Saint Marie (kurgusal ada)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saint Marie
YaratanRobert Thorogood
TarzDizi (televizyon)
Bilgileri
TürBritanya Denizaşırı Toprakları
Nüfus10,000
BaşkentHonoré
Para birimiDoğu Karayip doları (XCD)

Saint Marie, Küçük Antiller'de, BBC suç draması televizyon dizisi Death in Paradise'a (Cennette Ölüm) sahne olan kurgusal bir adadır.

Öncül[değiştir | kaynağı değiştir]

Saint Marie, Bölüm 3.3'te "Doğu Karayip Denizi'nde yer alan" ve "kuzeybatı komşusu Guadeloupe'un onda biri büyüklüğünde" "güzel bir ada" olarak tanımlanıyor; bu da Saint Marie'yi yaklaşık 160 kilometrekare (62 sq mi) boyutunda yapar. Bölüm 4.5'te Martinik'e 70 mil (110 km) mesafede tanımlanır.

Ada, Britanya Denizaşırı Bölgesi'dir[1] ancak Fransızlardan İngilizlere ancak 1970'lerde devredilmiştir. Sonuç olarak, halkının yaklaşık %30'u Fransız vatandaşıdır ve Fransızca hâlâ yaygın olarak konuşulmaktadır.[2]

Guadeloupe, Deshaies'teki kilise ve cemaat binası "Cennette Ölüm" dizisinde polis binasının film mekanı olarak kullanılmaktadır.

Bu duruma göre ada, Guadeloupe yakınındaki iki gerçek adanın bir karışımı gibi görünüyor; boyut ve konum Marie-Galante adlı ada ile uyumludur (gerçek dünyada siyasi olarak Guadeloupe'ye bağlı, ondan bağımsız değil) ve tarih ve dil olarak Dominika ile uyumludur.

Bölüm 4.5'te Martinik'in "70 mil" mesafede olduğundan bahsediliyor. Bölüm 5.2'de, kuzeybatısında Porto Riko ve güneydoğusunda Dominika'nın yer aldığı bir harita görülebilmektedir; Saint Marie, başka bir kurgusal ada olan Saint Robert'a ek olarak haritada mevcuttur. Cennette Ölüm dizisinde Guadelope ve Dominika arasında çok daha fazla mesafe olduğu görülür. Saint Robert, saat yönünün tersine yaklaşık 100-110 derece döndürülmesine rağmen şekil olarak Dominika'ya benzer ve ondan biraz daha küçük görünür. Dizideki diğer ifadelerle tutarsız olmasına rağmen, Saint Marie, Dominika ile yaklaşık aynı büyüklükte ve Marie-Galante'den çok daha büyük görünmektedir. Marie-Galante, Saint-Marie, Spinner's Rock (bu bölümle ilgili küçük bir adacık) ve Saint Robert, Guadelope ve Dominika arasında en kuzeyden en güneye doğru düz bir çizgi üzerinde olarak bu sırayla tanımlanabilir.

Adada trafik yolun sağ tarafından akmaktadır[3] ve polisin kullandığı Land Rover Defender 110 da dahil olmak üzere araçlar, Fransa ile aynı formatta plakalara sahip olup, soldan direksiyonludur.

Cennette Ölüm'deki Honoré kasabası için kullanılan Guadeloupe'deki Deshaies .

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Saint Marie'nin nüfusunun 10.000 civarında olduğu varsayılmaktadır.[1] Bununla birlikte, 10. sezonun 1. bölümünde, Saint Marie Broadcasting Corporation'daki bir program için 85.000 izleyici rakamı belirtilir (ancak bu, ada dışındaki izleyicileri de içerebilir).

Dizide Saint Marie'de bir yanardağ ve bir yağmur ormanı, şeker ve kahve tarlaları, bir balıkçı limanı, bir havaalanı, bir üniversite, bir manastır, çok sayıda otel, yaklaşık yüz halk plajı ve bir Crown Court yer alır. Ayrıca The Saint Marie Times adlı kendi gazetesi de vardır. Ana şehir olan Honoré'de eğlence/ticaret marinası, market, barlar ve restoranların yanı sıra bir polis karakolu da bulunmaktadır. Honoré'ye komşu kasabanın adı Port Royal'dir. Saint Marie'nin ana ekonomik bağları Guadeloupe, İngiltere ve Fransa iledir, ancak para birimi olarak pound veya euro yerine Doğu Karayip dolarını kullanır. Adanın ana dinleri Katoliklik ve Voodoo'dur; programda Saint Ursula Festivali (gerçekte Virgin Adaları'nın büyük bir festivali) ve bazı Voodoo festivalleri de dahil olmak üzere çeşitli dini festivaller yer almaktadır.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya Denizaşırı Bölgesi olarak Saint Marie'nin Devlet Başkanı, Birleşik Krallık Hükümdarı'dır ve bu nedenle İngiliz hükümeti , Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi aracılığıyla adanın sorumluluğunu da taşır. Adanın kendisinde, devlet meselelerinde hükümdarı ve İngiliz hükûmetini temsil eden bir Vali vardır. Caroline Bamber, 2012'den 2016'ya kadar bu görevi üstlendi. Görevden emekli olmasına kısa bir süre kala öldürüldü.

Saint-Marie'nin ayrıca bir Başbakan tarafından yönetilen ve bir bakanlar kurulu tarafından desteklenen kendi ada hükûmeti vardır. Bakanlık pozisyonlarının tam kapsamı bilinmiyor, ancak en az bir pozisyon, Jacob Doran'ın 2014'teki cinayetine kadar üstlendiği bir rol olan Ticaret Bakanı'dır. Hükûmetin genel merkezi Honoré'nin kendi bünyesinde 'Hükûmet Konağı' adlı bir binada bulunmaktadır.

Adadaki kolluk kuvvetleri, dizi boyunca Selwyn Patterson'un üstlendiği bir rol olan Saint Marie polis gücünün Komiseri tarafından denetleniyor. Komiserin zamanının büyük kısmı Honoré polis biriminin soruşturmalarına odaklansa da, Port Royal gibi kasabalar gibi ada genelinde daha geniş sorumlulukları da vardır.

Honoré, bir belediye başkanı ve belediye meclisi tarafından yönetiliyor ve bir belediye başkanının, seçildikleri dönem bitmeden görevden ayrılması durumunda ara seçimler yapılıyor. Belediye Başkanı Joseph Richards, 2017'de yaşanan yolsuzluk skandalının ardından istifa etmiş ve ardından yapılan ara seçimde yerine Catherine Bordey getirilmiştir.

Konumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi Guadeloupe'de çekilir ve Deshaies, kurgusal Honoré kasabasına ev sahipliği yapar.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Graff, Vincent (8 Ocak 2013). "Death in Paradise: Ben Miller on investigating the deadliest place on the planet". Radio Times. 9 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2015. 
  2. ^ "Where is Death in Paradise filmed?". radiotimes.com. 23 Aralık 2021. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2023. 
  3. ^ "Death in Paradise, Series 6, Episode 4". BBC One. 14 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2019. 
  4. ^ "Death in Paradise: Guadeloupe, the real-life St Marie". The Telegraph. 4 Şubat 2016. 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024.