Scabiosa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kadife çiçeği
Scabiosa columbaria
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Dipsacales
Familya: Caprifoliaceae
Cins: Scabiosa
L. (1753), nom cons.
Türler
Bakınız Scabiosa türleri.
Sinonimler [1]
Synonymy
  • Acura Hill (1763)
  • Anisodens Dulac (1867)
  • Asterocephalus Zinn (1757)
  • Astrocephalus Raf. (1838), orth. var.
  • Chetastrum Neck. (1790), opus utique oppr.
  • Columbaria J.Presl & C.Presl (1819)
  • Cyrtostemma (Mert. & W.D.J.Koch) Spach (1841)
  • Euptilia Raf. (1838)
  • Gonokeros Raf. (1838)
  • Pentena Raf. (1838)
  • Scabiosella Tiegh. (1909)
  • Sclerostemma Schott (1818)
  • Sixalix Raf. (1838)
  • Spongostemma (Rchb.) Rchb. (1840)
  • Trichopteris Neck. (1790), opus utique oppr.
  • Trochocephalus (Mert. & W.D.J.Koch) Opiz (1838)

Scabiosa, Caprifoliaceae familyasına mensup çiçekli bitkilerden bir cinstir.[2] Bu cinsteki birçok türün isminde "scabiosa" kelimesi geçer ancak bazı "scabiosa" olarak bilinen bitkiler, aslında Knautia ve Succisa gibi yakın akraba cinslere dahildir. Bu bitkilerin bir kısmı geçmişte Scabiosa cinsinde sınıflandırılmıştı. Bu cinsin üyeleri için kullanılan bir diğer ortak isimler ise kadife çiçeği, uyuz otu ve yıldız çiçeğidir

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

"Scabiosa" ismi Latince kökenli "scabiosus" kelimesinden türemiştir. Bu kelime "uyuzlu, pütürlü veya kaşıntılı" anlamına gelir ve bitkinin geleneksel tıpta uyuz hastalığını tedavi etmek için kullanılan bir geleneksel ilaç olarak geçmişteki kullanımına referans verir.[3]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Scabiosa cinsinde bazı türler bir yıllık, diğerleri ise çok yıllık bitkilerdir. Bazıları otsu bitkilerdir, diğerlerinin ise odunsu anaçları vardır. Çoğu türün yaprakları kısmen tüylü ve loblara ayrılmıştır, ancak bazıları düzgün ve bazı türlerin de basit yaprakları vardır.

Çiçekler, kepçe şeklinde düzenlenmiş salkımlarda açar. Her bir salkım, her biri zar benzeri, tabak şeklinde bir brakte ile kaplı birçok küçük çiçekçik içerir. Kaliks (çanak yapraklar) neredeyse taç yaprağı uzunluğunda olan beş dikensi sepaldan oluşur. Çiçekler solduktan sonra, kaliksler ve brakteler birleşerek "yıldızçiçeği" isminin kaynağı olabilecek dikenli bir top haline gelir. Kaliks yapısı kalıcıdır ve meyve döküldükten sonra bile bir taç gibi üzerinde kalır. Korolla (taç yapraklar) ise, tüylü bir boğazı olan dar bir huniyi çevreleyen dört ila beş loba sahiptir. Huni, loblardan biraz daha uzundur. Her çiçek dört adet, tüpün üst kısmına yerleşmiş ve dışarıya doğru çıkan erkek organa (stamen) sahiptir. Her meyvenin sadece tek bir tohumu bulunur.

Birkaç Scabiosa türünde çiçek başakları sapsız (direkt olarak gövde üzerinde) konumlanırken, çoğu türde ise tek başına uzun bir saplık üzerinde taşınır.

Scabiosa türleri ve çeşitleri çiçek renkleri bakımından farklılık gösterse de, çoğu tür açık lavanda mavisi, leylak rengi veya krem beyazı tonlarında çiçek açar.

Taksonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Scabiosa cinsi ilk olarak 1753 yılında Species Plantarum adlı eserin 98. sayfasında yayımlanmıştır.[4]

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Plants of the World Online tarafından kabul edildiği üzere;[4]

Yayılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Scabiosa atropurpurea

Bu cinsin üyeleri Afrika, Avrupa ve Asya'ya özgüdür. Bazı Scabiosa türleri, özellikle küçük kadife çiçeği (S. columbaria) ve Akdeniz tatlı kadife çiçeği (S. atropurpurea), bahçıvanlar için kültür çeşitleri haline getirilmiştir.

1782 yılında Avusturyalı bir hekim, botanikçi ve dağcı olan Belsazar Hacquet, "Plantae alpinae Carniolicae" adlı eserinde Scabiosa trenta isminde, gizemli, soluk sarı bir kadife çiçeği tanımladı. Bu keşif, daha sonra Jülyen Alpleri'ni keşfeden botanikçiler ve dağcılar, özellikle Julius Kugy için büyük bir ilham kaynağı oldu. Ancak Avusturyalı botanikçi Anton Kerner von Marilaun daha sonra Belsazar Hacquet'in yeni bir tür keşfetmediğini, zaten bilinen Akdeniz alt türü Cephalaria leucantha'nın bir örneğini tanımladığını kanıtladı.[5]

Scabiosa cinsine ait örneklerde çeşitli habitatlara uyum sağlama söz konusudur. Örneğin, Scabiosa solymica (daha önce Lomelosia solymica olarak adlandırılıyordu) chasmophyte olarak tanımlanır. Bu bitki, Türkiye'nin güneyinde, Antalya'nın batısındaki Toros Dağları'nın batı kesiminde yer alan Tahtalı Dağı'nın denize bakan dik yamaçlarında yarık ve oyuklarda yaşamaya adapte olmuştur.[6]

Ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Scabiosa çiçekleri, nektar açısından zengindir ve birçok böceği kendine çeker. Bunlara kelebekler ve güveler, özellikle de altı noktalı ateşböceği güvesi dahildir. Bazı kadife çiçeği türleri, Lepidoptera (kelebek ve güveler) familyasının bazı türlerinin tırtılları için besin kaynağıdır. Örneğin, gri tırtıl güvesi bu bitki ile beslenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Scabiosa L. 29 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Plants of the World Online. Retrieved 21 December 2023.
  2. ^ "Scabiosa adzharica: Gagnidze, R., Shetekauri, S. & Batsatsashvili, K". IUCN Red List of Threatened Species. 14 Şubat 2007. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  3. ^ Quattrocchi, Umberto (1 Şubat 2023). CRC World Dictionary of Plant Names. Boca Raton: CRC Press. ISBN 978-1-003-27332-5. 
  4. ^ a b "Scabiosa L". powo.science.kew.org. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  5. ^ Marilaun, A. Kerner (Nisan 1893). "Scabiosa Trenta Hacquet". Österreichische Botanische Zeitschrift. 43 (4): 113-117. doi:10.1007/bf01793304. ISSN 0378-2697. 
  6. ^ Parolly, Gerald; Eren, Özkan; Nordt, Birgit (1 Ağustos 2005). "Lomelosia solymica (Dipsacaceae), a new chasmophyte from the Western Taurus Mts, Turkey". Willdenowia. 35 (1): 107. doi:10.3372/wi.35.35108. ISSN 0511-9618. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024.