Sami Kohen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sami Kohen (20 Nisan 1928, İstanbul - 18 Ekim 2021, İstanbul), Türk gazeteci ve yazardır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sami Kohen 20 Nisan 1928 tarihinde İstanbul'da doğdu. Gazeteci Albert Kohen'in oğludur. Sami Kohen babasının 1939-1949 yılları arasında Ladino ve Fransızca dillerinde çıkarttığı "La Boz de Türkiye" (Türkiye'nin Sesi) gazetesini babasının vefatından sonra Türkçe olarak önce "Türkiye'nin Sesi" ve sonra "Haftanın Sesi" adları altında yayınladı.

Tan, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres gazetelerinde çalıştı. 1954’de ise yeni kurulan Milliyet Gazetesi'ne geçti, Dış Haberler müdürü oldu. Yıllar boyu bu bölümdeki ekibi yönetip yönlendirmenin yanı sıra, önemli dünya olaylarını yerinde takip etti, binlerce makale ve yüzlerce röportaj yazdı. Başarıları nedeniyle hem Gazeteciler Cemiyeti, hem de pek çok yabancı kuruluş tarafından ödüle layık görüldü.

Milliyet gazetesindeki köşe yazarlığının yanı sıra, Kohen ayrıca, birçok yabancı gazetenin de Türkiye muhabirliğini yaptı: Newsweek, The Guardian, The Washington Post, The Economist, Christian Science Monitor bunlardan sadece birkaçı. Kohen'in Türkiye ile ilgili yazı ve röportajları İsveç’ten Japonya’ya, Meksika’dan Hindistan’a pek çok ülkenin gazetelerinde yayınlandı.

Gazeteciliğin yanı sıra Kohen, ‘Global İlişkiler Forumu’ ve ‘Bahçeşehir Üniversitesi'nin ABD Türkiye Araştırma Merkezi’ gibi Türkiye’nin önde gelen düşünce kuruluşlarının da kurucularındandır.

1980-84 International Press Institute (Uluslararası Basın Enstitüsü) Executive Board Üyesi, 1990’larda Türkiye Basın Enstitüsü Direktörü oldu.

12 Ekim 2020 tarihinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 'Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Milliyet Gazetesi'ndeki köşe yazarlığının yanı sıra ABD'de yayınlanan "Christian Science Monitor" ve New York Times gazetelerinde de makaleler yazıyordu. 1954 yılından bu yana aralıksız olarak Milliyet Gazetesi'nde yazarlık yaptı. Gazetecilik anıları 2007 yılında Özer Yelçe tarafından Sami Kohen Dünyanın Yazısı adı altında bir kitap olarak yayınlanan Sami Kohen Türkiye'de aynı gazete kurumunda en uzun süre hizmet etmiş yazarlardandır. 18 Ekim 2021'de İstanbul'da tedavi gördüğü bir hastanede 93 yaşında vefat eden Kohen'in naaşı Ulus Musevi Mezarlığı'nda icra oldu.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1960 yılında eşi Mirka ile evlendi. Jale ve Alp adında iki çocuk sahibidir.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sami Kohen Anlatıyor: Ver Elini Dünya 70 Yıllık Gazetecilik Serüveni. Derleyen: Nihal Boztekin / 2021
  • Sami Kohen Dünyanın Yazısı. Özer Yelçe / 2008
  • Değişen Çin. Sami Kohen / 1982
  • Bugünkü Japonya. Sami Kohen / 1981

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]