Sevda Karaca (şarkıcı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sevda Karaca
DoğumHanife Sevda Karaca
5 Şubat 1956 (68 yaşında)
Ödemiş, İzmir, Türkiye
TarzlarPop
Etkin yıllar1971-günümüz

Sevda Karaca (d. 5 Şubat[1] 1956, İzmir), Türk pop müzik ve sinema sanatçısı.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Çamlıca Kız Lisesi'nde okudu. Annesinin adı Necla Hanım’dır. Babası Abdullah Bey banka müdürüydü, liseye devam ederken 1970 yılında anne-babası boşandı. Bir abisi vardır. Liseden mezun olduktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimari bölümünde okudu ancak okulu yarım bıraktı. 1971 yılında Çamlıca Kız Lisesi'ndeki kız arkadaşları gizlice Sevda Karaca'nın resimlerini gönderirler Günaydın - Saklambaç Gazetesinin düzenlediği "sinema güzeli" yarışmasına. Finale kalanlar açıklanır ve aralarındaki isimlerden bir tanesi ise "Sırma Turkar"dır. Çünkü arkadaşları bu takma isimle göndermiştir fotoğrafları. Finallerde yarışır ve 1971 Türkiye Sinema Güzeli olarak seçilir ama bu sefer gerçek adı ile Hanife Sevda Karaca olarak. Aynı yıl ülkemizi İtalya'da Algero'da temsil eder ve bu sefer de "1971 Avrupa Sinema Güzeli" seçilir. Türkiye'ye döner dönmez film teklifleri aldı. Ve 1971 yılında "Üç Kızgın Cengaver" isimli filmle sinemaya adım attı. Dönemin birçok şöhretiyle birlikte oynadı. Esin Engin ve Rıza Silahlıpoda'dan müzik dersleri aldı. İlk teklif gazinocular kralı Fahrettin Aslan'dan gelir. Gazinolarda şarkıcılık yaptı. 1971 sonlarında Bebek Maksim'de Rıza Silahlıpoda ve Ritm 68 eşliğinde sahneye ilk defa çıkar. Ve her zaman sözlerini unuttuğu bir şarkı ilk şarkısı olur "Koşma koşma yorulursun".

Ülkü Aker’in “Tanımazsın Beni” ve “Çık Ortaya” isimli günümüzde milyonların hala bir ağızdan söylediği şarkıları plağa okudu.

1979 yılında Gong Show adlı bir televizyon programında hem sunuculuk hem de şarkıcılık yaptı.

1971 yılında başladığı kariyerine, 1983 yılındaki ikinci evliliğiyle ara verdi. İki yıl kadar sahnelerden uzaklaşan Sevda Karaca 1985 yılında sahnelere geri döndü. Lunapark ve Maksim Gazinolarında 5 yıl kadar daha çalıştıktan sonra 1990 yılında sahnelere kesin olarak veda etti.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

45'lik[değiştir | kaynağı değiştir]

Albüm / Uzun Çalar (Long Play)[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Canım arkadaşlarım 5 Şubat benim doğum günüm ama kutlamalar bu geceden başladı çok mutlu oluyorum sevilmek aranılmak harika bir duygu..." Instagram. 5 Şubat 2016. Erişim tarihi: 13 Şubat 2016. 
  2. ^ "Sevda Karaca Biyografisi". biyografi.info. 20 Ocak 2016. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]