Selma Selman

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selma Selman (Bihac, 1991), kültürel ve sosyal aktivist olarak hareket eden, Bihac ve NYC, ABD arasında yaşayan ve çalışan Roman kökenli, Bosnalı ve Amerikalı bir sanat, medya ve performans sanatçısıdır.

Bihać'ta doğdu ve bir Roman yerleşiminde büyüdü. Banja Luka'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimi aldı. Salzburg'daki Yaz Akademisi'ne (akıl hocası Tania Bruguera) ve Budapeşte'deki Orta Avrupa Üniversitesi'nin bir yıllık Roma Lisansüstü Hazırlık Programına katıldı ve Syracuse Üniversitesi'nden transmedya, görsel ve sahne sanatları alanında yüksek lisans derecesi elde etti.[1][2]

Çeşitli klasik ve modern medya, teknikler ve yeni teknolojilerle çalıştı. Özellikle Roman toplama uygulamaları ve geri dönüşümünden elde edilen malzemelerin yanı sıra yıkıcılıkla da ilgilendi. Sanatı aracılığıyla Romanların, kadınların ve göçmenlerin ayrımcılık ve özgürleşme süreçlerindeki fizikselliğini ve konumlarını eleştirdi.[3][4]

Küratör Jasmina Tumbaš ile birlikte 2016 yılında Bufallo'da (New York) ilk kişisel sergisi "Ben postojisarav - Postojim - Ben Varım"ı açtı.[5] Festivallere aktif olarak katıldı ve bu festivallerde çok sayıda ödül kazandı.[6] Genç Roman kadınlara başarıyla burs sağlayan ve genç Romanları okula gitmeleri için teşvik eden ve onlara yardım eden 'March to School' örgütünü kurdu. Selman, prestijli ulusal Zvono ödülünü kazandıktan sonra Bihaća i BiH'in en sevilen ve en ünlü genç sanatçısı olarak kabul edildi.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Selman Crosses Barriers With Art | Central European University". 6 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – www.ceu.edu vasıtasıyla. 
  2. ^ "Selma Selman: Navikla sam da budem izolovana od društva" (Boşnakça). 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – Diskriminacija.ba vasıtasıyla. 
  3. ^ "Selma Selman" (İngilizce). 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – Cultural Gender Practices Network vasıtasıyla. 
  4. ^ "Selma Selman: Politička umjetnost je danas jako bitna" (Boşnakça). 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – balkans.aljazeera.net vasıtasıyla. 
  5. ^ "Me postojisarav – samostalna izložba Selme Selman" (Boşnakça). 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – Diskriminacija.ba vasıtasıyla. 
  6. ^ "Bio and CV | Selma Selman" (İngilizce). 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – selmaselman vasıtasıyla. 
  7. ^ "The insider's cultural guide to Banja Luka: Where life is lived in cafes" (İngilizce). 11 Mayıs 2015. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2021 – the Guardian vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]