Rainer Zitelmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rainer Zitelmann

Rainer Zitelmann (14 Haziran 1957’de Frankfurt am Main’de doğdu) bir Alman tarihçi, yazar ve girişimcidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rainer Zitelmann 1957’de Frankfurt, Almanya’da yazar ve teolog Arnulf Zitelmann’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Okulda bir Maoistti.[1] 1978’den 1986’ya değin Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde Tarih ve Siyaset Bilimi okudu (Burada 1983’de Birinci Devlet Sınavı’na girdi ve onur derecesiyle başarılı oldu). 1987’de Lisanüstü Öğretimde İkinci Devlet Sınavı’nı da onur derecesiyle geçti.1986’da Zitelmann Darmstadt Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu ve Profesör Karl Otmar von Aretin danışmanlığında Dr. phil. (summa cum laude) derecesi aldı. Tezi kitap olarak yayınlandı (Almanca: Hitler. Selbstverständnis eines Revolutionärs; İngilizce: Hitler’s National Socialism). 1987 ile 1992 arasında Zitelmann Free University of Berlin’de Yardımcı Doçent olarak çalıştı.

1992’den 1993’e kadar, o zaman Almanya’da üçüncü en büyük yayınevi olan Ullstein und Propyläen yayınevinde Yönetim Kurulu üyeliği ve edebi editörlük yaptı. Daha sonra Almanya’nın büyük günlük gazetesi Die Welt’e geçti. Burada gazetenin Gayrı Menkul bölümünün başına geçmeden önce birçok başka bölümü yönetti.

2000’de, Dr.ZitelmannPB.GmbH’ı kurdu ve Alman gayrimenkul sektörü için açık ara önde gelen konumlandırma ve iletişim danışmanlığını tesis etmeye devam etti. 2016 yılında şirketi bir yönetim satın alımıyla sattı.

Zitelmann başarılı bir gayrı menkul yatırımcısıydı. 1999’dan 2009’a kadar çok ucuza kiralık konut mülkleri satın aldı ve bunların çoğunu 2015’den itibaren sattı. Bu yatırımlarla zengin oldu.[1]

2016’da Potsdam Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Profesör Wolfgang Lauterbach’ın danışmanlığında Zitelmann süper zenginlerin psikolojisi üzerine olan teziyle ikinci doktorasını aldı ve Dr. rer. pol. (magna cum laude) derecesi ile ödüllendirildi. Çalışması 2018’de The Wealth Elite başlığıyla İngilizce olarak yayınlandı.

Zitelmann birçok önde gelen Avrupalı ve Amerikalı medya merkezi için yazmaktadır. Yazdığı gazeteler arasında Die Welt, FAZ, Focus (Almanya), Neue Zürcher Zeitung (İsviçre), City AM (İngiltere), Forbes, Washington Examiner, National Interest (ABD), Linkiesta (İtalya), Le Point (Fransa) bulunmaktadır. Katkılarının ana odağı kapitalizm savunusu ve zenginlik araştırma konularıdır.

Tarihi Yayınlar: Hitler’in Nasyonal Sosyalizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk tezinde[2]  Zitelmann Hitler’in kavramlarını ve amaçlarını, özellikle sosyal, ekonomik ve ulusal politikalarını yeniden inşa edebilmek için geniş bir kapsayıcı kaynaklar listesini analiz etti. Zitelmann’ın araştırmasının bir bulgusu Hitler’in sosyal ve ekonomik politika meseleleri üzerine kapsamlı düşündüğüydü. Çalışma aynı zamanda Hitler’in dünya görüşünde antikapitalist ve sosyal devrimci motiflerin daha önce varsayıldığından daha fazla rol oynadığını ve Hitler’in kendisini bir devrimci olarak gördüğünü ortaya koydu.

Kitabın birçok uluslararası dergide eleştirisi yayınlanmıştır.[3] Journal of Modern History’de Klemens von Klemperer şöyle yazmıştır: “Zitelmann ahlaki yargılardan kaçınmaya karar vermiştir; ama titiz ve sorumlu akademisyenliği daha yüksek sesle konuşuyor. Kitabı Adolf Hitler’i anlayışımızda bir kilometre taşı olmuştur.”[4]

Tezinin yayınlanmasını takiben, Zitelmann yirminci yüzyılda Almanya tarihi üzerine bir dizi kitap yayınlamakla devam etmiştir.

