Sarılı, Elazığ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.08, 23 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17391241 numaralı sürüm (iç bağlantı dz. AWB ile)
Sarılı
Harita
Elâzığ
Elâzığ
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlElâzığ
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2010)
 • Toplam122
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0424
İl plaka kodu023
Posta kodu23000
Resmî site
[1]

Sarılı, Elâzığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kafkasyadan göç yoluyla yerleşildiğine dair bilgiler vardır.

Sarıllı (Sarılı) oymağının Oğuz boylarına mensup olduğu anlaşılıyor. 14. yüzyılın sonlarına doğru Mehmet Saru adlı bir beyin Şehrizor'a hakim olduğu, 13. yüzyılda da Erbil Atabeyi Muzaffereddin Gökbürü'ye ait Saru adlı bir kalenin varlığı da biliniyor. Mehmet Saru'nun buyruğundaki oymağın kendisinden sonra Sarulu adıyla anıldığını ve bu oymağın günümüze kadar varlığını koruduğu anlaşılıyor.

III. Murad döneminde 31 nefer olarak kaydedilen bu topluluğun adı 19. yüzyılın sonlarına tarihlenen Osmanlı arşiv belgelerinde geçmektedir. Musul yöresinde Sünni mezhebini kabul eden Sarılı taifesi reislerinin ödüllendirilmesi hakkında Meclis-i Vükelâ görüşmelerine mahsus 16 Eylül 1892 tarihli tutanak ile, bu topluluk için dini eğitim, okul açılması ve hoca tayin edilmesi bildirilmektedir.

Musul ile Erbil arasındaki birkaç köyde yerleşen Sarılı topluluğuna Büyük Zap suyunun sağ ve sol kıyılarında rastlanılmaktadır. Sarılı topluluğu, Zap suyunun kenarında özellikle Hızır adı ile bilinen bölgede yaşarlar. Zap kenarında yer alan Verdek köyü ve çevresi, bu topluluğun yoğun olarak yaşadığı yerlerdir. Ayrıca Şebeklerin yaşadığı köylerin bir kısmında da, Sarılılara mensup topluluklar vardır. Kerkük'e bağlı Karatepe yöresinde Sarayliyye (Saraylı) adı ile bilinenlerin de Sarılıyye yani Sarılılardan oldukları tahmin ediliyor.

Kültür

Köy ün Kültürü birbirine olan samimiyeti ve sıcak kanlılığıyla dikkat çeker

Coğrafya

Elâzığ merkezine 25 km uzaklıktadır. Sınırları; Güneydoğusunda Badempınarı(Malatacık) Köyü, kuzeybatısında Hankendi Beldesi, batısında Göl Köyü, kuzeydoğusunda Tohumlu Köyü(Kumberiş), güneybatıda Gökçe(Balanlı)Köyü bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 202
1997 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Köy arazisinin %80'ni susuz olduğundan genelde kuru tarım yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri;buğday,arpa,nohut,mercimek ve hayvan yemi olarak ta fiğ ekilmektedir. Topraklarının %80 nini kullanabilmekte diğer kısım dağlık alandır. Dağlık alanlarda genelde orman ürünleri fideler ekilmiştir.Son zamanlarda sondaj(derin kuyular)ların artması sonucu karpuz yetiştiriciliği, yaş sebze yetiştiriciliği artmıştır.

Sarılı Köyü yörenin en büyük yaş üzüm(çekirdekli ) üreticisi konumundadır. Arazilerinin çoğunluğu susuz olduğundan büyük bir kısmı suya karşı dayanıklı olan üzüm bağlarıyla kaplanmıştır.

Köyde büyük baş hayvancılığı ve küçük baş hayvancılığı yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık genelde evlerdeki yoğurt ve süt ihtiyacını karşılamak için yöre halkı tarafından beslenmektedir. Küçük baş hayvancılığı son yıllarda artmış ticari amaç için yapılmaktadır. Son yıllarda kanatlı hayvan üreticiliği başlamıştır. 3 tane entegre tavuk üretimi yapılan çiftlik bulunmaktadır. Bunlarda yıllık olarak 100.000-120.000 arasında tavuk üretimi yapılmaktadır.

Arıcılığı birkaç aile hobi olarak yapmaktadır. Genelde evin ihtiyacını karşılamak için yapılır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi vardır ancak kullanılmamaktadır. Köyde Ziraat teknisyen binası vardır ancak kullanılmamaktır.Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal