Richard Zimler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Richard Zimler
DoğumRoslyn Heights, New York, U.S.
MeslekRomancı
Alma materDuke University
Stanford University
TürTarihî kurgu
Resmî site

Richard Zimler (d. 1 Ocak 1956'da Roslyn Heights, New York), Amerikalı bir yazardır. Kendisine 1994 yılında Kurgu dalında Ulusal Sanat Vakfı Vakfı ve 1998 Herodot Ödülü'nü kazandıran kitapları birçok ülkede basıldı ve 20'den fazla dile çevrildi.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Zimler, 1973'te New York banliyösündeki Herricks Lisesi'nden mezun oldu. 1977'de Duke Üniversitesi'nden Karşılaştırmalı Din alanında lisans derecesi aldı ve beş yıl sonra Stanford Üniversitesi'nden Gazetecilik alanında yüksek lisans derecesinin sahibi oldu.

Akademik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

16 yıl boyunca Porto Üniversitesi ve Gazetecilik Koleji'nde Gazetecilik Profesörü olarak görev yaptı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Richard Zimler'in The Incandescent Threads adlı romanı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 2022 Ulusal Yahudi Kitap Ödülleri'nden birinde finalist oldu.

Zimler , Şafağın Muhafızı adlı romanıyla Fransa'da 2009 Alberto Benveniste edebiyat ödülünü aldı. Ödül, Sefarad Yahudi kültürü veya tarihiyle ilgili romanlara verilmektedir ve Ocak 2009'da Sorbonne'da düzenlenen bir törenle kendisine verilmiştir.

Zimler'in beş romanı - Gece Yarısı Avcılığı (2005), Sana'nın Arayışı (2007), Yedinci Kapı (2009), Varşova Anagramları (2013) ve Gece Bekçisi (2016) - İngilizce konuşulan dünyada en yüksek değere sahip edebiyat ödülü olan Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Varşova Anagramları adlı romanı, Portekiz'in önde gelen kitap dergisi Ler ve ülkenin lise öğretmenleri ve öğrencileri tarafından 2009'da Yılın Kitabı seçildi (2010 Mariquis de Ouro ödülü). Aynı zamanda ülkenin önde gelen günlük gazetesi Público tarafından 2000-2009 arasında, On Yılının En İyi 20 Kitabı'ndan biri olarak seçildi. Ağustos 2011'de San Francisco Chronicle kitabı şu şekilde tanımladı: "İkinci Dünya Savaşı'nın en kötü şöhretli Yahudi gettosunda geçen, eşit oranda sürükleyici, yürek burkan, ilham verici ve zekice hazırlanmış bu gizem, Holokost edebiyatının en önemli eserleri arasında yer almayı hak ediyor. "

2009 yılında Zimler, kendi hikâyelerinden birine dayanan kısa film The Slow Mirror'ı yazdı ve oynadı. İsveçli-Portekizli film yapımcısı Solveig Nordlund'un yönettiği kısa filmin başrollerinde Portekizli aktörler Gracinda Nave ve Marta Peneda yer alıyordu. Mayıs 2010'da New York Downtown Kısa Film Festivali'nde En İyi Drama ödülünü kazandı.

Portekizli sanatçı Julio Pomar'ın resimlediği O Cão que Comia a Chuva, Portekiz Bissaya Barreto Vakfı'ndan 2018 Yılının En İyi Çocuk Kitabı ödülünü kazandı.

Temmuz 2017'de Porto şehri, Zimler'e en yüksek ödülü olan Onur Madalyası'nı verdi. Törende Porto belediye başkanı Rui Moreira, romancıyı şöyle tanımladı: "Uzakta doğmuş, Porto'yu daha büyük ve görkemli yapan bir Porto vatandaşı. . . Zimler, Porto şehrini dünyaya yansıtıyor ve dünyanın geri kalanını da bize getiriyor."