Sosyolojik Yayınlar: The Wealth Elite süper zenginlerin psikolojisini analiz eder[değiştir | kaynağı değiştir]

2017’de Zitelmann’ın onlarca ve yüzlerce milyon varlığa sahip ultra yüksek net değerli bireyler üzerine yaptığı çalışması Zenginlik Eliti: Süper Zenginlerin Psikolojisi Üzerine Çığır Açıcı Bir Çalışma (The Wealth Elite: A Groundbreaking Study of the Psychology of the Super-Rich) başlığıyla yayınlandı. Kitap 45 zengin bireyle yapılan derinlemesine mülakata dayanıyordu. Çalışma, süper zenginlerin sayısal bir çalışmasını yapacak genişlikte temsili bir grup olmaması nedeniyle niteliksel sosyal bilim çalışması biçimini aldı. Mülakat yapılanların çoğu kendi kendini var etmiş mültimilyonerlerdi. Çalışma göstermektedir ki süper zenginlerin yüksek bir oranı girişimci aktivitelere okul ve/veya üniversite yılları kadar erken bir dönemde başlamışlardır. Eğitsel başarıları elde ettikleri zenginlik düzeyinde belirleyici bir rol oynamamıştır: Mülakat yapılanların üst çeyreği, alt çeyreğinden daha fazla üniversite derecesi olmayan üye barındırmaktadır. Karar yapımlarında, Zitelmann’ın ultra zengin görüşülenleri analiz tarafından yönlendirilmek yerine sezgisel olarak hareket etme eğilimindeydiler. Çalışma, örtülü –sıklıkla informel- öğrenme tecrübeleri sonucunda elde edilen örtülü bilginin akademik eğitimden çok daha önemli rol oynadığını ortaya koydu. Tüm görüşülenler Büyük Beş kişilik testini tamamladılar. Bu vicdanlılığın özellikle güçlü bir özellik ve nevrotikliğin özellikle zayıf bir özellik olduğunu ortaya çıkardı. Dışadönüklük ve yeni deneyimlere açıklık da belirgin özelliklerdi. Bu önceki araştırmaların bulgularıyla da uyumludur. Buna karşılık, araştırmalar şimdiye kadar süper zenginlerin finansal başarısında satış becerilerinin rolünü hafife aldı. Görüşülenlerin kendileri satış becerilerinin önemini oldukça yüksek olarak derecelendirdi. Zengin görüşülenlerin çoğu servetlerini oluştururken ciddi gerileme ve krizleri yenmişlerdi- ve görüşmelerden ortaya çıktı ki yenilgi ve gerilemelerle mücadele ediş biçimlerinde birçok benzerlik bulunmaktadır. Çalışmanın temel bulgularından birisi birçok kendi kendini var etmiş kişinin hakim fikrin akıntısına karşı tekrar tekrar yüzmüş nonkomformistler oldukları ve servetlerini muhalifler olarak elde etmiş olduklarıdır. Çalışma tüm dünya üzerinde büyük ilgi çekmiş ve birçok dilde yayınlanmıştır. Financial Times şöyle yazmıştır: “Rainer Zitelmann’ın süper zenginlerin psikolojisi çalışması iddialı bir proje. Bunun için çok az kimse Dr. Zitelman’dan daha uygun olabilir- bir tarihçi, sosyolog, gazeteci, iş adamı ve yatırımcı. Benzer bir çalışma yapılmadı ve zengin girişimcilerin motivasyonlarını ve karakteristiklerini anlamak ihtiyacında olan herkes için ikna edici bir okuma. Bu insanlar ekonomik büyümeyi yönlendiriyor, inovasyonu destekliyor, iş yaratıyor ve yardımseverlik projelerini finanse ediyorlar. Neden böyle bir çalışma daha önce yapılmadı? Bu insanlara ulaşmak ve anlamlı cevaplar yaratacak anketler kurgulamak zordur.”[5]

