İçeriğe atla

Rubicon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rubicon Nehri
Rubicon nehrinin rotası
Rubicon nehrinin rotası
Konum
Ülke(ler)  İtalya
Genel bilgiler
Kaynak Apenin Dağları
Ağız Adriyatik Denizi
Uzunluk 29 km

Rubicon (Rubicō, İtalyanca: Rubicone), İtalya'nın kuzeyinde bulunan, 29 km uzunluğundaki nehir.

Nehir Apenin Dağları'ndan doğar ve Emilia-Romagna bölgesinde bulunan Rimini ve Cesena şehirleri arasından geçerek Adriyatik Denizi'ne akar.

"Rubicon'u geçmek" deyimi, geri dönüşü olmayan noktadan ileri gitmek anlamında kullanılır ve Jül Sezar'ın MÖ 49 yılında Lejyonu ile nehri geçmesine atıfta bulunur.

Nehir, nehir yatağını zaman içerisinde birkaç kez değiştirdiği için Sezar'ın geçtiği orijinal nehrin nerede olduğu söylemek mümkün değildir. Ancak, Rubicon orijinal nehir yatağını değiştirdiği için bu tarihi su yolunun genellikle şimdiki Pisciatello nehri olduğu kabul edilir.

Nehir, Roma Cumhuriyeti döneminde generallerin ordularıyla geçmesinin yasak olduğu sınır çizgisi olması nedeniyle önemlidir. Rubicon, kuzeyde bulunan Cisalpina Galya eyaleti ve İtalyanın güneyi arasında bir sınır çizgisi olarak kabul edildiğinden kanunlarla Cumhuriyeti tehdit edebilecek askeri girişimler engellenmeye çalışılmıştır. MÖ 49 yılında Jül Sezar ordusuyla nehri geçince bu yasağı çiğnemiş ve bir iç savaşa neden olmuştur. Tarihçi Suetonius'a göre Sezar, ālea iacta est ("ok yaydan çıktı" manasına gelir, harfiyen tercümesi "zarlar atıldı") olarak bilinen ünlü sözünü bu sırada söylemiştir.

Günümüzde Rubicon

[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezar'ın nehri geçtiği tarihi noktayla ilgili günümüzde çok az kanıt vardır. Savignano sul Rubicone bir endüstri kasabasıdır ve nehir Emilia-Romagna bölgesinin en kirlenmiş nehirlerinden biri haline gelmiştir. Nehrin yukarı kesimlerinde yer altı sularının aşırı kullanılması sonucu nehri besleyen kaynaklar kurumaya başlamıştır. Ancak nehrin Roma döneminde de küçük bir nehir olduğu bilinir. Rubicon, yukarı bölgelerde bulunan alçak ve ağaçlı tepeler hariç doğal akış yolunu kaybetmiştir.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]