Plombières

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Plombières Fransız mutfağından üç katlı piramit şeklinde kalıplanan ve meyve şekerlemelerle süslenmiş bir dondurulmuş muhallebi tatlısı imiş.[1][2][3] 1925 yılında geleneksel kalıplanmış Plombières dondurma tatlısı ABD'de vagon lokantaların menülerinde seçenek olarak bulunabiliyordu.[4]

Tatlının menşesi tam olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklara göre bu tatlı ilk olarak 1858 yılında Plombières-les-Bains'de III. Napoleon'ın ziyareti için yerli bir pastacı tarafından servis edildiğini iddia ediyor ancak New Larousse Gastronomique bunun yanlış olduğunu belirliyor.[3] Honoré de Balzac'ın yazılarına göre 1828 yılında Paris'teki Tortoni Cafe'de servis ediliyormuş.[3][5] O zamanlar dondurma kalıpları kurşundan yapıldığından yana "plombières" ismi muhtemelen Fransızcada kurşun anlamına gelen "plomb" kelimesinden geliyor.[1][6]

Ayrica bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Liddell, Caroline. Frozen Desserts: The Definitive Guide to Making Ice Creams, Ices, Sorbets, Gelati, and Other Frozen Delights. Macmillan. s. 31. 
  2. ^ Guide du Routard Lorraine 2016/17: + Vosges. Hachette. 
  3. ^ a b c Montagne, Prosper (1998). New Larousse Gastronomique. 
  4. ^ Johnson, Alex. Menus that Made History. Hachette. 
  5. ^ Gaudry, François-Régis. Let's Eat France!: 1,250 specialty foods, 375 iconic recipes, 350 topics, 260 personalities, plus hundreds of maps, charts, tricks, tips, and anecdotes and everything else you want to know about the food of France. s. 43. 
  6. ^ Quinzio, Geraldine M. (2009). Of Sugar and Snow: A History of Ice Cream Making. University of California Press. s. 72.