Richard Marcinko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Richard Marcinko
LakabıDick
Doğum21 Kasım 1940(1940-11-21)
Lansford, Pensilvanya, ABD
Ölüm25 Aralık 2021 (81 yaşında)
Bağlılığı ABD
Hizmet yılları1958-1988
KomutasıSEAL Team 2, SEAL Team 6, Red Cell
ÖdülleriSilver Star, Legion of Merit, Bronze Star with Valor Device and three Gold Stars, Navy Commendation Medal with one Gold Star, Vietnamese Cross of Gallantry with Silver Star
Sonraki işiCEO of SOS Temps, Inc. and Red Cell International, Author, Talk Show Host

Richard Marcinko (21 Kasım 1940 – 25 Aralık 2021) eski Navy SEAL ve yazar. SEAL Team 6 ve Red Cell'in eski lideridir. Deniz kuvvetlerinden ayrıldıktan sonra yazarlık, radyo talk show hostluğu, askerî danışmanlık ve motivasyonel spikerlik yapmıştır. Kendisine bu güne kadar "Serseri Savaşçı", "Demo Dedektif", "Delta'nın Usta Adamı", "Salak" gibi birçok takma isim takılmıştır.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Marcinko, Lansford, Pensilvanya'da doğdu. Newjersey Tomsriver'da Admiral Farragut Academy'e katıldıktan sonra 1958 yılında Birleşmiş Milletler Deniz Kuvvetlerine yazıldı.

Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Mayıs 1967'de, adamlarının Ilo-Ilo Adasında birçok Viet Cong birliklerinin çoğunun ölümüne yol açan ve bu birliklerin 6 adet hafif kayığını yok eden saldırılarına önayak oldu. Adamlarının bu başarılarından dolayı 4 Bronze Star madalyası almıştır.

Seal Team 6[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Marcinko'dan yeni bir anti-terör timi kurması istendi. Richard Marcinko SEAL Team 6'yı kurdu ve SEAL Team 6 Amerikan Deniz Kuvvetlerinin en önemli anti-terör timi haline geldi.[kime göre?]

Red Cell[değiştir | kaynağı değiştir]

1983 yılında SEAL Team 6'yı(şimdiki DEVGRU) yönetmeyi bıraktığında ondan Amerikan üslerinin güvenliklerini test etmesi için bir özel birlik kurması istendi. Bunun üzerine SEAL Team 6'den 12 kişi,bir kişide Marine Corps Force Reconnaissance'dan seçti ve örgüt gayriresmî olarak Red Cell adını aldı. Bu örgütün sızılması imkânsız gözüken nükleer denizaltılara,gemilere, Amerikan Başkanlık Uçağı olan Air Force One'a bile sızmayı başardığı söylenmektedir. Birimin resmî olarak kapatıldığı söylenmektedir ancak buna birçok kişi buna inanmamaktadır. Birimin kapatılma sebebi olarak da askeri üslerde çalışan personel'in rahatsız edilmesi ve onlara kötü davranılması olarak gösteriliyor. Ancak kendisi bunu yalanlamaktadır. Ona göre kapatılma sebebi, Red Cell gibi asker sayısı açısından küçük sayılabilecek bir grubun, onların terörist saldırılara ya da her türlü sızma harekâtlarına karşı gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü oldukları üslere sızarak önemli rütbelerde bulunan subayları küçük düşürmesidir.

Sivil hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordudan ayrıldıktan sonra da otobiyografisini yazdı ve bu kitap(Rogue Warrior) bir bestseller oldu. Richard Marcinko, kendi egosunu tatmin etmek için kirli sırları açıkladığı ve olayları abarttığı söylenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]