Semetli, Süleymanpaşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Semetli
Harita
Tekirdağ
Tekirdağ
Ülke Türkiye
İlTekirdağ
İlçeSüleymanpaşa
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam413
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0282
İl plaka kodu59
Posta kodu59000

Semetli, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

İnecik'ten sonra, Şarköy'e giden yol üzerinde Karaçalı köyünü geçtikten, Araphacı köyüne 2 km kala Taşköprü mevkiinden sola dönülmek suretiyle ulaşılmakla beraber, Tekirdağ-Barbaros-Naip-Işıklar-Oruçbeyli güzergahından da ulaşım mümkün bulunmaktadır. Güneyinde Ganos dağı, güneybatısında Yeniceköy, kuzeyinde Karaçalı, doğusunda Işıklar, kuzeydoğusunda Oruçbeyli Köyleri ile, kuzeyinde Karaçalı, batısında Araphacı ve Oğuzlu köyleri yer almaktadır.

Köyün tarihi çok eski yıllara dayanmakla birlikte, ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Köyün yerli Ortodoks Rum ahalisi 1920'li yılların başında Yunanistan'a göç etmiş, yerlerine Selanik Vilayetine bağlı Gevgeli (Oravitsa, Boymitsa, Karasüle, Gökçeli, Davutlu), Melnik, Karacaova, Pirava, Pirlepe gibi yerleşim yerlerinden göç eden muhacir ve mübadiller yerleştirilmiştir. 1930'lu yıllar itibarıyla Romanya'dan göç eden Türkler de köy nüfusuna dahil olmuştur. 1950'li yıllardan itibaren Türkiye'de gelişen sanayileşme ile birlikte, köy halkının önemli bölümü Tekirdağ Merkez ilçe ile, İstanbul ve İzmit gibi çevre illere göç etmiştir. Önemli miktarda işgücü de başta Almanya olmak üzere yurt dışında çalışmaktadır. Geçmiş yıllarda eski Rum eserlerine ait birçok örnek yer almaktaysa da (manastır, sivil mimarlık eserleri) zaman içinde bunların çok azı ayakta kalabilmiştir. Günümüz itibarıyla başlıca geçim kaynakları tarım (buğday, ayçiçeği, soğan, bağcılık) ve hayvancılıktır (genellikle küçükbaş).

Köyün adının, Rumlar zamanında köyde mevcut olan ve yörede "Simit" diye tabir edilen ekmeklerin pişirildiği fırınlardan hareketle "Simitli" adından geldiği şeklinde yaygın bir rivayet vardır. Nitekim Yunan tarihini anlatan bazı Batı kaynaklarında köyün ismi "Simitlé Σιμιτλί" şeklinde anılmaktadır.

Köy halkı ağırlıklı olarak Selanik yöresinden göç eden muhacirlerden oluştuğu için bu yöreye ait gelenek ve görenekler büyük ölçüde muhafaza edilmektedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ merkezine 38 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 413
1997 -

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]