İçeriğe atla

Sarıağıl, İznik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.11, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17372908 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Sarıağıl
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeİznik
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus291
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16860

Sarıağıl, Bursa ilinin İznik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

93 harbi olarak bilinen osmanlı rus savaşından sonra balkanlardaki Türk nüfusun anadoluya dönüşü hızlanmıştır.Bulgaristan burgaz iline bağlı kızılcık mahallesinden göç etmek isteyenler daha önce kurulan akmahalledeki akrabalarına haber göndererek kendilerine yer bulmalarını istemişlerdir.akmahallenin kurucularından kör ağa mahallenin bugün bulunduğu yeri,şu an köy mezarlığının bulunduğu yerde olan sarıoğlan lakaplı yörükten,karaağaların çeşmesi diye adlandırılan suyun yerini öğrenerek keşfetmiş ve hemşerilerine haber göndererek göçün bu bölgeye olmasını sağlamıştır.ilk göç edenler bu suyun yakınlarına yerleşmiş ilerleyen yıllarda bulgaristanın kiremitlik mahallesindende göç ederek gelenler olmuştur.sarıoğlanın ağılından dolayıda mahallenin ismi sarı ağıl olarak kalmıştır.köye göçün 1880 lerde başladığı tahmin edilmektedir,1900 lü yılların başına kadar da bu göç sürmüştür.Mahallenin 4;km doğusunda bulunan çatak mahalleninü de aynı yerden göç edenler kurmuştur.tahrir defterlerinde çatak mahallesinin ismi kavaklı dere olarak geçmektedir.sarıağıl mahallesinin bayır üstü mevkiinden tarihi roma yolu geçmektedir.yolun kalıntılarını halen görmek mümkündür.Kiremitik bu günkü adıyla lulyekovo eski OSMANLI yerleşim yeridir.osmanlının Balkanlardaki meşhur kiremitlik medresesi buradadır ve son yıllarda SÜLEYMAN EFENDİ talebeleri tarafından ihya edilmiş KURAN kursu olarak kullanılmaktadır.

Kültür

Mahallenin gelenek ve göreneklerinde balkan kültürünün etkisi görülmektedir.kültürolarak incelendiğinde balkanlardaki eski yerleşim yerinin ormanlık olması dolayısıyla daha çok yerleşik yörük tabir edilen şehir yaşamı ve ticaretten uzak hayvacılık ve tarım ile geçim sağlanır. 30 yıl öncesinde giyim ve oyunlarında ve türkülerinde rumeli esintileri hakim olmasına rağmen bugünkü nesilde bunlardan bir iz kalmamıştır.düğünden önceki akşam inge gezmesi[yenge]bayramlarda namazdan sonra halka yapma harman sonu cemal gezmesi Bunda mahallenin gençleri çeşitli kılık larla gece mahalleden buğday toplardı cemmi-mal[toplanmış mal]adı zannederim buradan gelmekte. Hıdırellez kutlamaları Hamzaların cevizine kurulan salıncakta mahallenin gençleri tarafın dan yapılmakta.HATİM cemiyetinde talebeler başının üstünde piren bitkisi veörtü ile süslen miş tabureyi taşıyarak topluca ilahiler söyleyip mahallesi dolaşıp bahşiş toplar.İnge gezmesinde Gelin ve damdın yengeleri özel yapılan susamlı ve kuru üzümlü ekmekleri köylüyü düğüne davet edip bahşiş toplarlar.

Coğrafya

Bursa iline 95 km, İznik ilçesine 20 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, yüksek olması sebebiyle kışları oldukça sert geçer. 1981 de 2m kar kalınlıgı görülmüştür.Yazları ne kadar sıcak olusa olsun gece ceketsiz durulmaz.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 291
1997 291

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. son yıllarda meyvecilik başlamış ve özellikle çok kaliteli erik bahçeleri yetiştirilmiştir

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal