Sekssomni

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uyku seksi olarak da bilinen sekssomni, parasomninin farklı bir şeklidir veya kişi uykudayken meydana gelen anormal bir aktivitedir. Sekssomni, bireyin hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusu sırasında cinsel eylemlerde bulunmasıyla karakterize edilir. Sekssomniden kaynaklanan cinsel davranışlar, NREM uykusu sırasında meydana gelmeyen normal gece cinsel davranışlarıyla karıştırılmamalıdır. Uyku sırasında normal olarak görülen ve kapsamlı araştırma ve belgelerle desteklenen cinsel davranışlar arasında gece boşalmaları, gece ereksiyonları ve uykuda orgazmlar yer alır.

Sekssomni, önceden var olan diğer uyku ile ilgili bozuklukları olan bir bireyde ortaya çıkabilir.

Sekssomni çoğunlukla ergenlik döneminden itibaren erkeklerde teşhis edilir.[1]

Her ne kadar tamamen uyanık gibi görünseler de, sekssomnisi olan kişiler genellikle uyku sırasında sergiledikleri cinsel davranışları hatırlamazlar. Bunun sonucunda yatağı paylaştığı kişi cinsel davranışı fark eder ve bildirir.[1]

Bazı durumlarda, cinsel saldırı ve tecavüz iddiaları nedeniyle mahkemede tıbbi bir sekssomni tanısı cezai savunma olarak kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Resolution of sexsomnia with paroxetine". Journal of Clinical Sleep Medicine. 16 (7): 1213-1214. July 2020. doi:10.5664/jcsm.8478. PMC 7954066 $2. PMID 32672534.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Kumar 1213–1214" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)