Semra Dereli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Semra Dereli
Doğum21 Şubat 1976(1976-02-21)
İstanbul, Türkiye
Ölüm18 Temmuz 2022 (46 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriKaracahmet Mezarlığı
Takma adLalelerin Şairi
MeslekYazar, Şair, Akademisyen
MilliyetTürk
DönemCumhuriyet
TürŞiir, Mensur Şiir, Roman, Akademik
EvlilikÖzgür Civelekhan
Çocuklar2
Resmî site

Semra Dereli (d.21 Şubat 1976 - ö.18 Temmuz 2022, İstanbul)Türk yazar, şair ve akademisyen. 3.Uluslararası Lale Festivali - Laleler Heykel ve Tasarım Sergisi’ne katılan 75 sanatçı arasında tek şair olması ve lale figürü üzerine şiir yazması “Lalelerin Şairi” olarak anılmasına sebep olmuştur. Yayınlanmış edebiyat eserlerinin dışında Türkiye’de kabin memurluğu mesleği ve tarihi hakkında yazılmış ilk akademik kitabın yazarıdır. Bu bağlamda kendisine "Havacılığa Emek ve Katkıda Bulunma Nişanı" takdim edilmiştir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1976 Yılında İstanbul’da avukat bir baba ve voleybolcu bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Liseye kadar olan eğitimini İstanbul’da tamamladı. Üniversite eğitimine Girne’deki International American University İç Mimarlık Fakültesi’nde başladı. Bir süre Kıbrıs’ta yaşayan Dereli, mimarlık eğitimini ailevi nedenlerle yarım bırakarak Antalya’ya yerleşti. Antalya’da iş hayatına atılmasının ardından İşletme lisans eğitimi aldı. Yüksek lisans bölümü olarak İletişim Sanatları’nı tercih etti. İlk kitabı “Buzdan Hayal Miydi Sevdam?” Antalya’da yayınlandı. Antalya’dan İstanbul’a dönüş yaptıktan sonra havacılık sektöründe çalışmaya ve kitap yazmaya devam etti. 2005 Yılında Özgür Civelekhan ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu(Efe) ve bir kızı(Bade) oldu. 2011 Yılından sonra havacılık eğitim alanında çalışmaya yöneldi. Havacılık eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapan Dereli, Türkiye’nin ilk “Kabin Memuru Mesleki Yemini”ni yazmıştır. Mesleki yaşamında; gerek kabin memuru olarak gerek eğitimci olarak her daim mesleğine katkı sağlamayı, öğrencilerine sadece Kabin eğitimi değil aynı zamanda havacılık kültürünü ve tutkusunu aşılayarak birer havacı yetiştirmeyi kendine misyon edinmiş olan Dereli, Türkiye’de Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri alanında ilk akademik kitabı yazan kişi olmuştur. "Tek Kanatlılar" kitabını yazarken yapmış olduğu Kabin Memurluğu tarihine ilişkin araştırma; alanında bir ilk olup mesleğin öncüleri ve tarihsel gelişim sürecine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmıştır.

2022 yılında kanser tedavisi görmeye başlayan Semra Dereli, 18 Temmuz 2022 tarihinde vefat etti. Cenazesi, Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nde kılınan İkindi namazı sonrası Karacaahmet mezarlığındaki aile kabristanında toprağa verildi.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiir[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1999, “Buzdan Hayal Miydi Sevdam?” Akdeniz Kitabevi
  • 2002, “Akdeniz Fahişesi” Scala Yayıncılık

Mensur Şiir[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2010, “Kaç Defa Unutmalı Seni?” Scala Yayıncılık

Roman[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2017, “Hilaf” Kanguru Yayınları

Havacılık Konulu Akademik Yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2019, Tek Kanatlılar, Kabin Memurluğu Mesleği ve Tarihçesi Aktif Yayınları

