Portal tartışma:Askeriye

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Daha eski mesajlar: Arşiv

Portalı canlandırmak[kaynağı değiştir]

Portalımız, ölü bir portal olarak duruyor halen. Bir portal sayfası oluşturmak için gönüllü olan var mı. Bu tarz bir sayfa hazırlamanın teknik yanını bilmediğim için, eğer bu konuda destek olabilecek bir arkadaş varsa, portal konusunda birşeyler yapabiliriz. --Makedon 11:54, 27 Aralık 2006 (UTC)

  • Ben yardımcı olabilirim. Birazdan portal hazır olur.--Absarileti 12:01, 27 Aralık 2006 (UTC)
ellerine sağlık absar, vakit darlığı ve uykusuzluktan detaylı inceleyemedim, ama sen yapacağını bilirsin, bundan sonra yapmamız gereken şablonlarımızı, bilgi kutucuklarımızı, kategorilerimizi düzenlemek ve bir yerde listelemek zira geçenlerde bir şablon için bütün askeri kategorileri gezdim, herşeyi bir yere toplarsak daha güzel oluruzz diyorum,

portalımızın adında herhalde hepimiz şimdilik hem fikiriz değişiklik isteyen yoksa yapılacaklar kısmından portal adıyla ilgili kısmı kaldıralım derim ben. bir de, benim isteğim köy çeşmesi gibi herkesin merak edip bakacağı bir portal o yüzden sanırım burayı yeni girdiğimiz maddelerle sık sık ve güncel tutmak gerekecek ve aktif ve sürekli bir tartışma sayfasıDelamorenamesaj 15:26, 27 Aralık 2006 (UTC)

Not: askeri tarih projesinin sayfasında bir değişiklik yapacakmıyız?Delamorenamesaj 15:39, 27 Aralık 2006 (UTC)

Bu portalda ordularda olacağı için ben buraya yönelik olarak Osmanlı Ordusu ve [Savaş gemisi sınıfları listesi] maddelerine el atıp, savaş gemilerine ait 16 liste oluşturdum, Osmanlı Ordusu maddesinide günlük olarak düzenlemeye devam ediyorum, savaş uçaklarını milletlerine göre kategorilendirdim, yani ben varım. Ayrıca Delamorena'nın değindiği Askeri tarih projesinin buraya dahil edilmesi taraftarıyım, Askeriye onunla ilgili herşeyi kapsar.--Erdem Şenol 18:19, 27 Aralık 2006 (UTC)

Portal adı konusunun gündemden çıkarılması bence de uygun. Fazla yer işgal etmesin. Şablonlar ve bilgi kutuları için ayrı bir pencere oluştursak mı diyorum. Kolayca erişim için, ve gerekli değişiklikleri, eklemeleri yapabilmek için. --Makedon 21:01, 27 Aralık 2006 (UTC)
portal adına bir kaç gün itiraz gelmezse silelim o zaman, şablonlar için fikrim absarın alt kısımda hazırladığı şablonlar alt sayfasına bilgi kutusu, şablonlar vs diye ayırarak bütün detaylarıyla yazalım kullanım şekli örnek vs. oluşturduğumuz yeni şablonları da oraya ekleriz hepsi bir arada durur, sonra ararken viki içinde kaybolmayız, ordular konusunda II. Dünya savaşı zamanı alman ordusuna yavaş yavaş giriyorum, donanmasını vs sini çevirmeye başladım(biraz uzun sürecek). bu arada bir sorum var: alman savaş gemileri içinde deutschland kruvazörleri diye bir alt kategori var bunu ayrıca kruvazörler diye bir kategori açıp içine de eklemek daha doğru mu olur?Delamorenamesaj 09:42, 28 Aralık 2006 (UTC)
  • Bir sorum daha var(benim kategorilendirmeyi tam algılamam için :)):Kategori:Savaş uçakları kategorisinde,avcı uçakları kategorisi kurdum, bombardıman uçakları kategorisi hali hazırda var, bunun yanında amerikan , rus savaş uçakları diye bir kategori daha var:şimdi ana kategori içindeki avcı uçaklarını avcı uçakları kategorisine taşımakla beraber ülkelerin uçakları kategorilere de taşımak mı gerekir, (kısaca madde hem ana kategoride hem de ilgili kategori de mi olmalıdır.

