Portal tartışma:Astronomi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Astronomi (Portal-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu portal, Vikipedi'deki Astronomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Astronomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Portal  Bu portal için herhangi bir değerlendirme yapmaya gerek yoktur.
 Çok  Bu portal Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Astronomi Portali tartışma Sayfası
~ Astronomi Portali'nin Tartışma Sayfası ~
Güneş Sistemi
Güneş Sistemi

Astronomi (gök bilimi), kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalıdır. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, kutup ışıkları, galaksiler (gökadalar) ve Kozmik mikrodalga arkaplan ışıması gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilimdalıdır. Evrende bulunan her çeşit maddenin dağılımını, hareketini, kimyasal bileşimini, evrimini, fiziksel özelliklerini ve birbirleriyle etkileşimlerini inceler.

Astronomi terimi Eski Yunanca'daki astron ve nomos (άστρον ve νόμος) sözcüklerinden türetilmiş olup, "yıldızların yasası" anlamına gelir. Asteroyitlerin ve kuyruklu yıldızların keşfindeki katkıları gözönüne alınırsa, astronomi amatörlerin de halen etkin bir rol oynayabildikleri nadir bilim dallarından biridir.

Bu sayfa Astronomi Portali hakkında konuların konuşulduğu tartışma sayfasıdır.

Şablonlarda kullanılan "Bahar açısı" ve "Yükselim" üzerine[kaynağı değiştir]

Şablon:Bulutsu, Şablon:Yıldız kümesi ve Şablon:Galaksi bilgi kutusu şablonlarının tartışma sayfalarına yazdığımı buraya da kopyalıyorum:

Bu bilgi kutusunda kullanılan "Bahar açısı" ve "Yükselim" yerine "Sağ Açıklık" ve "Dik Açıklık" demeyi öneriyorum. Bilgi kutusu pek çok yerde kullanıldığı için değiştirmeden bir süre (~1 hafta) bu konuda başka görüşler olup olmadığını görmek için bekleyeceğim. ataka 20:49, 4 Ağustos 2013 (UTC)

Bunu yapmaktan vazgeçtim, çünkü "Right Ascension" terimindeki "right", "dik" anlamına geliyor; buna "sağ açıklık, diklikle bir alakası olmayan "Declination"a da "sağ açıklık" demenin (bu kullanım yaygın da olsa) doğru olmadığına karar verdim. ataka 19:08, 11 Ağustos 2013 (UTC)