Rockefeller Kardeşler Fonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rockefeller Kardeşler Fonu (RBF), Rockefeller ailesinin üyeleri tarafından oluşturulan ve yürütülen hayırsever bir vakıftır. 1940 yılında New York Cityin'de beş üçüncü nesil Rockefeller kardeş için birincil hayırsever araç olarak kuruldu: John D. Rockefeller III, Nelson, Laurance, Winthrop ve David. Rockefeller Vakfı'ndan farklıdır. Rockefeller, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında petrol işinde dünyanın en büyük servetlerinden birini yapan endüstriyel, politik ve bankacılık ailesidir.

Fon'un belirttiği misyonu "daha adil, sürdürülebilir ve barışçıl bir dünyaya katkıda bulunan sosyal değişimi ilerletmektir". RBF'nin şu anki başkanı 2000 yılında göreve atanan Stephen Heintz'dir. Valerie Rockefeller, RBF'nin başkanı olarak görev yapıyor. 2013 yılına kadar RBF'nin başkanı olarak görev yapan David Rockefeller'in beşinci çocuğu Richard Rockefeller'in yerine geçti.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Rockefeller Kardeşler Fonu 1940 yılında John D. Rockefeller, Jr.'ın beş oğlu tarafından kurulmuştur. Beş Rockefeller kardeş, Fon'un ilk beş mütevelli heyeti olarak hizmet vermiştir. 1951 yılında Fon, John D. Rockefeller, Jr'den 58 milyon dolarlık bağış aldığında önemli ölçüde büyümüştür.

RBF'nin kuruluş nesli ilerledikçe, yeni aile üyeleri tahtaya katıldı ve Fon'un siyasi sola doğru ilerlemesini sağladı. 1999 yılında Fon Charles E. Culpeper Vakfı ile birleşti.

Kasım 2006'da David Rockefeller, ölümünden sonra David Rockefeller Küresel Kalkınma Fonu'nu oluşturacak Fona 225 milyon dolar bağışladı.

Eylül 2014'te, Rockefeller Kardeşler Fonu varlıklarını fosil yakıtlardan çıkarmayı planladığını açıkladı.

Rockefeller Kardeşler Fonu başkanı Stephen Heintz, fosil yakıtlardan kurtulma konusunda şunları söyledi: "Bunu hem ahlaki bir zorunluluk hem de ekonomik bir fırsat olarak görüyoruz" (30 Eylül 2014).

Rockefeller Aile Fonu ve Rockefeller Kardeşler Fonu bağımsız, farklı kurumlardır.