindistan'daki şehirlere kesintisiz uçuş imkanı sunacaktır.[4]

22 Ekim 2019'da, güvenlik prosedürlerinin kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesinin ardından Birleşik Krallık, Birleşik Krallık havalimanları ile Şarm El Şeyh arasındaki uçuşlardaki uçuş yasağını kaldırdı.[5]

1 Kasım 2019'da TUI Airways ve TUI UK'nin ana şirketi TUI AG, Şubat 2020'den itibaren havalimanına uçuşların yeniden başladığını duyurdu.[6]

Rossiya Havayolları, Metrojet 9268 sefer sayılı uçağın düşürülmesi nedeniyle tatil yeri ile Rusya arasındaki uçuşların yasaklanmasından bu yana 5 yıl sonra ilk kez Rusya ile Şarm El Şeyh arasındaki ilk uçuşu 9 Ağustos 2021'de gerçekleştirdi.[7]

Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı'ndaki Terminal 1 Gidiş salonu

23 Mayıs 2007'de havalimanının ikinci terminali olan yeni Terminal 1, yılda 5 milyon yolcu kapasiteli olarak hizmete açıldı. İki seviyeli, 43,000-metrekare (462,85 ft2) terminali 40 check-in kontuarına sahiptir ve çok sayıda uluslararası ve charter uçuşa hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Her biri uzaktaki stantlara çıkan iki yurt içi ve altı uluslararası kapısı vardır. Terminal üç bina bileşeninden oluşuyor: 'tekne' olarak adlandırılan kama şeklindeki bir ara alanla birbirine kaynaşmış iki dairesel şekilli salon. Burası pasaport kontrolü, gümrüksüz satış ve VIP alanlarının yanı sıra kafe/restoranların bulunduğu bir yolcu geçiş merkezi olarak hizmet veriyor. 'Tekne'nin katı kütlesiyle dokusal olarak tam bir tezat oluşturan salonlar, yerli Bedevi kültüründen ilham alan havadar, dalgalı çadır benzeri çatılara sahiptir.

Terminal 2 olarak bilinse de burası aslında havalimanının orijinal terminal binasıdır. Bina 2004 yılında tam bir modernizasyon programına tabi tutulmuştur ve yılda 2,5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. 2007 yılında Terminal 1'in açılışından bu yana çoğu havayolu şirketi operasyonlarını yeni binaya kaydırdı.

Aralık 2016'da Mısır Havalimanları Şirketi Terminal 2'yi genişletme planlarını duyurdu. EAC, terminali genişleterek kapasitesini yılda iki milyon yolcu artırarak havalimanının toplam kapasitesini 9,5 milyona çıkarmayı planlıyor. Bu aynı zamanda yeni bir pistin ve 40 yeni hava tarafının inşasını da içeriyor[8]

Kasım 2019'da, havalimanının yıllık kapasitesinin 7 milyondan 9 milyona çıkarılmasıyla Terminal 2'nin genişletilmesinin bir kısmının tamamlandığı açıklandı. Plan, özellikle kış aylarında tatil beldesini ziyaret eden turist sayısının artması nedeniyle kapasitenin yıllık 20 milyon yolcuya çıkarılmasını hedefliyor. Şimdilik kapı sayısı 8'den 12'ye çıkarıldı. Havalimanındaki geliştirme çalışmalarının toplam maliyeti şu ana kadar 800 milyon LE'ye ulaştı.[9]

Terminal 3[değiştir | kaynağı değiştir]

Terminal 3, havalimanının yolcu taşıma kapasitesini 10 milyon artırmak için 2008 yılında önerildi. Havaalanının 2025 yılına kadar yılda 18 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Yeni terminal ve pistin el Salam yoluna bitişik inşa edilmesi planlandı. Üçüncü terminal ve onun iletişim standları, hem uluslararası hem de yerli yolculara hizmet veren bir gidiş salonu ve bir varış salonu içeren yaklaşık 183.000 m²'lik bir alanı kaplayacaktır. Üçüncü terminal, mevcut havaalanının kuzeyinde yeni bir havaalanına bakacaktır. Origami şeklindeki çatı kıvrımları kalkış alanı üzerinde gölgelik sağlıyor, cepheleri doğrudan güneş ışığından koruyor ve bina genelinde doğal aydınlatma sağlıyor. Proje kapsamında taksi yolları ve apronlar da inşa edilecektir. İlgili diğer altyapılar arasında bir elektrik veya mekanik tesis, güvenlik hizmetleri için barakalar, bir cami, bir otopark alanı ve bir atık su arıtma tesisi yer alıyordu. Yeni binanın atık suyu mevcut kanalizasyon sistemine bağlanacak ve sulama amacıyla iletilmeden önce arıtılacaktır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sharm El Sheikh International Airport". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  2. ^ a b "The new terminal three and runway". airport-technology.com. 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b "International News: Latest Headlines, Video and Photographs from Around the World – People, Places, Crisis, Conflict, Culture, Change, Analysis and Trends". ABC News. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Egyptair Express eyes Sharm el-Sheikh base with CS300s". ch-aviation. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Sharm el-Sheikh: UK to resume flights after safety ban". bbc.co.uk. 22 Ekim 2019. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  6. ^ "TUI To Return To Resort City Sharm El Sheikh As Airport Security Restrictions Lifted". simpleflying.com. 3 Kasım 2019. 5 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 
  7. ^ "Photos: Sharm El-Sheikh receives its 1st direct flight from Russia since 2015 ban". egypttoday.com. 9 Ağustos 2021. 9 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2021. 
  8. ^ Dey, Paromita. "Egypt: Tender for Sharm El-Sheikh airport works - ConstructionWeekOnline.com". www.constructionweekonline.com. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2017. 
  9. ^ "Sharm El Sheikh Airport annual capacity becomes 9M passengers". egypttoday.com. 4 Kasım 2019. 2 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]