Renaissance (müzik grubu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Renaissance, bir İngiliz progresif rock grubudur ve en çok 1978 İngiltere'deki en iyi 10 hiti "Northern Lights" ve "Carpet of the Sun", "Mother Russia" ve "Ashes Are Burning" gibi progresif rock klasikleri ile tanınır. Bir kadın ana vokali klasik, folk, rock ve caz etkilerinin bir füzyonuyla birleştirerek benzersiz bir ses geliştirdiler.[1] Renaissance sesinin karakteristik unsurları, Annie Haslam'ın geniş ses aralığı, öne çıkan piyano eşliği, orkestra düzenlemeleri, vokal armonileri, akustik gitar, bas gitar, sentezleyici ve çok yönlü davul çalışması. Grup, 1970'lerde kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde önemli bir takipçi kitlesi yarattı ve bu bölge, en güçlü hayran kitlesi olmaya devam ediyor.

Orijinal kadroda John Hawken, Louis Cennamo ve Relf'in kız kardeşi Jane Relf ile birlikte the Yardbirds'ün iki eski üyesi Keith Relf ve Jim McCarty vardı. "Daha çok klasik etkiye sahip bir şeyi" bir araya getirmeyi amaçladılar.[2] Renaissance doğdu ve grup 1969'da bir stüdyo albümü ve 1971'de bir tane daha yayınladı. Daha sonra, John Tout klavyelerde Hawken'in yerini aldı ve ardından Annie'nin "klasik kadrosuna" kadar yüksek bir müzisyen sirkülasyonu dönemi geldi. Haslam, John Tout, Michael Dunford, Jon Camp ve Terry Sullivan kuruldu, ancak hiçbiri orijinal grupta değildi. Cornish şair Betty Thatcher-Newsinger'ın birçok şarkısının sözlerinde onlara yardım edildi. 1972'den 1979'a kadar Renaissance yedi başarılı stüdyo albümü çıkardı, kapsamlı bir turneye çıktı ve New York Filarmoni Orkestrasını yöneten Tony Cox ile Carnegie Hall'da arka arkaya üç gece tükendi.[1]

1980'ler, personel değişiklikleri ve nispeten başarısız iki stüdyo albümü ile 1987'de dağılmaya yol açan onlar için zayıf bir zamandı. 1990'ların ortalarında bir dönemde aynı anda Renaissance'ın iki farklı dalı vardı. Grup, sonunda 2001'de piyasaya sürülen Toskana'yı kaydetmek için 1998'de yeniden kuruldu ; ancak ertesi yıl tekrar dağıldılar.

2009, Haslam ve Dunford liderliğindeki yeni bir Renaissance kadrosunun habercisi oldu ve o zamandan beri grup kayıt yapmaya ve turneye çıkmaya devam ediyor. Dunford, Kasım 2012'de öldü. Daha sonra Haslam, grubun turneye devam edeceğini söyledi. 2010'lardaki kadro, grubun ilk dönemindeki kadar "İngiliz" olma eğilimindeydi, ABD doğumlu beş üye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden İngiltere doğumlu bir üye. 2013 yılında Renaissance, ertesi yıl Symphony of Light adıyla yeniden piyasaya sürülen Grandine il Vento stüdyo albümünü çıkardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Snider, Charles (2007). The Strawberry Bricks Guide to Progressive Rock (1. bas.). Chicago: Strawberry Bricks. s. 233. ISBN 978-0-615-17566-9. 
  2. ^ Romano, Will (2010). Mountains Come Out of the Sky: An Illustrated History of Prog Rock (1. bas.). Montclair, NJ: Blackbeat Books. ss. 130-133. ISBN 978-0-87930-991-6.