Sefarad Döngüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Zimler, Portekizli Yahudi bir aile olan Zarcos'un farklı kuşaklarının ve şubelerinin yaşamlarını araştıran beş roman yazdı. Eserlerinin herhangi bir sırayla okunabilmesini amaçlanan bu seri, 1506 Lizbon Katliamı'ndan sağ kurtulan Berekiah Zarco adlı genç bir kabalistin anlattığı Lizbon'un Son Kabalisti'nden doğmuştur. Bu romanlar Yahudi mistisizmi gibi temaları araştırırken; kölelik; Engizisyonun Portekiz ve kolonileri üzerindeki yıkıcı etkisi; ve inancını gizlemeye zorlanan insanlarda yaratılan psikolojik çatışma konularına değinmektedir. Romanlar bağımsız çalışmalardır ve Zimler'e göre hiçbiri bir devam filmi olarak görülmemelidir. Sefarad Döngüsünü oluşturan kitaplar şunlardır: On altıncı yüzyıl Portekiz'inde geçen Lizbon'un Son Kabalisti ; On dokuzuncu yüzyılın başlarında Porto, Londra, New York ve Güney Carolina'da geçen Hunting Midnight ; Ana aksiyonun on yedinci yüzyılda Goa'da geçtiği Şafak Muhafızı ; 1930'larda Nazi kontrolündeki Berlin'de geçen Yedinci Kapı ; ve 1970'ten günümüze kadar çoğunlukla New York ve Montreal'de geçen The Incandescent Threads, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı sırasında ve hemen sonrasında Polonya'da geçen iki uzun bölümle birlikte döngü kitaplarını oluştururlar. Publishers Weekly, yıldızlı incelemesinde The Incandescent Threads'den "Olağanüstü" olarak bahsetti. . . Azmin ve fedakarlığın zengin bir şekilde çizilmiş, orijinal bir tasviri." Sefarad Döngüsü'ndeki iki roman Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi: Gece Yarısı Avı ve Yedinci Kapı . Beş kitabın tümü Portekiz'de en çok satanlar listesine birinci sıradan girmiştir.

Diğer çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Zimler ayrıca, yazarın tüm telif haklarının dünyanın en büyük çocuk hakları örgütü olan Save the Children'a gittiği bir kısa öykü antolojisinin editörlüğünü de üstlendi. Antolojinin başlığı Çocuk Saatleri'dir . Katılan yazarlar arasında Margaret Atwood, Nadine Gordimer, André Brink, Markus Zusak, David Almond, Katherine Vaz, Alberto Manguel, Eva Hoffman, Junot Díaz, Uri Orlev ve Ali Smith de yer almaktadır.

Ağustos 2011'de Zimler ilk şiir kitabını yayınladı: Aşkın Sesi: 72 Kabalistik Haiku . Kitaptaki ayetler Yahudi mistik fikirlerini ve imgelerini haiku biçiminde ifade etmektedir.

Zimler, Portekizce basılan beş çocuk kitabı yazmıştır, bunlar: Maria e Danilo eo Mágico Perdido, Dança Quando Chegares ao Fim, Hugo e Eu e as Mangas de Marte, Se Eu Fosse ve O Cão que Comia a Chuva .

Aralık 2018'de Portekizli şarkıcı-söz yazarı Pedro Abrunhosa, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Lucinda Williams ile düet içeren ve Zimler'in şarkı sözlerinin İngilizce versiyonunu yazdığı yeni bir albüm yayınladı. Şarkının adı Tut Beni .

Zimler 2019'da Lazarus'a Göre İncil'i yayınladı.[1] Romancı Peter Stanford bunu "cesur ve ilgi çekici bir roman... sayfa çeviren bir roman" olarak nitelendirdi. Dünyada ne olacağını bilmek için en sonuna kadar gitmem gerekiyordu."[2]

Diğer mesleki faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart ve Nisan 2022'de Zimler, Porto'daki Magalhäes Lemos Psikiyatri Hastanesi hastaları tarafından hazırlanan Yabancı Sanat sergisinin küratörlüğünü yaptı. Eserler hem Porto hem de Espinho'daki galerilerde sergilendi.

