Seyr-i Sefain İdaresi Atatürk Büstü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seyr-i Sefain İdaresi Atatürk büstü, 1926 yılında ilk Türk heykeltraşlardan Kenan Yontuç tarafından yapılmış Atatürk büstü.

İstanbul'da Seyr-i Sefain İdaresi Yolcu Salonu'na yerleştirilmek için yapılan büst, 1967'den beri Yalova'daki Termal Kaplıcaları'nda sergilenir. İlk Atatürk büstlerindendir.

Büst, işletmenin genel müdürü olan Sadullah Güney'in önerisi ile Seyr-i Sefain İdaresi tarafından yaptırılıp Tophane'deki Seyr-i Sefain İdaresi Yolcu Salonu önüne yerleştirilmiştir. Büstün fotoğrafı Gazi Mustafa Kemal'e gösterilmiş; eseri beğenen Mustafa Kemal, heykeltraşı çağırarak kendisini onurlandırmıştır.[1] İki yıl sonra Mustafa Kemal, bir başka büst için Kenan Bey'e poz vermiş ve sanatçı ömrü boyunca Atatürk heykeli ve portresi yapmıştır.[1]

Seyr-i Sefain İdaresi’nin 1933’te lağvedilmesinin ardından büst, Tophane'den taşındı. 1967’de Denizcilik Bankası Denizyolları İşletmesi tarafından Yalova Kaplıcaları İşletme İdaresi'ne hediye edildi.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Yontuç, Kenan (Kasım 1978). "Atatürk konuştu: 'İşte Bu Benim!'". Sanat Çevresi. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Yalova'da Atatürk'ün poz vererek yaptırdığı tarihi büst sergileniyor". Ensonhaber. 26 Temmuz 2022. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023.