İçeriğe atla

Semih Aktekin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Semih Aktekin (d. 1974), Türk akademisyen. 2020 itibarıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü görevinde bulunmaktadır.[1]

Hakkında basına çıkmış iddialar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktekin'in 2014 yılında Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü olması sonrası kurumun yönetmelik ve yorum değişiklikleri ile eğitimine devan eden ve göreve başlamış bazı Türk burslusu öğrenciler tazminat ödemekle karşı karşıya kalmıştır.[2][3][4] 2015 yılında tazminat ödemekle karşı karşıya kalacağı için strese girip onlarca tweet attığı ve yurtdışında eğitim gören burslu öğrencilerin başlattığı kampanyalara katılan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursu ile Kanada'da doktora yapan Emel Aslan Çon geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmiştir.[2] Emel Aslan Çon'un sosyal medyada paylaştığı son mesajında şu ifadeler yer almıştır:

"Bu soru aklıma 2 yıl evvel gelmiş ve eski Ataşe İbrahim Bey'e sormuştum. Ölüm (intihar gibi kişiden kaynaklı veya doğal ölüm) durumunda borç otomatik olarak siliniyor demişti bana. Yani kalkıp da olmuş adamın (ne şekilde olursa olsun) ailesinden, kefillerinden bu borcu sormazlar demişti. Cenazenin Türkiye'ye götürülmesi de MEB'e ait. Akıl yitimi, hafıza yitimi gibi istisnai sağlık durumlarında da (tazminata düşüyor olsanız dahi okulunuza kesinlikle devam edemeyeceğinizi gerektiren durumlar) borç siliniyor.[2]

Kendisi de eski bir bursiyer olan Aktekin, savunmasında iddia edilenin aksine, Çon'un doktorasıyla ilgili herhangi bir tazminat sorununun olmadığın iddia edip, "Aksine kendisi eğitim gördüğü University of Guelph tarafından en nitelikli uluslararası öğrencilere verilen yıllık 40 bin dolar başarı bursu alan bir öğrencimizdi." ifadesini kullanmıştır.[3]

Aktekin'in rektörlüğü esnasında, intihara neden olacak derecede mobbing yaptığı iddiaları basında yer almıştır.[5][6] Konu hakkında, NEVU'de öğretim görevlisiyken yönetim tarafından görevden el çektirilen Doç. Dr. H.K., 8 aydır bir soruşturma içinde olduğunu ve adına açılan dava ve karalama kampanyalarına psikolojik olarak daha fazla dayanamadığını, bir daha böyle bir durumun içine düşerse canına kıyacağını belirterek yaşadığı her şeyi anlattığı bir intihar mektup yayınlamıştır.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  2. ^ a b c "Emel'in kalbi burs stresine dayanamadı". Milliyet. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 
  3. ^ a b "Kanada´da vefat eden öğrencimiz Emel Aslan Çon´un ailesine MEB´den taziye". Meb Personel. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 
  4. ^ "MEB'in baskısı öğrenciyi canından etti". Yeni Soluk. 7 Mart 2015. 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 
  5. ^ a b "İntihar mektubu yazan doçent". Sözcü. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 
  6. ^ a b ""Doçent intihar mektubu yazdı" diyen Sözcü yazarından çağrı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde yaşananlara el atın". T24. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022.