ayrıca Vikipedi:Haftanın işbirliği gibi portal işbirliği köşesi de oluşturalım mı bu ortak çalışmamızı biraz daha derli toplu hale getirir sanırım???Delamorenamesaj 11:32, 28 Aralık 2006 (UTC)

  • Öncelikle, bu tartışma sayfasının arşivlenmesi iyi olacak bence. Eski tartışmaları arşive alalım, yeni portalın tartışma sayfası yeniden başlamış olsun. Düşündüğüm gibi gelişirse herşey, önümüzdeki zamanlarda bu sayfa çok hareketli olacak. Görebildiğim kadarıyla en yoğun çalışılan ana kategorilerden biri askeriye kategorisi.
  • Deutschland sınıfı kruvazörleri Kruvazörler kategorisine alıver hemen Amiral.:) Peki, bir üst sınıf savaş gemisi için ne diyeceğiz. Dretnot mu, savaş gemisi mi, zırhlı mı. Genel bir alışkanlığa uyar da direk çeviri yaparsak -battle ship- savaş gemisi dememiz gerek. Eskiden zırhlı derdik. Daha doğru bence. Farkları, silahlarda değil zırhta çünkü.
  • Kategori konusunda, maddenin en alt kategoride yeralmasına dikkat ediyorum. Üst kategorilerden çıkarıyorum. Ülkelerine göre avcı uçakları kategorilerini silelim derim ben. Bunu ayrı bir maddede liste haline getirelim. Fazla kategori de kullanım açısından pratik değil çünkü. Hatta örneğin "Birleşik Krallık savaş uçakları" diye bir maddede liste halinde toplayıp, avcı uçakları, bombardıman uçakları vs. vs. diye alt başlıklarda toplarız. Hepsi bir arada olur. Başka listelerimiz de oldu son zamanlarda. Portalda ayrı bir kutucuk açalım, "Listeler" diyelim. Tüm listeleri burada gösterelim. Sanırım bu, herhangi bir maddeye hızlı ulaşım sağlar. -yeri gelmişken, bu listelere emeği geçen arkadaşlara sonsuz teşekkürler-
  • Portal için ideal durum, her arkadaşın Portalı ayrı bir pencerede açık tutmak istemesini sağlamak. Eğer portalı bu hale getirebilirsek, askeri konularda çalışan her arkadaş portalı ayrı bir pencerede açık tutmak, elinin altında bulundurmak isteyecektir. "Hangi şablondu"... portal sayfasında var, "hangi sınıf gemiydi"... portal sayfasında var. gibi... Hepimiz için büyük kolaylık sağlar bu yapıda bir portal ana sayfası. Hani, "Bütün yollar Roma'ya çıkar" hesabı. Karışık bir konu, umarım açıklayabildim.Bu imzasız yazı Makedon (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Arşivleme tamamdır General :). Kruvazörleri atacaktım ama savaş uçakları kategorisindeki sorunla aynı sorun orda da karşıma çıktı. Şöyle yapsak nasıl olur: (sırayla yazayım kategori sıralamasını:) Savaş uçakları--> Bombardıman, avcı vs--> Ülkelerine göre bombardıman,avcı vs, aynı şey gemiler için de geçerli, tanklar için de? Ama listeleme de gayet mantıklı onu gemi sınıfının olduğu kategori içine madde olarak da atabiliriz, mesela kruvazörler kategorisinde alman kruvazörleri listesi diye bir madde olabilir.

Ben zırhlı yı tercih ediyorum savaş gemisi dediğimiz zamn çok geniş bir tabir oluyor, Dretnot ı da ayrı bir sınıf yapalım çünkü bütün gemilere dretnot demiyorlar, bir yerlerde ağır destroyer gibi bir tabir görmüştüm belki onu kastediyorlardı.Delamorenamesaj 14:07, 28 Aralık 2006 (UTC)

Tasarim cok güzel olmus ellerinize saglik yalniz basliklarin sag tarafina yaslanmis olan "düzenle" baglantilari yesil rengin arasinda kayboluyor. Baglantinin veya arkaplanin rengi degistirilirse sorun sözülür heralde. --Ruzgarmesaj 13:49, 8 Ocak 2007 (UTC)

Ben de farkettim ki çok kişi "düzenle" yazısını göremiyor bile. Arkaplan renginin haki olmasını öneriyorum. --Makedon 14:19, 8 Ocak 2007 (UTC)

Rengi değiştirdim şu anda düzenle bağlantıları açıkca görülüyor. Eğer başlıkların arka plan rengi biraz açık ve soluk kaçtıysa(benim monitörde öyle gözüküyor) daha koyulaştırılabilir. --Ruzgarmesaj 12:38, 21 Ocak 2007 (UTC)

Merhaba, ben Çağatay.Makedon'un davetiyle aranızdayım.

