Roland Bondonny Davası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Roland Bondonny davası, 1997'den 2004'e kadar uzanan ve özellikle hayvan öldürme fiilini (hayvanlara karşı zulüm ve kötü muamelede bulunmak)[1] konu alması nedeniyle önemli olan bir Fransız ceza davasıdır.

Roland Bondonny[değiştir | kaynağı değiştir]

Roland Bondonny, 12 Mayıs 1932 tarihinde Meymac (Corrèze ) 'de dünyaya gelmiş ve 2 Şubat 2005 tarihinde 72 yaşında ölmüştür. Davaya konu olayın yaşandığı dönemde bir bir şarap satıcısı olarak Égletons bölgesinde yaşamaktaydı.

Bondonny, 1997 ve 2001 yılları arasında 144'ten fazla evcil hayvanı zehirlemekle suçlanmıştır.

Bondonny çok büyük bir özel avlanma alanı kurmuş ve komünler arası avcılarla husumet yaşamıştır.[2]

5 Şubat 2005 tarihinde "zehirlenen köpekler davasında" yapılan temyiz davası öncesinde Bondonny hapishane hücresinde[2] kendini asmış, avukatlarına hitaben yazmış olduğu intihar mektubunda masum olduğunu belirterek, masumiyetini savunmaya devam etmelerini istemiştir.

Zehirlemeye İlişkin Olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 ile 2000 yılları arasında, yaklaşık 59 evcil hayvan (köpek ve kedi) ve sayısı tam olarak belli olmayan vahşi hayvan (koyun, tilki, yaban gelinciği, kirpi), altına mavi bir kimyasal karıştırılmış köfte şeklinde etlerden zehirlenmiş şekilde, ölü bulunmuştur. Polis ve Égletons jandarması, soruşturma sırasında, izlerin ormana ve Égletons ağaçlarına doğru uzandığını keşfetmiştir. Bu izleri takip etmeleri üzerine zehirli bir ürün olan Carbofuran entegre edilmiş köfteleri bulmuşlardır. Daha sonra 2001 başlarında, hayvan cesetlerinin bulunduğu yerlerde bulunanlara benzer mavi köfteler, hem Égletons okul bahçesinde hem de şehrin sokaklarında görülmüştür. Ağustos 1998 ile Şubat 2001 tarihleri arasında toplamda 144'ü aşkın köpek ve kedi zehirlenmiş, bunların yarısı ölmüştür. Zehir, hayvanın kusmaması durumunda 20 dakika içinde etkisini göstermekteydi. Olaya ilişkin söylentiler küçük Égletons kasabasında hızla yayılmış ve bölge halkı Roland Bondonny'nin suçlu olduğuna kanaat getirmiştir.

Soruşturma sırasında tanıklar, hayvanların ölümünden hemen önce köye doğru giden beyaz bir Renault Express'i (plakasının bir kısmı 19 RM içeren) geçtiğini söylemişlerdir. Polis kuvvetleri, Corrèze'de kayıtlı ve RM 19 harflerini içeren tüm Renault Express beyaz arabaları kontrol ettikten sonra, Roland Bondonny'nin arabasının bu tariflere uyduğunu tespit ederek Roland'ı yakalamıştır. Ayrıca aracın önünde (9 farklı yerde) hayvanları öldürmek için kullanılana benzer toksik ürünler bulunmuştur.

Davanın Görülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2003'te görülen duruşmada, biri eski bir jandarma görevlisi olan Marius Lac olmak üzere sadece iki tanık, Mahkeme önünde ifade vermeye cesaret edebilmiştir. Bu ifadelerde Marius Lac'la rekabet edebilmek için av şirketinin arazileri kurtarmak istediği iddiasıyla Roland'ın tüm hayvanları zehirlediği ifade edilmiştir. Tulle Ceza Mahkemesi, Roland Bondonny'i bir yılı tecilli iki yıl hapis cezasına çarptırmış; ayrıca 140 kişiye tazminat ödenmesine de karar vermiştir. Roland Bondonny bu karara karşı temyize başvurmuştur.[3]

Marius Lac'ın öldürülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sırada, Marius Lac 25 Ağustos 2004 tarihinde evindeki garajında ölü olarak bulunmuştur. Tanıklar, kırmızı bir Alfa Romeo ve yeşil bisikletli bir adamın bölgede ve özellikle de Marius'un evinin yakınında görüldüğünü ifade etmişlerdir. Marius Lac'ın ölümü sırasında, Roland Bondonny Égletons bölgesinde değildi. Jandarmalar, soruşturmalarını yaparken mağdurun vücudunun yakınında kısmen yanmış bir yaprak bulmuşlardır; bu yaprağın üzerinde Bondonny ismi ve telefon numarası ve şehir isimleri yazmaktaydı.

Bunun üzerine Roland Bondonny'yi dinlemeye alan polisler, Bondonny'nin oğlu tarafından işletilen Manhattan'daki Fourmies restoranında çalışan Alain Bodchon isimli şahıs arasında geçen birkaç konuşmanın içeriğinde Bondonny'yi isminin geçmesi üzerine bu kişiyi sorguya çekmişler ve bu sorgu sonucunda ilgili şahıs Marius Lac'ı öldürdüğünü itiraf etmiştir. Şahıs, cinayetin “azmettirici” olarak, Roland Bondonny'nin adını vermiştir.[4]

Temyiz davası[değiştir | kaynağı değiştir]

Roland Bondonny'nin temyiz davası 5 şubat 2005 tarihinde başlamıştır. Temyiz öncesinde, jandarma Bondonny ile Bondonny'nin kendisinden Carbofuran tedarik ettiği bir tarım ürünleri satıcısı arasındaki bağlantıyı çözmüşlerdir.

Ancak, duruşma gerçekleşememiş çünkü Roland Bondonny kendini asarak hayatını sona erdirmiştir.[5]

Roland Bondonny'nin mirasçıları için zehirlenen köpeklerin sahiplerine tazminat ödeme yükümlülüğü söz konusu olmamıştır. Çünkü mahkeme Roland Bondonny'nin suçluluğunu sabit hale getirecek ve böylece mirasçılarını bu konuda yükümlendirecek yeterli kanıt bulunmadığına hükmetmiştir. Bu karar, özellikle Adalet'in bir jandarma soruşturmasını reddettiğini düşünen Brigitte-Bardot Vakfı tarafından skandal olarak ilan edilmiştir. Mağdurlardan biri davanın kendisine yaklaşık 4.000 avroya mal olduğunu dile getirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kedi ve köpekleri zehirleyen kişiye hapis cezası geldi". Milliyet Gazetesi. 22 Ekim 2003. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b "Roland Bondonny ou l'affaire des chiens empoissonnés d'Égletons". europe1.fr. 18 Şubat 2019. 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. .
  3. ^ "Le procès post mortem d'un suicidé". Le Figaro. 15 Ekim 2007. 20 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 
  4. ^ "L'empoisonneur de chiens soupçonné d'avoir fait tuer un témoin". Le Parisien. 20 Ekim 2001. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 
  5. ^ "Le tueur à gages tente d'expliquer son crime". Le Parisien. 11 Mayıs 2007. 28 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020.