Sanço Martin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sancho Martín - İber Yarımadası'ndan 12. Yüzyıl haçlı şövalyesi.[1] Selahaddin'in önderliğindeki Eyyubiler'e karşı Kudüs Krallığı'nın yanında savaşa katıldı.

Latin kaynaklarında Sancho Martín'in Selahaddin'in Tire kuşatmasından önceki ve sonraki hayatı hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyor. Ancak, bu tek çarpışma sırasında kendisinin mükemmel bir savaşçı olduğunu ve şehrin önemli savunma komutanlarından biri olduğunu kanıtladı. Şehir surlarının dışına çok sayıda sefer düzenleyerek, Hıristiyan kuvvetlerine komuta eden Montferratlı Conrad'ı destekledi. Martín'in beklenmedik saldırılarının Müslüman ordusuna o kadar zarar verdiği söyleniyor ki, bizzat Selahaddin şövalyeyi taraf değiştirmeye ve İslam'a geçmeye çağırdı, karşılığında ona çok sayıda toprak ve maddi mal sözü verdi ve hatta kızlarından biriyle evlenme teklif etti. Ancak şövalye teklifi kabul etmedi. Müslüman kaynaklara göre Sancho Martín, Muvahhidlere karşı verdiği savaşlarla zaten kendini kanıtlamış bir Kastilya'lıydı . Ve zaten on iki adamıyla birlikte Kutsal Topraklara gelmesi bekleniyordu.

Sancho, onu Kutsal Topraklar'daki diğer şövalyelerden ayıran karakteristik bir yeşil zırh ve geyik boynuzlarıyla süslenmiş bir miğfer giymişti. Bundan dolayı ona "Yeşil Şövalye" lakabı takıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nie jest potwierdzone skąd pochodził. Nazwisko sugeruje jednak jedno z ówczesnych państw „hiszpańskich”: Leon. Kastylię, Aragonię lub Nawarrę. Jednakże opierając się na źródłach muzułmańskich wywodzić go należy z Kastylii.