Safevî vezirleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Safevî Devleti Veziri
Lion and Sun Emblem of Persia.svg
Atayan Şah
Açılışı yapan Muhammed Zekeriya Kucucî
Oluşum 1501
Son sahibi Nadir Kuli Bey
Kaldırılma 8 Mart 1736

Safevî Devleti vezirleri listesi.

Vezirlerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Görev başlangıcı Görev bitişi Etnik kökeni Ailesi/kabilesi Hükümdar
Muhammed Zekeriya Kucucî 1501 1507 Fars[1] Kucucî ailesi Şah İsmail
Mahmud Han Kazvini 1502/3 1507 Deylemi
Necmi Sani 1507 1510 Fars Huzani ailesi
Hüseyin Münşi Kumi 1510 1514 Fars
Mirza Şah Hüseyin 1514 1523 Fars[2]
Celaleddin Muhammed Tebrizi 1523 1524 Fars[3] Kucucî ailesi Şah İsmail, I. Tahmasb
Mirza Cafer Saveci 1524 1531 Bilinmiyor I. Tahmasb
Ahmed Bey Nur Kemal 1523 1534 Fars[4]
Mir İnayetullah Huzani 1534 1535 Fars Huzani ailesi
Hace Mu'in Yezdi 1534 1535 Fars
Kadı Cihan Kazvini 1534 1551 Fars[5][4]
Mir Şerif Şirazi 1562 1566 Fars
Ma'sum Bey Safevi 1553 1568 Fars Şeyhavend ailesi
Cemaleddin Ali Tebrizi 1568  ? Bilinmiyor
Seyyid Hasan Ferahani  ? 1576 Bilinmiyor
Mirza Şükrullah İsfahani 1576 Haziran 1577 Fars[6] II. İsmail
Mirza Selman Cabiri 13 Haziran 1577 1583 Fars[7] Cabiri ailesi II. İsmail, Muhammed Hüdabende
Mirza Hidayetullah 1583 1586 Fars[8] Huzani ailesi Muhammed Hüdabende
Mirza Muhammed Münşi 1586 1587 Fars[9]
Mirza Şah Veli İsfahani 1587 1587 Fars I. Abbas
Mirza Lütfi 1587 1588 Fars
Mirza Muhammed Münşi 1588 1589 Fars[9]
Mirza Lütfullah Şirazi 1589 1591 Fars
Hatem Bey Ordubadi 1591 1610/1 Fars[10] Ordubadi ailesi
Mirza Talib Han Ordubadi 1610/1 1621 Fars[10] Ordubadi ailesi
Selman Han Ustaclu 1621 1623/4 Türkmen Ustaclu oymağı
Halife Sultan 1623/4 1632 Fars-Mazenderani Halife ailesi I. Abbas, Safî
Mirza Talib Han Ordubadi 1632 1633 Fars Ordubadi ailesi Safî
Sarı Taki 1633 11 Ekim 1645 Bilinmiyor Safî, II. Abbas
Halife Sultan 14 Ekim 1645a[›] 5 Mart 1654 Farslar-Mazenderani Halife ailesi II. Abbas
Muhammed Bey 1654 25 Ocak 1661 Ermeni[11]
Mirza Muhammed Karaki 11 Mart 1661 1669 Fars Karaki ailesi II. Abbas, Şah Süleyman
Şeyh Ali Han Zengane 1669 25 Ekim 1689 Kürt[12] Zengane kabilesi Şah Süleyman
Muhammed Tahir Kazvini Mart 1691b[›] 1699 Fars[13] Şah Süleyman, Hüseyin Mirza
Muhammed Mü'min Han Şamlu 1699 1707 Türkmen Şamlu oymağı Hüseyin Mirza
Şahkuli Han Zengane 1707 1716 Kürt Zengane kabilesi
Feth-Ali Han Dağıstani 1716 1720 Lezgi Kumuk'dan Şemhal
Muhammed Kuli Han Şamlu Ocak 1721 1722 Türkmen Şamlu oymağı
Receb Ali Bey 1722 1722 Bilinmiyor Tahmasp II
Muhammed Ali Han Mukri 1722 1723 Bilinmiyor
Murtezakuli Han 1722 1723 Bilinmiyor
Mirza Abdülkerim 1723 1724 Bilinmiyor
Ferecullah Han Abdullah  ?  ? Bilinmiyor
Mirza Muhammed Hüseyin  ?  ? Bilinmiyor
Mirza Abdullah 1724 1725 Bilinmiyor
Mirza Mü'min Kazvini 1725 1728 Bilinmiyor
Mirza Muhammed Rahim 1728 1730 Bilinmiyor
Receb Ali Han 1731 1731 Bilinmiyor

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

^  a:  Halife Sultan önce bir kez daha vezir olma teklifini reddetti, ancak kısa süre sonra kabul etti.[14]
^  b:  Şeyh Ali Han Zengane'nin ölümünden sonra, Şah Süleyman yeni veziri atamak için neredeyse iki yıl geçti.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Newman 2008, s. 16.
  2. ^ Savory 2007, s. 38.
  3. ^ Newman 2008, s. 22.
  4. ^ a b Newman 2008, s. 27.
  5. ^ Mitchell 2009, s. 88.
  6. ^ Mitchell 2009, s. 155.
  7. ^ Mitchell 2009, s. 162.
  8. ^ Newman 2008, s. 17.
  9. ^ a b Mitchell 2009, s. 163.
  10. ^ a b Babaie 2004, ss. 42-43.
  11. ^ Matthee 2011, s. 46.
  12. ^ Newman 2008, s. 132.
  13. ^ Newman 2008, s. 95.
  14. ^ Matthee 2010, ss. 383-384.
  15. ^ Matthee 2011, s. 72.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]