Pierre-Joseph Desault

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pierre-Joseph Desault
Doğum6 Şubat 1738(1738-02-06)
Vouhenans, Fransa
Ölüm1 Haziran 1795 (57 yaşında)
Paris, Fransa
Kariyeri
DalıAnatomi
Cerrahi
İmza

Pierre-Joseph Desault (6 Şubat 1738 - 1 Haziran 1795) Fransız anatomist ve cerrahtı .

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pierre-Joseph Desault, Franche-Comté, Vouhenans'ta doğdu. Kaderinde Kilise'de bir kariyer vardı, ancak kendi eğilimi tıp okumaya yönelikti; memleketinin berber-cerrahından bir şeyler öğrendikten sonra, anatomi ve askeri cerrahi hakkında biraz bilgi edindiği Belfort askeri hastanesine çırak olarak yerleştirildi. Yaklaşık yirmi yaşında Paris'e gitti, daha sonra 1766 kışında orada bir anatomi okulu açtı ve başarısı, onu derslerinden vazgeçirmeye çalışan yerleşik öğretmen ve profesörlerin kıskançlığını uyandırdı. 1776'da Cerrahlar Birliği'ne üye olarak kabul edildi ve 1782'de Binbaşı Cerrah olarak atandı.

1784'te Desault, cerrahi eğitimde büyük bir eski rejim deneylerine katılmak için Hôtel-Dieu'ya taşındı. Birkaç yıl içinde Fransa'nın önde gelen cerrahlarından biri olarak kabul edildi. Hôtel-Dieu'de kurduğu klinik cerrahi okulu, yalnızca Fransa'nın her yerinden değil (örneğin Lyon'dan Pierre Bouchet) ama diğer ülkelerden de çok sayıda öğrenciyi cezbetti; ve sık sık yaklaşık 100 kişilik bir izleyici kitlesine sahipti. Hatta öğrencisi Xavier Bichat tarafından Avrupa'nın en iyi cerrahi okulu olarak övüldü.[1] Desault, cerrahi aletlerin yapımında olduğu kadar cerrahi pratiğinde de birçok iyileştirme yaptı. 1791'de, klinik okulunda meydana gelen en ilginç vakaların dersleri sırasında yaptığı açıklamalarla birlikte öğrencileri tarafından düzenlenen bir Journal de chirurgerie kurdu.

Bununla birlikte, çalışmalarının ortasında, bazı Devrimci yetkililer için uygunsuz hale geldi ve bazı anlamsız suçlamalarla hükümete ihbar edildi. İki kez soruşturulduktan sonra, 28 Mayıs 1793'te bir konferans verirken tutuklandı, ameliyathanesinden götürüldü ve Lüksemburg'da hapse atıldı. Ancak üç gün içinde özgürlüğüne kavuştu ve görevine devam etmesine izin verildi. 31 Mayıs 1795'te, ağır hastalığı nedeniyle genç XVII. Louis'in hapishane gardiyanları tarafından yanına çağrıldı. Desault ertesi gün Kral'ı ziyaret edemeden öldü. Bu celp sırasında zehirlenerek öldürüldüğü söylentisi, öğrencisi Bichat tarafından yapılan otopsi ile çürütüldü. Dul eşine Cumhuriyet tarafından bir emekli maaşı bağlandı.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

François Chopart (1743-1795) ile birlikte Traité des maladies chirurgicales'i (1779) yayınladı ve Bichat cerrahi doktrinlerinin bir özetini OEuvres chirurgicales de Desault'da (1798-1799) yayınladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bynum, W. (27 Mayıs 1994). Science and the Practice of Medicine in the Nineteenth Century. Cambridge University Press. ss. 7-9. ISBN 9780521272056. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]