Saldırgan yalaka

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Saldırgan yalaka, siyasi bir yakıştırma veya olumsuz bir ifade olup genellikle belirli bir siyasi liderin, partinin veya fraksiyonun gürültülü ancak tamamen itaatkâr savunucusunu ifade eder. 2002 yılında popülerlik kazanan bir terimdir, İngiliz Parlamentosu üyesi Paul Marsden, İşçi Partisi Genel başkan yardımcısı Hilary Armstrong tarafından cezalandırılan ve Başbakan Tony Blair'in "onu veya birini hizaya getirmek için bir saldırı köpeği"[1] olarak adlandırdığı iddia etti. Kısmen şaka amaçlı bir ifade olan bu terim, İngiliz ve Amerikan siyasetinde kullanılmış olup parti yandaşı anlamına gelir.

Terim, Amerikan kültür eleştirmeni James Wolcott'un 2004 yılında yayımlanan kitabı Attack Poodles and Other Media Mutants: The Looting of the News in a Time of Terror'da daha da popüler hale gelmiştir. Bu kitapta, Wolcott, iddia ettiği gibi popüler sağcı televizyon haber kişiliklerinin giderek Amerika'da ana akım medyayı domine ettiği eleştirisini yapmaktadır.

Terim ayrıca 1998 yılında Saddam Hüseyin rejimi tarafından da kullanılmıştır. Irak, Amerika Birleşik Devletleri'nin Operation Desert Fox'un bir parçası olarak gerçekleştirdiği hava saldırılarına karşılık olarak İngilizleri "Amerika'nın saldırgan yalakası" olarak küçümsemiştir.[1]

Terime benzerlik gösteren bir olay Türk siyasetçi Süleyman Demirel'e soruldu:"Size sövüp duran o adamı neden partinize aldınız? sorusuna cevap olarak "Orada iken bize bağırıyordu, şimdi bizim kapıya bağladık, karşı tarafa sövüyor" yanıtını vermiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Chief whip's actions 'contemptible'" (İngilizce). 7 Aralık 2001. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  2. ^ "Süleyman Demirel'e sormuşlar:". Twitter. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2023.