Aklımda bir kaç madde var; Dağılma Dönemi Osmanlı donanması'nın listesini hazırlamıştım.Önce onu düzenleyip buraya koymayı düşünüyorum.I.Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde Osmanlı-Alman ittifakı'nı da yazmak istiyorum.

Açıkçası vaktim ve ilgi/bilgi alanım sınırlı.Ama yine de elimden geleni yapmaya çalışacağım.--Çağatay67 01:22, 28 Aralık 2006 (UTC) -Bir de katılımcılar listesine adımı nasıl ekleyeceğim?--Çağatay67 01:30, 28 Aralık 2006 (UTC)

Tamam hallettim.--Çağatay67 01:42, 28 Aralık 2006 (UTC)

Kategoriler konusunda yazdıkların, haklısın. Kategorileri çıkartıp uçaklar, savaş gemileri türleri için liste maddeler yapmak çok pratik olur. Ve fakat, savaş gemileri ya da uçaklar konusunda 20-30 madde girmiş kullanıcıların -yani benim dışımda :)- karar vermeleri daha iyi olur. Dretnot konusunda ise, benim bildiğim, BB sınıfı tüm gemilerin dretnot olduğu şeklindeydi. Sen böyle diyince şimdi, benim de kafam karıştı. En iyisi, sen ne gerekiyorsa yap, ben haddimi bileyim :) --Makedon 14:22, 28 Aralık 2006 (UTC)

estağfurullah ne haddi General :)

sevgili ingiliz vikipedist kardeşlerimiz şöyle bir kategorilendirme yapmış gemilerde: gemiler-donanmaya göre gemiler (ships by navy) -( bu kategorinin altında) donanmaya göre dest, kruv, fırkat.. ve kriegsmarine (ve diğer donanmaların) gemileri-kriegsmarine kruv (ve diğer gemi türleri). yani kategori bir yerde iki kola ayrılmış ve en sonunda tekrar birleşmiş. uçaklarda da benzeri şekilde,ama biraz daha karışık olmuş, biz vikirlerimizi söyleyelim de General, kimseden ses çıkmazsa öyle yaparız artık :) Delamorenamesaj 16:13, 28 Aralık 2006 (UTC)

Ben de siz kategorileri hallettikten sonra aktarayım Osmanlı Donanması'nı.Ama kafam karışık, maddeyi hangi başlık altında yayınlayacağımı bilmiyorum.1860'lardan I.Dünya Savaşı'na kadar olan süredeki gemiler var elimde."Dağılma Dönemi" desem değil...--Çağatay67 18:39, 28 Aralık 2006 (UTC)
elinde kesin bir başlangıç tarihi varsa 1860-1918 (veya 14) arası osmanlı donanması diyebilirsin?Delamorenamesaj 19:07, 28 Aralık 2006 (UTC)

Generaller, Amiraller, Filo Komutanları, Paşalar, Kumandanlar, Mareşaller...!! işte nasıl örgütleneceğimiz konusunda bir fikir. İşte bize lazım olan şey: bir Karargah, tartışma kısmını da gözden kaçırmayın, aslında orda dediğim gibi amacım bir haftanın işbirliği projesinin minyatürüydü ama bir de size sorayım dedim.... Delamorenamesaj 19:07, 28 Aralık 2006 (UTC)

Arkadaşlar "Gunboat", "Ironclad", "Pre-Dreadnought Battleship", "Protected Cruiser", "Armoured Battlecruiser" kelimelerinin Türkçe karşılığına ne koyabilirim?--Çağatay67 18:53, 13 Ocak 2007 (UTC)

  • Gunboat=Hücumbot, protected cruiser'a korumalı kruvazör diyeceğim komik olacak, Armoured Battlecruiser= Zırhlı diyebilirsin, pre dreadnought battleship için ön-dreandnought zırhlı yı kullanırıdım ben olsam, ironclad ve kruvazörlerin nerde olduğunu söylersen görüp belki daha uygun birşeyler söyleyebilirim.Delamorenamesaj 08:50, 17 Ocak 2007 (UTC)

Ben bir ara bu tip terimlerin Türkce karsiliklarinin oldugu bir terim listesi yapmayi düsünmüstüm ancak bir türlü pratige geciremedim. Böyle bir terim listesi yapsak iyi olacak gibime geliyor. Ben mesela smoothbore gun gibi terimlerin Türkce karsiligini bayagi bir aramis sonra yivsiz top oldugunu ögrenmistim.

