Sadi Carnot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sadi Carnot
DoğumNicolas Léonard Sadi Carnot
1 Haziran 1796
Fransa
Ölüm1832 (35-36 yaşlarında)
MeslekFizikçi

Sâdi Carnot (Nicolas Léonard Sadi Carnot; 1 Haziran 1796 - 24 Ağustos 1832), Lazare Carnot'un oğlu Fransız fizikçi.

Isı makinesinin çalışma ilkeleri üzerinde çalışmıştır. Buhar makinesinin kuramsal verimini hesaplarken ısı enerjisinin mekanik enerjiye dönüşme koşullarını incelemiş, termodinamiğin ikinci kanununu bulmuştur.

Adını babasının hayranı olduğu İranlı şair Sadi Şirazi’den alan Carnot temel bilimler, yabancı diller ve müzik konularında iyi bir eğitim gördü. Siméon Denis Poisson, Gay-Lussac, Andre Marie Ampere ve François Arago gibi ünlü öğretmenlerden 1812-14 arasında analiz, mekanik, tasarı geometri, kimya dersleri aldı. 1814’ün Mart'ında Paris kuşatmasında Vincennes çatışmasına katıldı.

Napolyon'un 100 günlük 2. iktidarında İçişleri Bakanlığı görevine getirilen babası, 1815 Ekim'inde Restorasyon Dönemi başlayınca bir daha geri dönememek üzere Almanya'ya sürgüne gönderildi.

Carnot'nun çalışmalarının 1834 yılına değin ilgi çekmemesinin nedeni, çalışmalarının o dönemlerde doğruluğu tartışmalı olan Kalori kuramına dayanmasından olduğu düşünülmektedir. Augustine Jean Fresnel'in "ışığın titreşim kuramı", radyasyon yolu ile yayılan ısının ışığa olan benzerliği dikkatini çekti. Bazı eş ısılı olayların "Kalori kavramı" ile açıklanamaması Carnot’yu, Rumford ve Davy’nin çalışmalarını incelemeye, sürtünmenin yarattığı ısının katı ve sıvılardaki etkileri ile ilgilenmeye itti. Isının bir çeşit hareket enerjisi olduğunu baz alan yeni bir "kinetik teori" üzerinde çalışmaya başladı.

Çalışmalarından kalanlar fazla değildir: 1823’te yazılmış buhar gücü-mekanik iş ilişkisini irdeleyen 21 sayfadan oluşan bir makale, 1824’te yayımlanan bir kitabı, araştırma notları, James Watt’a ait 2 makalenin çevirisi ve çeşitli matematik ve fizik derslerine ait notları vardır. 1832 yılında kolera salgını nedeniyle ölmüştür.

Kendisiyle aynı ismi taşıyan Sadi Carnot Fransa'da cumhurbaşkanlığı yapmıştır.