Postal (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Postal
GeliştiriciRunning with Scissors Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıRipcord Games
YapımcıRunning With Scissors
SeriPostal
PlatformlarLinux, Mac OS X, PC, Windows, Android
Çıkış14 Kasım 1997
TürAksiyon oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Postal korku izometrik tek oyunculu ve (Redux versiyonunda) çok oyunculu olarak oynanmaktadır. Yapımı Running With Scissors olan bu video oyununun 3 diğer devam oyunu vardır.[1] Bunlar Postal 2, Postal III ve Postal 4: No Regrets'dir. Alman yönetmen Uwe Boll, serinin film haklarını satın alarak aynı adlı bir film çekmiştir.

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Postal video oyunu Postal serisinin ilk oyunudur. Oyun 14 Kasım 1997'de çıkmıştır. Ardından oyun şirketi Running With Scissors grafikler açısından kötü ancak "iddialı" olan Postal²'yi üretmiştir. Postal'ın ilk video oyunu Tek oyunculu ve çok oyunculu olarak oynanmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişme Aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Postal, Running with Scissors oyun şirketi tarafından üretilmiştir ve Ripcord Games tarafından 1997'de Windows ve MacOS platformları için piyasaya sunulmuştur.

Piyasa[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında Postal 'ın Japonca versiyonu olan Super Postal, Japonca seslendirme ile birlikte adları "Tokyo" and "Osaka" olan iki yeni bölüm oyuna eklenerek Japon piyasasına sunuldu. Ancak bu "bölümler" piyasaya sunulmadı.

İsmi Postal: Special Delivery olan bir eklenti, 28 Ağustos 1998'de piyasaya sunuldu ve beraberinde dört yeni bölümler, birçok karakterler ve çeşitli ses içerikleri getirdi.

Bir bölümde, bir Amerikan süpermarket şirketi olan Wal-Mart bayisinin parodi halinin içinde geçiyor ve Ayakçı'nın kafasındaki şeytanın bu hayalî marketin Postal oyunun satmamasına yadırgıyor.

Mart 2001'de oyunun başka bir versiyonu olan Postal Plus piyasaya sürüldü, aynı zamanda "Special Delivery" eklentisini içinde içerdi. Aynı yıl içinde Loki Entertainment tarafından Linux platformuna taşındı.

2002'de, Postal Plus (Avrupa'da Postal: Classic and Uncut olarak bilinir) adında Postal oyununun ve Special Delivery eklentilerinin içine toplandığı bir ek paket piyasaya sürüldü; aynı zamanda retail kopyaları ve Postal 2 'nin demo versiyonunu içinde barındırdı.

Devam oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun devam oyunu olan, Postal 2, 2003'te piyasaya sunuldu. Yönetmen Uwe Boll oyunun haklarını satın alarak oyunun film uyarlaması olan ve oyunla aynı adı taşıyan bir film üretti.

Açık Kaynak Kodu[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılında Postal oyun geliştiricileri, "eğer birinin oyunu Dreamcast platformuna taşıyacağına söz verirse" koşuluyla Postal 'ın açık kaynak kodlarını yayımlayacağını duyurdu. Haziran 2016'da, oyun geliştiricileri oyunu [OpenPandora] platformuna taşıyan bir camia geliştiricisine kaynak kodlarını vermiştir.

28 Aralık 2016'da, kaynak kodları Bitbucket sitesinde GPLv2 hakları altında halka açılmıştır.

Remaster[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun remaster versiyonu olan Postal Redux, Microsoft Windows platformu için 20 Mayıs 2016'da piyasaya sunuldu. Bir PlayStation 4 sürümü duyurulmuştu, ancak finansal problemler yüzünden bu karardan vazgeçildi; ve bu karar da daha önce Running With Scissors podcastinde duyurulmuştu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Running With Scissors 30 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..