Bu arada bazi sözlüklerden buldugum karsiliklar söyle.

Ironclad => Zırhlı (Bu gemi Avrupada hic kullanilmadi benim bildigim kadariyla ondan dolayi Osmanli ve Türk ordulari da hic karsilasmadilar bu tür bir gemiyle. Ironclad ismi kullanilabilir Eksisözlükte karsilik olarak Zırhlı İstimbot(buharli bot, steamboattan gelme) yaziyor)

Dreadnought => Dretnot


--Ruzgarmesaj 12:25, 17 Ocak 2007 (UTC)

kesinlikle bu liste önerisini destekliyorum, özellikle denizcilikle ilgili maddeleri standartlaştırmada işimize çok yararDelamorenamesaj 12:50, 17 Ocak 2007 (UTC)
havacılık portalında Plenumchamber şöyle bir şey hazırlamış aynen kendi portalımıza uygulasak?Delamorenamesaj 11:11, 19 Ocak 2007 (UTC)Portal:Havacılık/Havacılık Terimleri İngilice-Türkçe Listesi

Ben Plenumchamber'in tasarimini aynen kopyalayarak bir tane liste olusturdum. Gerekli görülürse Almanca Türkce bir liste de olusturulabilir. --Ruzgarmesaj 15:56, 19 Ocak 2007 (UTC)

Uçak tanım şablonu[kaynağı değiştir]

arkadaşlar uçak tanım şablonu (askeri tarih projesinde açıklaması mevcut olan) çalışmıyor, çalışmıyor derken bayrak kısmı çalışmıyor ve tarih kısmında da bir sorun var: bakınız C-141, memty bayrak sorunundan bahsetmiş şablonun tartışma kısmında ben kurcaladım ama düzeltemedim, şablonlardan anlayan bir arkadaş göz atabilir mi?Delamorenamesaj 07:14, 18 Ocak 2007 (UTC)

Düzeltildi. Bayrak eklemek için "bayrak1=Ülke ismi" yazabilirsiniz (eğer birden fazla bayrak eklemek istiyorsanız bayrak2=..., bayrak3=... yazabilirsiniz, en fazla 4 bayrak eklenebilir). "Hizmet Tarihi" kısmını da düzelttim. "Hizmet Tarihi=[[1 Ocak]] [[2007]]" yazıp, parantezleri eklerseniz sorun çıkmaz --Pinar 07:43, 18 Ocak 2007 (UTC)

Uçak şablonu sorun/fikir 2[kaynağı değiştir]

Su-27 maddesindeki uçak tanım kutusunda kutuya eklemek istediklerim var ama kaydettiğim zaman görünmüyor, bu kutunun her yeni satır eklenmesinde göstermesini nasıl sağlayabiliriz?Delamorenamesaj 22:48, 23 Ocak 2007 (UTC)

Benim yaptigim sablon o mantikla yapilmamisti aslinda, sadece basit künye bilgileri girilcekti. Diger sekilde olmasi icin sablonun sadece bir stil, tarz sablonuna dönüsmesi lazim, geri kalanı sanırım #if komutlari ile halledilecek. Ancak ilk önce böyle bir sablon istiyor muyuz ona karar vermemiz lazim. --Ruzgarmesaj 00:14, 24 Ocak 2007 (UTC)

aslında bizimile beraber havacılık portalında da kullanıldığı için ikinci bir şablon yerine daha detaylı tek bir şablon daha uygun olacak. Hem dediğim gibi olmayan yada istenmeyen yerleri boş bırakıp görünmez kılacağımız için fena da durmaz?Delamorenamesaj 09:34, 29 Ocak 2007 (UTC)

Madde ve resim[kaynağı değiştir]

