Safer Dal

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Safer Dal (Sıddık Safer Dal el-Muhibbî el-Cerrâhî) (d. 20 Ağustos 1926, İstanbul - ö. 21 Şubat 1999, İstanbul), Muhibbi mahlasıyla da bilinen Türk bestekar, yazar, mutasavvıf ve Halvetiyye'nin Cerrâhiyye şubesinin 20'nci postnişîni.[1][2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'un Fatih İlçesine bağlı Eğrikapı semtinde doğdu. Babası, Arnavut Debresi Zerkan (Zerqan) nahiyesi Strikçan (Sudencan) köyünde Sulalar (Süleymanoğulları) diye meşhur bir aileye mensup olan Sâdık Ramazan Efendi’dir. Annesi Ülker Hanım baba tarafından Emîr Sultan soyundan Çanakkale şehidi bir babanın kızıdır ve Bulgaristan’ın Ziştov şehrinde Rüstemoğulları diye bilinen bir aileden gelmektedir. Safer Dal, gençliğinde bir süre babasından öğrendiği helvacılık mesleğini yaptıktan sonra muhtelif işlerde çalıştı. 1950'li yıllarda tasavvufla ilgilenmeye başladı. Kendi içerisindeki arayışların sonunda Nurettin Cerrahi Asitanesi Postnişini İbrahim Fahreddin Efendi'ye intisap etti. İbrahim Fahreddin Efendi'nin vefatının üzerine asitanenin 19. postnişini Muzaffer Ozak 'a intisap etti. Muzaffer Ozak'la birlikte yurt içinde ve yurt dışında islami faaliyetlerde bulundu. Genç yaşlarından itibaren tasavvuf musikisi ve sair dini musiki eserlerini kendi imkanlarıyla ses arşivi olarak kayıt altına aldı. Başta arkadaşı Kanuni Cüneyt Kosal ve bazı müzisyen dostlarının katkıları ile bu ses kayıtlarının notaya alınmasını sağladı. Etrafında bulunan çok sayıda müzisyeni çeşitli makamlarda dini musiki besteleri yapmaya teşvik etti. 13 Şubat 1985 tarihinde Muzaffer Ozak'ın vefatının ardından Nurettin Cerrahi Asitanesi'nin 20. postnişini oldu ve Türk Tasavvuf Mûsikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nın da başkanlığını yürüttü. 21 Şubat 1999 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DAL, Safer". TDV İslâm Ansiklopedisi. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 
  2. ^ Ekicim, Hamid Ömer (2020). "Safer Dal Efendi'nin hayatı, eserleri ve Türk din mûsikîsine katkıları". 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022.