Sema Kürklü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayşe Sema Kürklü
Doğum1 Ocak 1944 (80 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
MeslekTıp doktoru
EvlilikEdip Kürklü

Ayşe Sema Kürklü (Torosdağı) (d. 1 Ocak 1944, İstanbul), Türk hekimdir.

Dünyanın ilk kadın kalp cerrahlarındandır[kaynak belirtilmeli]. Eşi Edip Kürklü ile birlikte Türk Kalp Vakfı’nın ve Türkiye'de açık kalp ameliyatlarının yapıldığı ilk özel hastanenin kurucularındandır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1944 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu (1966) ve aynı üniversitede Genel Cerrahi ihtisası yaptı.

Ekim 1970'te İngiltere'ye giderek altı ay süreyle Chelmsford-Essex bölgesindeki üç hastanenin damar cerrahisi bölümlerinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Bu dönemin sonunda “Derin Ven Trombozunun Erken Tanısı” konusunda bir tez hazırladı.

İngiltere'de bulunduğu dönemde meslektaşı Edip Uğurcan Kürklü ile nişanlanan Sema Kürklü, Mayıs 1971'de Güney Afrika'da bulunan nişanlısının yanına giderek onunla bu ülkede evlendi. Çalışmalarına, 1972 yılında Güney Afrika Natal Üniversitesi Wentworth Hastanesinde göğüs-kalp cerrahisi bölümünde devam etti.

21 Kasım 1972 tarihinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde girdiği sınavla Genel Cerrahi Uzmanı olduktan sonra Güney Afrika'ya döndü ve eşi ile Durban şehrinde Prof. B.T. Le Roux ile çalışmaya başladı.

1973 yılı sonunda eşi ile birlikte Türkiye’ye döndü ve İstanbul Göğüs Cerrahisi Merkezinde Göğüs-Kalp Cerrahisi ihtisasına devam etti. 1975'te “endokardiyal pacemaker'ler ve klinikte uygulanması” konulu tezi ile bu dalda uzman oldu. 1975 yılında eşi Edip Kürklü ile Türk Kalp Vakfı'nın kuruluşuna öncülük etti.

1976'da Bezmialem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde Göğüs Kalp Cerrahisi uzmanı olarak göreve başladı. Eylül 1976-Nisan 1977 tarihleri arasında Güney Afrika Capetown Üniversitesi Kalp Cerrahisi bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı ve bu dönemin sonunda “Akut Iskemik Miyokardın Geleceği Üzerinde Heterotopik Kalp Transplantasyonunun Etkisi” adlı çalışmayı hazırladı. Bu üniversitede yaptığı araştırmalar sonucu hazırladığı “Paralel bağlı fare kalplerinde alternatif pacing’in önemi” konulu tezi ile 25 Kasım 1980 tarihinde Genel Cerrahi Doçenti unvanını aldı.

1 Ocak 1984 tarihinde eşi Dr. Edip Uğurcan Kürklü ile birlikte kurdukları Özel Topkapı Hastanesi'nde çalışmaya başladı. Bu hastane Türkiye’de açık kalp ameliyatının yapıldığı ilk özel hastane oldu.

Ölen bir hasta yakınının düzenlediği silahlı saldırı sonucu 2 Ağustos 1988 tarihinde hayatını kaybeden eşi Edip Kürklü'nün ardından hastanenin Başhekimliğini üstlendi. 1994 yılında hastaneyi devrederek aktif cerrahi hayatına veda etmiş; Türk Kalp Vakfı bünyesinde uzman doktor olarak çalışmaya devam etmiştir.

Tüm meslek yaşamı boyunca yurt içi ve dışı dergilerde yayımlanmış yaklaşık 50 civarında makalesi vardır.