Söylenmesi gereken

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Söylenmesi gereken (Almanca: Was gesagt werden muss) nobel edebiyat ödüllü Alman yazar Günter Grass'ın kaleme aldığı siyasi içerikli şiirdir.

Bu şiir 4 Nisan 2012'de farklı ülkelerde yüksek tirajlı gazetelerde yayımlandı. Alman Süddeutsche Zeitung'un yanı sıra, İspanyol El Pais ve İtalyan La Repubblica gazetelerinde yayımlanan şiirde, Grass İsrail'i saldırgan politikası sebebiyle dünya barışını tehdit etmekle suçladığı gibi, İran lideri Ahmedinecad'a da, Almanca boş boğaz veya palavracı ile tercüme edilebilecek Maulheld yakıştırmasında bulunuyor.

Grass'ın bu çıkışını, Alman basınında bir tepki seli izledi. Muhafazakâr çevreler Grass'ı bilmezlikle, hatta Yahudi düşmanlığıyla suçlarken, çoğu solcu ve ilerici kalem ona hak verdi.[1] İsrail nükleer santralinin Dünya barışını tehdit ettiğini ve artık sessiz kalmayacağını söyleyen Grass, eleştirilerin tümünün kırıcı olduğunu ve şiirindeki fikirlerine değil de, kendisine yöneltildiğini söyledi.[2]

Grass'ı bu sözleri söylemeye yönelten nedenler ise; İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Grass'ın şiiri için, utanç verici bir karşılaştırma olduğunu savunması, İsrailli tarihçi Tom Segev'in ise Haaretz Gazetesi'nde yayınladığı makalesinde kendisinin antisemit olmaktan çok hastalıklı bir yapıya sahip olduğunu yazması ve İsrail'in eski Berlin Büyükelçisi Avi Primor'un ise, Grass'ın yanlış istikamette olduğunu söylemesiydi.[2]

Ancak yayımlanan şiire, İran devlet televizyonu Press TV destek vererek, İlk kez, Almanya'nın savaş sonrası tarihinde bir entelektüel, İsrail'i bu kadar cesurca eleştirdi dedi. Alman Sanat Akademisi Başkanı Klaus Staeck ise, İsrail'in düşmanı damgasını yemeden açık bir söz söylenebilmeli diyerek Grass'a destek verdi.[2] Şiir dünya çapında da geniş yankı uyandırdı ve medyada geniş yer buldu.[3][4][5][6][7][8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nobelli İsrail eleştirisi, DW, 04.05.2012
  2. ^ a b c "Günter Grass yazdığı şiiri savundu". hurriyet.com.tr. 6 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(Türkçe)
  3. ^ "Günter Grass launches poetry attack on Israel". guardian.co.uk. 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(İngilizce)
  4. ^ "Günter Grass Poem Attacking Israel for Threatening Iran Is Condemned in Germany". nytimes.com. 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(İngilizce)
  5. ^ "Guenter Grass says Israel a threat to peace". sfgate.com. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(İngilizce)
  6. ^ "Günter Grass : "Ce qui doit être dit"". lemonde.fr. 7 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(Fransızca)
  7. ^ "Günter Grass holt gegen Israel aus". spiegel.de. 10 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(Almanca)
  8. ^ "Når forfattere blir politikere". aftenposten.no. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2012. .(Norveççe)