Sabal palmetto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
yan yana ekilmiş üç tane Sabal P.

Sabal Palmetto (Lahana palmiyesi - Cüce palmiye), ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyi ve Meksika’daki Yucatán Yarımadası’dır. Palmetto, Palmiyegiller familyasının bit türüdür.

Maksimum 15 metre uzunluğa kadar büyümektedir. Ilık iklime özgün Sabal P. -12 derece soğukluğa ve dona karşı dayanıklı bir palmiye çeşididir. yaprakları yelpaze şeklindedir.[1] Görünüm olarak Washingtonia Robusta’ya benzediği için halk arasında karıştırılmaktadır. Lahana Palmiyesini Washingtonia grubundan ayıran özellik daha küçük ve daha ince olmasıdır. Sabal Minnor Palmiyesi ile kardeş eğilimlilerdir fakat Sabal P. daha büyük bir yapıya sahiptir.[2][3]

Sabal P. Doğal yaşam alanı, Florida

Dona dayanıklı olan Lahana Palmiyesi Türkiye'de ılıman iklimin hakim olduğu başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere Ege, Güneydoğu Anadolu ve Güney Marmara sahillerinde yetişmeye uygundur.[1]

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Salkım üzerinde siyahımsı renkte küçük tanecikler hallinde olan meyvelerden yetiştirilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Lahana Palmiyesi, Sabal Palmiye - Sabal palmetto (ARECACEAE)". Smsmarmaragroup.com. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  2. ^ "SABAL PALMETTO-SABAL PALMİYELERİ". www.palmiyemerkezi.com. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  3. ^ "Sabal palmetto". www.kardelenfidancilik.com.tr. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023.