Seyfülislam Kaddafi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seyfülislam Kaddafi
DoğumSeyfülislam Muammer Kaddafi
25 Haziran 1972 (51 yaşında)
Trablus, Libya
MeslekMühendis, Diplomat
Siyasi partiLibya Halk Kurtuluş Cephesi

Seyfülislam Kaddafi (سيفالاسلام القذافي), Muammer Kaddafi'nin, ikinci eşi Safiye’den 25 Haziran 1972’de dünyaya gelen ilk oğludur. Kaddafi oğluna ‘İslam’ın Kılıcı’ anlamına gelen Seyfülislam (سيفالاسلام) adını verdi.

Seyfülislam Kaddafi, Trablus’taki Al-Fateh Üniversitesi’nde mimarlık okudu. 1995’te Viyana Üniversitesi’nde eğitimini sürdürürken, İsviçre vizesini uzatmayınca Cenevre Üniversitesi’nden kovuldu. Sonra eğitimini Londra Ekonomi Okulu’ndan aldığı doktorayla taçlandırdı. Mezun olup ülkesine döndüğünde, Fas Kralı 2. Hasan tarafından babasına hediye olarak inşa edilen, Trablus’a tepeden bakan villaya yerleşti.

1997’de Trablus’ta Kaddafi Uluslararası Yardım Vakfı’nı kurdu ve ülkesi adına yardım kampanyaları düzenlemeye başladı. Örneğin, depremin yerle bir ettiği Haiti’ye yüzlerce ton yardım malzemesi gönderdi.

Seyfülislam Kaddafi'nin en büyük amacı Libya'ya demokrasiyi getirmekti. Demokrasinin Libya’da kök salacağına inanıyordu ve bunu sık sık dile getiriyordu. 2004’te New York Times’tan Craig Smith’e, “Gelecek demokrasidir. Biz bölgemizden daha ileri olmak zorundayız, geride kalamayız. Çünkü bütün dünya demokrasiye doğru gidiyor” diyordu. Aynı yıl Arapların dünyaca ünlü haber kanalı El Cezire’ye verdiği röportajda: “Libya’ya demokrasi getirmek zorundayız. Araplar ya değişecekler ya da değişim dışarıdan empoze edilecek.”[1] Hatta Seyfülislam Kaddafi, daha kapsamlı sohbetlerinde Libya siyasetinin bir evrime değil, devrime ihtiyacı olduğunda da bahsediyordu.

2006’da rejimi eleştirdiği için babasıyla girdiği bir tartışmadan sonra Libya’yı terk etti. İki yıl yurt dışında bankacılık sektöründe çalıştı. Babasının çağrısı üzerine 2008’de Libya’ya geri döndü.

Seyfülislam’ın en büyük hedeflerinden biri, Libya’nın Amerika’yla ilişkilerini normalleştirmekti. Amerikan şirketlerinin ülkesinde yatırım yapmasını, Libyalı gençlerin Amerika’da eğitim görmesini istiyordu. 2008’de dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı Amerika’da ziyaret etti. Bakanlık yetkilileri, Libya ile ‘büyüyen ve gelişen’ ilişkilerde, Seyfülislam’ı ‘önemli bir siyasi figür’ ve ‘babasının ardılı’ olarak tanımlıyordu. Ağustos 2008’de Reuters’e konuşan Seyfülislam, ülkesinin daha iyi bir gelecek ve sivil bir toplum inşa etmek için gayret ettiğini söylüyordu. Ajansın, “Sait: Libya reformu için geri sayım başlıyor” başlığıyla duyurduğu makalede, izolasyondan yıllar sonra Libya’nın uluslararası politikanın tam ortasında olduğu vurgulanıyordu. Seyfülislam’ın çabası, Rice’ın, 55 yıl sonra bir Kuzey Afrika ülkesini ziyaret eden ilk Amerikalı Dışişleri Bakanı olarak, Eylül 2008’de Trablus’u ziyaretiyle meyvesini verdi.

Kaddafi öldürüldükten sonra Seyfülislam muhalifler tarafından Libya'nın güneyindeki Sebha bölgesinde yakalanıp tutuklandı.

2017 yılında af ile serbest bırakıldı.[2]

2021 yılında Libya' da yapılacak olan devlet başkanlığı seçimi için Libyaya döndü ve Başkanlık için adaylığını koydu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Smith, Craig S. (14 Aralık 2004). "Qaddafi's Modern-Sounding Son Is a Riddle to the West". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  2. ^ "Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam serbest bırakıldı". BBC. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2017. 

[1]22 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [2]