Rüzgâraltı Adaları (Fransız Polinezyası)

Koordinatlar: 17°32′G 149°50′B / 17.533°G 149.833°B / -17.533; -149.833
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rüzgâraltı Adaları
Harita
Coğrafya
BölgeBüyük Okyanus
Koordinatlar
TakımadasıFransız Polinezyası, Sosyete Adaları
Diğer adalarRaiatea, Bora Bora, Huahine, Tahaa
Yüzölçümü&0000000000000404.000000404 km2
Zirve 1,017
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Yerleşim yerleri
  • 8,735 şehri merkezi

Rüzgâraltı Adaları (Fransızca: Îles Sous-le-vent; Tahitice: Fenua Raro Mata’i, kelime anlamıyla "Rüzgar Altındaki Adalar"), Büyük Okyanus'un güney kesiminde Fransa'nın denizaşırı topluluğu olan Fransız Polinezyası'ndaki Sosyete Adaları'nın batı kısmıdır. Line Adaları'nın güneyinde (Kiribati'nin bir kısmı), Cook Adaları'nın doğusunda ve Austral Adaları'nın kuzeyinde (aynı zamanda Fransız Polinezyası'nın bir parçası) bulunurlar. Alanları 404 km2 olup nüfusları 36.000’in üzerindedir.

En batıdaki Rüzgâraltı Adaları üç atol grubundan oluşur: Manuae (Scilly Atoll olarak da bilinir); Rüzgâraltı Adaları'nın en kuzeyindeki Motu One atolü (Bellinghausen olarak da bilinir); ve güneydoğuda Maupihaa atolü (Mopelia olarak da bilinir).

Daha doğuda yer alan Rüzgâraltı Adaları esas olarak volkanik bir ada kümesidirve şu adalardan oluşmaktadır:

Maupiti (Tahiti adı: Maurua);

Tupai atolü;

İkinci Dünya Savaşı dönemindeki ABD deniz üssü ve turizm endüstrisi nedeniyle Batı dünyasında Leeward Adaları'nın en bilineni olan Bora Bora (Tahit dilindeki adı: Vava'u);

Grubun en büyük adası olan Raiatea (Tahiti isimleri: Hava'i veya Ioretea), Leeward Adaları'nın idarî merkezi Uturoa'dır (adanın kuzey ucunda); ada aynı zamanda Rüzgâraltı Adaları'nın en yüksek rakımı olan Tefatua Dağı'nın (1.000 m'nin biraz üzerinde) zirvesine sahiptir;

Uturoa'nın hemen kuzeyinde yer alan Taha'a (Tahit dilindeki adı: Uporu); Ve

Huahine (Tahit dilindeki adı: Mata'irea), grubun en doğusundaki adadır ve sular yükseldiğinde ikiye ayrılır: Kuzeyde Huahine Nui ("büyük Huahine") ve güneyde Huahine Iti ("küçük Huahine").

İdarî yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Rüzgâraltı Adaları, Fransız Polinezyası'nın beş idarî alt bölümünden birini oluşturur. Rüzgâraltı Adaları idarî alt bölümünün başkenti Uturoa'dır. İdarî alt bölüm, Fransız Polinezyası'nın Fransız Polinezyası Meclisi için altı seçim bölgesinden biri olan Rüzgâraltı Adaları'nın seçim bölgesi ile aynı kapsamlıdır.

Adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Rüzgâraltı Adaları'nın topografik haritası
  • Raiatea (grubun en büyük adası); Tahiti isimleri: Hava'i, Ioretea
  • Sular yükseldiğinde iki adaya ayrılan Huahine : Kuzeyde Huahine Nui ("büyük Huahine") ve güneyde Huahine Iti ("küçük Huahine"); Tahiti dilindeki adı: Mata'irea
  • Taha ; Tahiti dilindeki adı: Uporu
  • Bora Bora ; Tahiti dilindeki adı: Vava'u
  • Tupai ; Tahiti dilindeki adı: Motu Iti
  • Maupiti ; Tahiti dilindeki adı: Maurua
  • Manuae (Scilly Atolü olarak da bilinir)
  • Maupihaa (Mopelia olarak da bilinir)
  • Motu One (Bellinghausen olarak da bilinir)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "Recensement de la population 2022" (PDF) (Fransızca). 3 Aralık 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  •  This article incorporates text from a publication now in the public domain: <span class="mw-reference-text" id="mw-reference-text-cite_note-census-1">.mw-parser-output cite.citation{font-style:inherit;word-wrap:break-word}.mw-parser-output .citation q{quotes:"\"""\"""'""'"}.mw-parser-output .citation:target{background-color:rgba(0,127,255,0.133)}.mw-parser-output .id-lock-free a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-free a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Lock-green.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .id-lock-limited a,.mw-parser-output .id-lock-registration a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-registration a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .id-lock-subscription a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-subscription a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Lock-red-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}.mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Wikisource-logo.svg")right 0.1em center/12px no-repeat}.mw-parser-output .cs1-code{color:inherit;background:inherit;border:none;padding:inherit}.mw-parser-output .cs1-hidden-error{display:none;color:#d33}.mw-parser-output .cs1-visible-error{color:#d33}.mw-parser-output .cs1-maint{display:none;color:#3a3;margin-left:0.3em}.mw-parser-output .cs1-format{font-size:95%}.mw-parser-output .cs1-kern-left{padding-left:0.2em}.mw-parser-output .cs1-kern-right{padding-right:0.2em}.mw-parser-output .citation .mw-selflink{font-weight:inherit}</span>Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Society Islands". Encyclopædia Britannica. Vol. 25 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 320.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]