Zimler, Portekiz devlet radyo istasyonlarından biri olan Antena 1'de haftalık olarak edebiyat hakkında konuşan üç yazardan biridir. Programın adı Biblioteca Pública'dır.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zimler, Portekizli bilim adamı Alexandre Quintanilha ile San Francisco, California'da tanıştıkları 1978 yılından bu yana birlikte yaşıyor. Portekiz'de eşcinsel evliliğin yasallaştığı Ağustos 2010'da evlendiler. 1990'dan beri Portekiz'in Porto kentinde yaşıyor. 2002 yılında Portekiz vatandaşı oldu.

Nisan 2019'da Zimler, The Observer için kardeşinin genç yaşta HIV/AIDS'ten ölümünün yazılarını ve özellikle Lazarus'a Göre İncil'in temalarını nasıl etkilediğini anlatan bir makale yazdı.

Haziran 2019'da Zimler, The Observer'da bir köşe yazısı makalesi yazdı ve Mart 2019'da yayıncısının kendisine Britanya'daki iki kültür kuruluşunun, onun yeni kitabını tanıtmak için kendisiyle birlikte bir etkinliğe ev sahipliği yapma konusundaki ilgisini, Yahudi olduğu için, kaybettiğini söylediğini iddia etti. Gazeteci, isminin açıklanmamasını ve kuruluşların kimliklerinin açıklanmamasını istedi.[3] Zimler'e göre gazeteci, kendisine ev sahipliği yapma konusundaki görüşmelerin İsrail karşıtı protesto korkusu nedeniyle kesildiğini söyledi.[4][5] İngiliz yayıncılık endüstrisini kapsayan ticari bir yayın olan The Bookseller'a göre, hem The Observer hem de The Guardian hesabı kontrol edip onayladı.[4] Bir Yahudi yazar, neden başka hiçbir Yahudi yazarın Birleşik Krallık'ta benzer bir deneyimi aktarmadığını sorguladı.[6]

Seçilmiş eserleri (Romanlar)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akkor İplikler (2022)
  • Lazarus'a Göre İncil (2019) (2022'de yayınlanan ciltsiz kitap, Lazarus'un Kayıp İncili başlığını taşıyor)
  • Gece Bekçisi (Haziran 2014)
  • Varşova Anagramları (Şubat 2011)
  • Teresa Adası (yalnızca Portekiz (2010) ve Brezilya'da (2012) yayınlandı)
  • Yedinci Kapı (Şubat 2007)
  • Sana'yı Aramak (Haziran 2005)
  • Şafağın Gardiyanı (Şubat 2005)
  • Gece Yarısı Avı (Temmuz 2003)
  • Melek Karanlık (Eylül 1998)
  • Lizbon'un Son Kabalisti (Nisan 1996)
  • Kutsal Olmayan Hayaletler (1996)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jacob Staub (27 Haziran 2019). "Book Review: The Gospel According to Lazarus". Tikkun. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  2. ^ Stanford, Peter (7 Nisan 2019). "The Gospel According to Lazarus review – miraculous page-turner (book review)". The Guardian. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  3. ^ "I have never met antisemitism in Britain... until now". The Observer. 29 Haziran 2019. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2019. 
  4. ^ a b Chandler, Mark (1 Temmuz 2019). "Zimler blocked from literary events 'over anti-Israel protest fears'". The Bookseller. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Author says UK literary events refusing to host him because he is Jewish; Richard Zimler, author of bestselling 'The Last Kabbalist of Lisbon,' writes in Guardian that organizers are becoming anti-Semitic over fears of offending pro-Palestinian activists". Times of Israel. 30 Haziran 2019. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  6. ^ Frazer, Jenni (1 Temmuz 2019). "Mystery surrounds the venues that 'banned' Jewish author". jewish News. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]