Sosyolojik Yayınlar: Sterotipler ve zenginlere karşı önyargı[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 Zitelmann’ın Kamuoyunda Zenginler başlıklı eserinin yayınlanmasına şahit olmuştur. Bu eserde Zitelmann akademik önyargı araştırmalarının bugüne değin belli bir azınlık gruba karşı önyargıyı araştırmayı ihmal etmesi gerçeğini eleştirmektedir. Bu azınlık grup zenginlerdir.[6] Kitap, Allensbach Institute ve Ipsos Mori tarafından Almanya, Birleşik Devletler, Büyük Britanya ve Fransa’da gerçekleştirilen uluslararası bir araştırma üzerine temellenmiştir. Araştırma temelinde, katılımcılar üç gruptan birine atandılar: “sosyal kıskançlar,” “kıskanmayanlar” ve “kararsızlar.” Zitelmann herhangi bir ülkede sosyal kıskançların kıskanmayanlara oranını veren bir Sosyal Kıskanma Katsayısı (Coefficient) hesaplar. 1.0 değeri sosyal kıskançların sayısı ile kıskanmayanların sayısının eşit olduğunu gösterir. 1.0’dan düşük olan bir değer kıskanmayanların sayısının sosyal kıskançlardan fazla olduğunu gösterir. Buna göre, sosyal kıskanma 1.26 ile Fransa’da en yüksektir; Almanya 0.97 ile takip eder. Sosyal kıskanma Birleşik Devletler (0.42) ve Büyük Britanya (0.37)’da ciddi anlamda daha düşüktür. Bu üç grubu ayırt etmenin doğruluğu, her şeyden önce, sosyal kıskançlar ve kıskanmayanlar tarafından anketin düzinelerce diğer maddesine verilen açıkça farklı yanıtlarda görülebilir.

Çalışmasının yayınlanmasını müteakip, Zitelmann diğer ülkelerde daha fazla araştırma sipariş etti ve sonuçları Economic Affairs için kaleme aldığı “Yedi ülkede zenginliğe yönelik tutumlar: Sosyal Kıskançlık Katsayısı ve Zengin Duygu Endeksi”[7] başlıklı makalede 2021’de yayınladı.

Zitelmann’ın detaylı biyografisini içeren Websitesi:

https://www.rainer-zitelmann.com/

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Zitelmann toplamda 26 kitap yazdı ve yayınladı.

Aşağıdaki kitaplar İngilizce olarak mevcuttur:

  • The Nazi Elite, New York Univ Pr, New York 1993, ISBN 978-0-81477-950-7.
  • Hitler: The Policies of Seduction, Allison & Busby, London 2000, ISBN 978-1-90280-903-8.
    • New edition: Hitler's National Socialism. Management Books 2000, Oxford 2022, ISBN 978-1-852-52790-7. Updated version with a preface: On the Recent Historiography of Hitler and National Socialism (1996-2020).
  • Dare to be Different and Grow Rich, Indus Source Books, Mumbai 2012, ISBN 978-8-18856-937-3.
  • The Wealth Elite: A groundbreaking study of the psychology of the super rich, Lid Publishing, London and New York 2018, ISBN 978-1-91149-868-1.
  • The Power of Capitalism: A Journey Through Recent History Across Five Continents, Lid Publishing, London and New York 2018, ISBN 978-1-91255-500-0.
  • Dare to be Different and Grow Rich: The Secrets of Self-Made People, Lid Publishing, London and New York 2019, ISBN 978-1-91255-567-3.
  • The Art of a Successful Life: The Wisdom of the Ages from Confucius to Steve Jobs., Lid Publishing, London and New York 2020, ISBN 978-1-91255-567-3.
  • The Rich in Public Opinion: What We Think When We Think about Wealth, Cato Institute, Washington 2020, ISBN 978-1-94864-767-0.
  • How People Become Famous: Geniuses of Self-Marketing from Albert Einstein to Kim Kardashian. Management Books 2000. Gloucestershire 2021, ISBN 978-1-85252-789-1.
  • In Defense of Capitalism, Republic Book Publishers 2023, ISBN 978-1-64572-073-7
    • Anti-Kapitalist Safsatalar: Kapitalizm Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar, SERBEST KİTAPLAR 2023, ISBN 978-6-05738-975-6.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Zitelmann, Rainer (2017). Wenn Du nicht mehr brennst, starte neu! mein Leben als Historiker, Journalist und Investor. 1. Auflage. FinanzBuch Verlag. München. ISBN 978-3-95972-031-1. OCLC 964671738. 
  2. ^ Zitelmann, Rainer (2022). Hitler's national socialism. Helmut Bogler, Sebastian Taylor. Oxford. ISBN 1-85252-790-0. OCLC 1294456671. 
  3. ^ "Historiker | Rainer Zitelmann, Hitler. Selbstverständnis eines Revolutionärs" (Almanca). 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  4. ^ "Hitler, Selbstverständnis eines Revolutionärs" (PDF). 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Book Review: The Wealth Elite". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Rich in Public Opinion". libertarianbookreviews.com. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  7. ^ Zitelmann, Rainer (Haziran 2021). "Attitudes to wealth in seven countries: The Social Envy Coefficient and the Rich Sentiment Index". Economic Affairs (İngilizce). 41 (2): 211-224. doi:10.1111/ecaf.12468. ISSN 0265-0665. 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023.