İçeriğe atla

Rosenverbene

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rosenverbene
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Tracheophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Lamiales
Familya: Verbenaceae
Cins: Glandularia
Tür: G. canadensis
İkili adlandırma
Glandularia canadensis
Sinonimler
  • Verbena canadensis

Gül Mine Çiçeği (Glandularia canadensis), Glandularia cinsinden bir bitki türüdür, eskiden Verbenaceae familyasından Verbena cinsine ait bir türdür. Doğu ve güney-orta ABD'ye özgüdür.[1]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gül mine çiçeği, 20 ila 40 santimetre yüksekliğe ulaşan çok yıllık otsu bir bitki 'dir. Tüylü kök karedir. Zıt yaprakları tüylüdür. Yaklaşık 3 cm uzunluğunda ve geniş yaprak bıçaklı düzensiz dişli, loblu, pinnate yapraklıdır. Geniş yaprak sapı 3 cm uzunluğa kadardır.

Terminal çiçek salkımları oluşturulur. Tüylü bracts 9 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğindedir ve bu nedenle genellikle çanak yapraktan (kaliks) daha kısadır. Hermafrodit çiçekler beş katlıdır. Beş kaba saçlı ve glandüler saçlı çanak yapraklar 'ı (sepal) kaynaşmış boru şeklindedir. Kadeh tüpünün uzunluğu 8mm ve çapı 1.5mm'dir; yaklaşık 2 mm uzunluğundaki düzensiz mor çanak yaprakları loblarında biter. Beş yaprağı kaynaşmış boru şeklindedir; taç borusu yaklaşık 2 cm uzunluğundadır. Taç yaprak lobları 9 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir. Tacın çapı 10 ila 15 milimetredir. Sadece merkezine yakın taç borusu ile kaynaşmış ve ondan çıkıntı yapmayan dört erkek organlı bir dairesi vardır. 1 mm uzunluğa kadar pürüzsüz, beyaz organlarındaki yeşilimsi toz keseleri 7 mm uzunluğundadır. Yeşil, pürüzsüz yumurtalık dört loblu ve 7 mm uzunluğundadır. Pürüzsüz yeşilimsi beyaz kalem 1.7 cm uzunluktadır, taç borusundan çıkıntı yapmaz ve eşit olmayan iki loblu bir stigma (tepecik) ile biter. Çiçeklenme dönemi temmuzdan ekime kadardır.

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gül mine çiçeği orta ve doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde[2] kayalık ve kumlu yerlerde ve ayrıca kırlarda bulunur.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gül mine çiçeği, yaz bordürlerinde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. En geç 1774'ten beri kültürdedir. Birkaç çeşidi vardır.

Eş anlamlıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Glandularia canadensisin bazı eş anlamlıları vardır çünkü Glandularia cinsinden Verbena türlerine ayrılmıştır: Glandularia drummondii , Glandularia lambertii, Verbena canadensis, Verbena canadensis var. Atroviolacea, Verbena canadensis var. Compacta, Verbena canadensis var. Drummondii, Verbena canadensis var. Grandiflora, Verbena canadensis var. Lambertii, Verbena lambertii, Verbena × oklahomensis.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eckehart J. Jäger, Friedrich Ebel, Peter Hanelt, Gerd K. Müller (Hrsg.): Rothmaler Exkursionsflora von Deutschland. Band 5: Krautige Zier- und Nutzpflanzen. Spektrum Akademischer Verlag, Berlin Heidelberg 2008, ISBN 978-3-8274-0918-8.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Glandularia canadensis". County-level distribution map from the North American Plant Atlas (NAPA). Biota of North America Program (BONAP). 2014. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 
  2. ^ Govaerts, R. et al. Verbena canadensis. Rosenverbene in World Checklist of Selected Plant Families. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. İnternette yayınlandı. Erişim: Verbena canadensis {{{2}}} {{{3}}}.