Saldanha insanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saldanha insanı – Saldanha 1
Harita
Katalog no.SAM-PQ-EH 1
Yaygın adıSaldanha insanı – Saldanha 1
TürüHomo heidelbergensis ya daHomo bodoensis
Yaşı500.000 ka
Keşif yeriHopefield, Saldanha Körfezi Yerel Belediyesi, Güney Afrika Cumhuriyeti
Keşif tarihi8 Ocak 1953
KeşfedenKeith Jolly ve Ronald Singer


Saldanha kafatası veya Elandsfontein kafatası olarak da bilinen Saldanha insanı, arkaik bir insanın fosilleşmiş kalıntılarıdır. Homo heidelbergensis için önemli örneklerden biridir. Doğrudan tarihlendirilmemiştir ve yaklaşık 0,5 milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir.[1] Alt çenenin bir parçasını içeren kalıntılar, Güney Afrika, Hopefield yakınlarında bulunan Elandsfontein çiftliğinde, değişen kum tepeleri arasında açıkta kalan bir yüzeyde bulundu.

Çeşitli omurgalı fosilleriyle ilişkili bulundu ve başlangıçta Homo saldanensis olarak sınıflandırıldı (Drennan 1955). Singer (1954), Broken Hill'deki (Zambiya) Kabwe 1'e[a] ve Laetoli'deki (Tanzanya) LH 18'e yakın benzerlik kaydetti.[2] Özellikle Kabwe 1 ile karşılaştırılması ve dolayısıyla Afrikalı H. heidelbergensis (H. rhodesiensis) olarak sınıflandırılması, sonraki yazarlar tarafından da düzenli olarak desteklendi. [1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Broken Hill kafatası da denir; Rodezya insanı, Arthur Smith Woodward tarafından 1921'de Homo rhodesiensis için tip örneği olarak atanan Orta Paleolitik bir fosildir ve günümüzde çoğunlukla Homo heidelbergensis ile eşanlamlı olarak kabul edilmektedir. Kafatası, Kuzey Rodezya'daki (şimdi Kabwe, Zambiya) Broken Hill'deki kurşun ve çinko madeninde keşfedildi.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]