Sessiz film (oyun)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sessiz film ya da sessiz sinema, en az 2 kişi ile oynanan bir oyundur.

Kişi kendine bir sinema filmi ya da tiyatro oyunu seçerek karşısındakine tahmin ettirmeye çalışır. Ayrıca günümüzde artık diziler de sessiz sinemada yer almaktadır. Sessiz sinemada filmin veya dizinin yerli mi yoksa yabancı mı olduğu da belirtilerek filmin bulunmasında kolaylık sağlanmış olur. Yerliyi başparmağınızı aşağı doğru indirerek, yabancıyı da başparmağınızı yukarıya doğru işaret ederek belirtebilirsiniz. Ayrıca oyunda söylenen kelimenin benzeri, zıddı ve kelimeye ek getirme gibi işaretler filmi bulmayı kolaylaştırır.

  • Toplam kelime sayısı ("ve", "ile" bağlaçları da sayılmalıdır.) ilk başta parmağımızla gösterilerek belirtilir.
  • "Benzeri" demek için her iki elin işaret parmağının dış yüzeyini birbirine paralel şekilde sürtmek gerekmektedir.
  • "Zıddı" demek için her iki elin işaret parmağını birbirine çarpı işareti yapacak şekilde koymak gerekmektedir.
  • "Ek getir" demek için her iki elin işaret parmağını birbirine kanca şeklinde tutmak gerekmektedir.
  • Kelime bulunup tam olarak söylendiyse "kelime tamamdır." veya "Kelime cepte." anlamında bir hareket yapılır. Tek elin başparmağı yukarı kaldırılır veya tek elin ayası giysinizin cep bölümüne doğru hafifçe vurulur.

Kurallar:

  1. Oyunda mutlaka süre olmalıdır. Her bir anlatım için özel süre belirlenebileceği gibi baştan ortak bir süreye de karar verilebilir.
  2. "Konuşma, ses çıkarma vb. durumlarda yanmış sayılmak" gibi bir kural baştan anlaşılarak konulabilir.
  3. Grupla oynanıyorsa ve takımlar oluşturulmuşsa üyeler kendi aralarında bazı işaret anlaşmaları yapabilirler.
  4. Bazı oyuncular anlatırken kelimeleri bölerek anlatabilir. Bu konuda da baştan anlaşmak gerekir. Örneğin, "Ötesi" kelimesini anlatmak zor olacağı için "Öt" hecesinden gidilerek anlatılabilir. Ancak bu şekilde anlatılması istenmiyorsa bu amaçla kural konulabilir.
  5. Anlatılan kelimeyle ilgili görsellerden faydalanılabilir. Bir rengi anlatabilmek için rengin bulunduğu bir nesneyi göstermek gibi.
  6. Oyunun nasıl biteceği kararlaştırılabilir. Örneğin "10 puana ulaşınca biter." ya da 6 doğru tahmine ilk ulaşan kazanır." gibi.