Belirleyeceğimiz bir tarihte bir (1 hafta ya da 15 gün gibi) portaldaki maddeleri burada oylayarak seçelim ve sergileyelim. Var mı adayı olan?--Absarileti 13:44, 27 Ocak 2007 (UTC)

Çok iyi olur. Sürekli yeni madde girişi var. Güncellemek yararlı olur. --Makedon 14:24, 27 Ocak 2007 (UTC)
Madde konusunda oylama, sorun olur. Tabi ki herkes ağırlıklı olarak üzerinde çalıştığı maddeyi burada görmek isteyecektir, bu doğal. En iyisi, haftada bir, o hafta girilen maddelerden en geniş kapsamlısını buraya almak. Bu işi ben üstlenebilirim. --Makedon 14:12, 28 Ocak 2007 (UTC)
sanırım böyle daha uygun olacakDelamorenamesaj 09:35, 29 Ocak 2007 (UTC)

merhaba ve istek[kaynağı değiştir]

Selam arkadaşlar, çoğunuzla ortak olarak havacılık portalında da çalışıyopruz zaten. Havacılık ve askeriye bayağı çakışan iki konu. Havacılık tarihi ve onu takiben havacılık konularını yazıyorum, yazarken en:Aerial warfare Askeri havacılık maddeisnin tercümesine ve türkçeye kazandırılmasına ihtiyac duydum. Ben öbirür işlerle çok uğraşırken belki Askeriye portalındaki arkadşalar bu madde için gönüllü olurlar diye düşündüm. Bir el verecek var mi? Tesekkurler iyi calismalar.--Plenumchamber 14:32, 12 Mart 2007 (UTC)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları[kaynağı değiştir]

Merhaba beyler Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları maddesi hakkında burada sizler de görüş belirtirseniz memnun olacağım. --Çağatayileti 18:08, 12 Temmuz 2007 (UTC)

Sol as Ottoman rank[kaynağı değiştir]

Hello, please excuse me if I post in English. I need some assistance for Ottoman military ranks. In the German colonial army de:Schutztruppe für Deutsch-Ostafrika for East Africa (Alman Doğu Afrikası) they used ranks of Ottoman origin for African soldiers. Its origin was the recruitment of 600 Sudanese soldiers from regiments of the Egyptian-Sudanese Army. They came with their Osmanlı ranks like Ombascha, Schausch, Betschausch and Effendi for officers. These I have identified as originally „onbaşı“ , „çavuş“ and „başçavuş“ . Now they also had the rank of "Sol" for a "Sergeant Major" (alman.: Feldwebel). With my very little Turkish I have not found this as a rank and I get the impression that it was some kind of abbreviation. Could it be that the word "sol"=left was part of different ranks meaning a "second" in this rank or deputy? The German-African "Sol" was not a full officer, he was what the British call "noncommisioned officer". I would appreciate very much any kind of advice and I hope that I guessed the right page to ask this question. Thank you very much, vielen Dank, teşekkür ederim - Asante sana (de:Benutzer_Diskussion:Kipala) --78.53.17.11 20:14, 5 Mayıs 2008 (UTC)

Help: image identification[kaynağı değiştir]

Hello fellows!

Sorry, but I don't speak turkish, so I have to write in english: This image shows a turkish tank. Of whoch type is it? M113? Can somebody help? Thanks in advance. --16:45, 22 Mart 2009 (UTC)

Help needed, Battle of Kefken[kaynağı değiştir]

Dear users of the Portal Askeriye on the Turkish Wikipedia, günaydın!

Sorry to ask your help in english, but I don't know turkish. So, we are a group of French users who are interesting in the naval battle of Kefken, which happened in september 1915 ashore the Island of Kefken, in the Black Sea, near the Kandıra, Kocaeli shore, between ottoman and russian navies. For that moment, we can't even be sure of the exact date of this battle! We are quite sure of the name of the ships, but we'd like to improve this article with your help. Please answer us on the french discussion page of Bataille de Kefken.

Teşekkür ederim, ChoumX 06:51, 26 Temmuz 2009 (UTC)

Selamlar. Tartışma:Şeyh Said İsyanı#Süngü ile ilgili olarak Portal:Askeriye üyelerinin görüşlerini almak istiyorum. Takabeg ileti 20:18, 10 Haziran 2012 (UTC)

Portal adının savaş portalı olması gerekmez mi ? ×Elvorixmesaj 16.43, 11 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]