Saeeda Etebari

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saeeda Etebari
DoğumPakistan
MilliyetAfgan
EğitimTurkuaz Dağ Sanat ve Mimari Enstitüsü
MeslekTakı Tasarımcısı

Saeeda Etebari Afgan bir girişimci ve takı tasarımcısıdır.[1][2][3]

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Etebari, Pakistan'daki bir mülteci kampında doğdu, dokuz çocuğun üçüncüsüydü. Henüz bir yaşındayken menenjit geçirdi. Menenjit, Etebari için işitme kaybına ve konuşamamaya neden olan bir hastalıktır. Etebari okula gidemedi, bu yüzden babası öğrenmesi için bir sağırlar okulu kurdu. Etebari işaret dili biliyor. Mezun olduktan sonra, Etebari'nin erkek kardeşi, Turkuaz Dağ Enstitüsü'ne başvurmasını önerdi. Turkuaz Dağ'da el yapımı takı tasarımı okudu.Etebari'nin yetenekleri, işinde mükemmel olduğu için orada fark edildi. Etebari, sağır olmayı kendisi için bir lütuf olarak görüyor, çünkü kuyumculuk yapmaya gittiğinde aletlerin yüksek sesleri konsantrasyonunu etkilemiyor.[4][5]

Eserlerinde Afganistan’ın geleneksel motiflerinden esinlenmiştir.[6] En ünlü parçalarından biri olan İngiliz kuyumcu Pippa Small ile birlikte tasarladığı, zümrüt ve altın kolyenin de içinde bulunduğu eserlerini Washington’un ünlü Smithsonian Enstitüsü’nde sergilemiştir.[2] Etebari, Afganistan'da büyüdüğü yerin kültüründen ilham almaya devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b "Afghan Artisans Coming to Washington, D.C., To Demonstrate Their Crafts and Creativity in Vibrant Exhibition - Smithsonian Institution Press release | LegiStorm". www.legistorm.com. 18 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Afghan jeweler overcomes adversity to create world-class art". CGTN America. 27 Mart 2016. 
  4. ^ "Afghan Artisans Coming to Washington, D.C., To Demonstrate Their Crafts and Creativity in Vibrant Exhibition - Smithsonian Institution Press release | LegiStorm". www.legistorm.com (İngilizce). 18 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Afghan jeweler overcomes adversity to create world-class art". CGTN America (İngilizce). 27 Mart 2016. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  6. ^ https://af.linkedin.com/in/saeeda-etebari