Richard Proenneke

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Twin Lakes'teki kamarasında Proenneke

Richard Louis Proenneke (/ˈprɛnəkiː/; 4 Mayıs 1916 - 20 Nisan 2003), yaklaşık 51 yaşından itibaren yaşamış, kendi kendini yetiştirmiş bir Amerikan doğa bilimci, korumacı, yazar ve vahşi yaşam fotoğrafçısıydı. Alaska dağlarında, Twin Lakes kıyısına yakın bir yerde elle inşa ettiği bir kütük kulübede yaklaşık otuz yıl (1968–1998) yalnız kaldı. Proenneke avlandı, balık tuttu, büyüttü ve kendi yiyeceğinin çoğunu topladı ve ayrıca ara sıra erzak getirdi. Faaliyetlerini dergilerde ve filmlerde belgeledi ve ayrıca değerli meteorolojik kayıtlar yaptı ve doğal veriler.[1][2] Günlükler ve film daha sonra başkaları tarafından onun vahşi doğada geçirdiği zaman hakkında kitaplar yazmak ve belgeseller yapmak için kullanıldı.

Proenneke, ölümü üzerine kulübesini Millî Park Hizmeti'ne miras bıraktı ve dört yıl sonra National Register of Historic Places'e dahil edildi. Kabin, Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi'nin popüler bir cazibe merkezidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Branson, John, (Ed.) (2006). More Readings From One Man's Wilderness: The Journals of Richard L. Proenneke 1974-1980 (PDF). United States Department of Interior, National Park Service, Lake Clark National Park and Preserve. s. 471. 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; LakeClark2019 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)