Piket

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Geçmişi 15.yüzyıla kadar uzanan bir kâğıt oyunu. Temelde iki kişilik bir oyundur,ama 3 ya da 4 kişilik türleri de vardır.

Deste[değiştir | kaynağı değiştir]

As, papaz, kız, vale, 10'lu, 9'lu, 8'li ve 7'liden oluşan 32 kâğıtla oynanır. Taç Çapa Karo Sinek Maço Karo istediğin pulla oyunanır

Oyun Kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunculara bir kerede ikişer ya da üçer olmak üzere on ikişer kâğıt dağıtılır. Kalan 8 kâğıt ters olarak yere konur. Elinde renkli kâğıt olmayan oyuncu bunu açıklar ve 10 puan alır. Daha sonra oyuncular ortadan kâğıt çekip atarak ellerini istenen bileşime sokmaya çalışırlar. Her oyuncu kâğıt çektikten sonra elindeki kağıdın puan alıcı 3 bileşimden hangisine girdiğine bakar. Bu bileşimler, sayı, dizi ve takım bileşimleridir. Her bileşim için yalnızca bir oyuncuya puan verilir. Sayı bileşimi aynı suitten en fazla kağıdın, dizi bileşimi aynı suitten birbirini izleyen en fazla kağıdın, takım bileşimi ise 10 ya da 10'un üzerindeki kâğıtların 3 ya da 5 inin bir araya getirilmesidir. Her oyuncu elinde hangi bileşimden olduğunu açıkladıktan sonra, kâğıt dağıtmayan oyuncu elini açar. Öteki oyuncunun elinde de aynı bileşimden varsa iki bileşim karşılaştırılır. Bileşimi daha üstün olan kazanır. Koz sayıları renk yoktur. Piket geneleksel olarak 6 el oynanır.