René Grousset

Vikipedi, özgür ansiklopedi
René Grousset

René Grousset (d. 5 Eylül 1885, Aubais, Fransa – ö. 12 Eylül 1952, Paris, Fransa) Fransız bir tarihçi, Cernuschi Müzesi ve Guimet Müzesi’nde küratör ve Fransız Akademisi (Fransızca: L'Académie française) üyesi.

Asya ve Doğu Medeniyetleri hakkında oldukça önemli eserleri vardır. En tanınmış eserlerinin başında Haçlı Seferleri’nin Tarihi (Fransızca: Histoire des Croisades) (1934-1936) ve Stepler İmparatorluğu, Orta Asya Tarihi (Fransızca: L'Empire des Steppes) (1939) gelmektedir. Her iki eser de alanında en önemli bilimsel danışma kaynakları olarak kabul edilmektedir.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

René Grousset 5 Eylül 1885 tarihinde Fransa’nın Gard bölgesinde yer alan Aubais şehrinde dünyaya gelmiştir. Montpellier Üniversitesi’nde tarih eğitimi üzerine aldığı eğitimi tamamladıktan sonra I. Dünya Savaşı nedeniyle Fransız ordusunda hizmet verdi.

Doğu sanatları alanında uzmanlaştıktan sonra Paris’teki Doğu Dilleri ve Siyaset Bilimleri Okulları’nda coğrafya ve tarih dersleri verdi. Paris’te yer alan Guimet ile Cernuschi müzelerinde müdür yardımcılığı, müdürlük gibi görevlerde bulundu. Aynı dönemde Journal asiatique adlı derginin yayın kurulu ve Fransa Ulusal Müzeler Konseyi üyeliklerini yürüttü. 1930 yılına gelindiğinde Asya ve Doğu Kültürleri hakkında beş büyük çalışması yayınlanmıştı. 1933 yılında Cernuschi Müzesi’ne Teknik Şef olarak atandı; aynı zamanda müzedeki Asya kökenli sanat eserlerinin küratörlüğünü de yaptı.

Çin kültüründe özellikle Orta Çağ’da önemli bir Budist hac mekanı olan Xuanzang hakkında önemli bir çalışması antik bir Hint Budist Üniversitesi olan Nalanda’yı ziyaret ettikten sonra yayınlandı.[1]

En önemli iki çalışması olan Haçlı Seferleri’nin Tarihi (Fransızca: Histoire des Croisades) (1934-1936) ve Stepler İmparatorluğu, Orta Asya Tarihi (Fransızca: L'Empire des Steppes) (1939), II. Dünya Savaşı’nın çıkmasından hemen önce yayınlandılar.

Vichy Fransası’nda müzelerdeki görevlerinden alınan René Grousset, bu dönemde Çin ve Moğol kültürleri hakkında özel çalışmalar yapmış ve çalışmaları yayınlanmıştır. Fransa’nın Nazi işgalinden kurtulmasından sonra da hem Cernuschi Müzesi’ne hem de Guimet Müzesi’ne küratör olarak atanmıştır.

1946 yılında Fransız Akademisi’ne (Fransızca: L'Académie française) üye seçilmiştir. Son dört çalışması 1946 ile 1949 yılları arasında yayınlanmış olup Anadolu ve Yakın Doğu uygarlıkları hakkındadır. 12 Eylül 1952 yılında Paris şehrinde ölmüştür.

1947 yılında basılan Histoire de l'Arménie: des origines à 1071. adlı kitabı daha sonra Aras Yayıncılık tarafından Ermenilerin Tarihi Başlangıcından 1071’e adıyla Türkçe olarak yayınlandı.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rene Grousset. In the Footsteps of the Buddha. J. A. Underwood (trans) Orion Press. New York. 1971

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]