Havacılık Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Havacılık Sektöründe çalışma hayatına 1995 yılında başlayan Semra Dereli, Sunways, Sun Express, Türk Hava Yolları, THY bünyesinde Jet Airways ve Avion Express Havayolları’nda Kabin Memuru ve Kabin Amiri olarak çalıştı. Aktif uçuş görevi icra ettiği yıllarda TASSA Havayolları Kabin Memurları Derneği’nin yönetim kurulunda görev aldı. Uçuş hayatının sonrasında, havacılık özel öğretim kurumları ve üniversitelerin Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümlerinde eğitimcilik ve yöneticilik yaptı. Türkiye’de hiçbir havayolu şirketi ya da mesleki eğitim veren kurumlarda yapılmamış bir ritüeli; 6 Temmuz 2015 günü, ilk kez kendi sesinden, mesleğin inceliklerini göz önüne alarak titiz bir çalışma sonucu kaleme almış olduğu Türkiye’nin ilk Kabin Memuru Mesleki Yeminini, öğrencileriyle birlikte okuyarak ant içmiştir. Mesleki etiğe verilen önem, mesleğin saygınlığı ve mesleğe duyulan bağlılığın vurgulandığı yemin, havacılık camiasında ve havacılık basınında oldukça ilgi görmüş, sonrasında da Türkiye'de yeni bir uygulamaya öncülük etmiştir. Türkiye’nin kabin memurluğu tarihine ilişkin yazılan ilk kitabı aynı zamanda Türkiye'de Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri mesleki alanında yazılan ilk akademik yayın ve dünya kabin memurluğu tarihine ait ilk bütünsel ve akademik çalışma olan, “ Tek Kanatlılar Kabin Memurluğu Mesleği ve Tarihçesi” sektördeki boşluğu doldurarak büyük katkı sağlamıştır.[3]

Eğitmenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Havacılık Akademisi, Academy Aviation, İstanbul Kültür Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Telepathy Academy Aviation’da Kabin Ekibi Temel Eğitim derslerinin yanı sıra CRM&DRM, Havacılık Güvenliği, Eğitici Eğitimi derslerini vermiştir.

Dergi ve Köşe Yazarlığı Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

2006-2008 Yıllarında uluslararası yayın olan Keyfood Magazine ve aktüel magazin dergisi Tatlı Hayat‘ta, 2007-2010 Yılları arasında TASSA Havayolları Kabin Memurları Derneği yayını TASSA Extra’da Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Üç dergide de çok sayıda yazı ve röportajları yayınlandı. 2009-2012 Yılları arasında TALPA Türkiye Havayolları Pilotları Derneği yayını Kokpit’ten Bakış dergisinde yazıları yayınlandı. 2017 Yılında Sivil Havacılık dergisi B Kapısı’nda yazmaya başladı. TV programı “Uçuş Keyfi“nin internet portalında 2008- 2012 yılları arasında, haber sitesi Airkule’de 2010-2011 yılları arasında yazılar yazdı. Scala Yayıncılığın web sitesi Scala Kitapçı’da 2002-2017 Yılları arasında makaleleri yayınlandı.

Festival ve Sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Havacılık sektöründe sanatçı kimliğiyle de öne çıkan Semra Dereli’nin şiirlerini üç boyutlu ifade etme çabasının örnekleri, 1999 Yılında Antalya Sanatçıları Derneği ANSAN’da tuval üzerine şiirlerini yazarak tasarladığı şiir tablolarının sergilenmesiyle başlamıştır. 2008 Yılında İstanbul Belediyesi tarafından düzenlenen Lale Festivali etkinlikleri içerisinde yer alan “Laleler Heykel ve Tasarım Sergisi”ne “Buzdan Hayal” adlı eseriyle katıldı. Dünyada ilk kez organize edilmiş olan “Yaya Sergisi” kapsamında, fiberglass malzemeden tasarlanmış lale figürü üzerine doku çalışması yaparak şiirlerini yazmış olduğu eser, Beşiktaş Meydanı’nda sergilendi. Aynı eser 2009 yılında yapılan Lale Festivali’nde de yer alarak Taksim Meydanı’nda sergilendi. 2010 Yılında havacılık camiasında çalışan sanatçıları buluşturan “Uçuşan Renkler Karma Sergisi”nin küratörlüğünü yaptı. Sergiye kitapları ve şiir tablolarıyla katıldı. 2018’de ARFAA Havayolları Emekli Kabin Memurları Derneği’nin düzenlediği “Şimdi Renkler Uçuyor” adlı sergiye kitaplarıyla katıldı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2003, Şair, Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği, “Takdirname”
  • 2003, Şair, Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği, “Mansiyon Ödülü”
  • 2019 Antalya Bilim Üniversitesi Elba Havacılık Enstitüsü, “Yılın Havacısı Ödülü” adayı,
  • 2019 Antalya Bilim Üniversitesi, "Havacılığa Emek ve Katkıda Bulunma Nişanı"

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SEMRA DERELİ'Yİ KAYBETTİK". www.airkule.com. 19 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  2. ^ "Semra Dereli Civelekhan yaşam mücadelesini kaybetti". Haber Aero. 19 Temmuz 2022. 19 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  3. ^ KABİN MEMURLUĞUNUN KİTABI YAZILDI. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]