Phantomers

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Phantomers
GeliştiriciDream Execution Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıNTT Game
YapımcıDream Execution
MotorQ2043068 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformPC ( Windows)
Çıkış2015
TürDevasa Çevrimiçi Birinci Şahıs Nişancı (MMOFPS)
ModÇok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Phantomers 2014 GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarında ilk defa oynanıyor

Phantomers, Dream Execution firması tarafından hazırlanmış ve Türkiye'de NTT Game tarafından yayımlanan devasa çevrimiçi birinci şahıs nişancı (MMOFPS) türünde, oynaması ücretsiz (Free2Play) bir bilgisayar oyunudur. Phantomers ilk olarak 2014 yılında GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarında tanıtılıp 2015 Haziranda ise kapalı beta (Closed Beta) olarak oyunculara erişim sağlamıştır. Phantomers, kurgusal bir tarihe dayanan ve bünyesinde birbirine düşman olan iki taraf barındıran bir savaş oyunudur. Bu iki taraf oyunda Phantomers ve Knosis olarak adlandırılmaktadır. Oyuncular oyun başlamadan önce kendilerine bir takım seçerek, gerçek dünyadan esinlenilerek hazırlanmış haritalarda oyunu kazanmak için gerekli şartları sağlayıp görevleri yapmayı denerler. Phantomers oynaması ücretsiz (F2P) bir oyun olsa da çevrimiçi bir kayıt almak zorunludur.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın gelecekte, çok kutuplu yeni dünyada gerginlik hakimdi.

Ortaya atılan, doğruluğu ispatlanmamış haberler yüzünden sorunlu bölgelerde iç savaşlar başlamıştı ve dünya kaosun eşiğine doğru sürüklenmekteydi.

Bu olayların arkasında, yüzyıllardır gölgelerin içinde saklanmış Knosis adında bir grup bulunmaktaydı. Yüzyıllarca süre gelmiş sessizliklerinin ardından ortaya çıkmaları ve peşi sıra bir virus gibi tüm dünyaya yayılan eylem planları artık durduralamazdı.

Tek bir ülkenin gücü Knosis’ i durduramazdı, çünkü Knosis üyeleri uluslararası çapta askeri, siyasi ve ekonomik anlamda söz sahibi kişilerden oluşmaktaydı. Onları durdurabilmek için hiçbir ülkeye bağlı olmayan, fakat çok uluslu yeni bir güç gerekmekteydi. Bu yüzden, tüm ülke liderlerinin iş birliği ile Phantomers adı verilen Bağımsız Özel Harekât (BÖH) birliği kuruldu.

Artık, bir dünya savaşı kaçınılmazdı. Knosis, kendi inandığı yeni dünya düzenini uygulamak isterken, Phantomers birliği, Knosis’ in inandığı yeni düzenin insanlığa korku ve hayal kırıklığı dışında bir şey getirmeyeceğini düşünüyor ve buna engel olmaya çalışıyordu.

Phantomers ve Knosis hazırlıklarını yaparken, inandıkları doğrular uğruna savaşmak için dünyanın dört bir köşesinden güçlü ve cesur askerler toplanıyordu. İki tarafın da askerlerinin bildiği tek bir gerçek vardı; Knosis veya Phantomers… İkisi de bu amansız savaşın galibi olmak için her şeyi yapmaya hazırdı..

Knosis kendini dünyaya ifşa etmeye ve insanları etkilemeye devam ederken, Phantomers’ın Knosis’i durdurmak için her şeyini ortaya koyacağı savaş başlamak üzereydi.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Phantomers devasa çevrimiçi birinci kişi açısından vuruş (MMOFPS) oyunudur. Her maç öncesinde oyuncular Phantomers, Knosis takımları veya izleyici modunu seçerek maça katılırlar. Maç sırasında ise kazanmak için oyun moduna göre değişkenlik gösteren görevleri yaparlar ya da düşman takımı alt etmeye çalışırlar.

Takım Ölüm Oyunu: Belirlenen süre içerisinde düşmanları öldürerek hedefe en hızlı ulaşan takım kazanır. Eğer hedefe ulaşamadan süre biterse, en yüksek skoru elde eden takım kazanır.

Bul ve Yok Et: Takımlar hücum ve defans olmak üzere ikiye ayrılır. Bu moddaki amaç, hücum takımının bombayı kurması ve patlamasını sağlaması, defans takımının ise zaman dolmadan bombayı etkisiz hale getirmesidir.

Herkes Tek: Her bir oyuncu rekabet içerisine girerek, belirlenen süre içerisinde hedeflenen öldürme sayısına ilk ulaşan olmak için mücadele ederler. Eğer hedefe ulaşamadan süre biterse, en yüksek skoru elde eden oyuncu kazanır.

Ele Geçir: Her iki takımın da hedefi, belirlenen süre içerisinde, koordinatı belirlenmiş üç bayrak bölgesini ele geçirmek ve düşmandan daha çok puan toplamaktır. Takımların kazandığı puan, öldürülen düşman sayısına göre değil, bayrak bölgelerinin ele geçirilme sayısına dayanarak belirlenir. Raunt 1 bittikten sonra her iki takımın da doğacağı taraf değişir ve her iki raunt da toplamda en yüksek puanı alan takım kazanır. Öldükten sonra yeniden doğma sınırı yoktur. Eğer oyun belirlenen süre içerisinde hedefe ulaşamadan biterse en yüksek skora sahip olan takım kazanır.

Keskin Nişancı Maçı: Takım Ölüm Oyunu mantığı ile aynı olduğu için, oyuncular öldüğünde raunt sonuna kadar tekrar doğacaktır. Eğer belirlenen süre içerisinde gerekli hedeflere ulaşamazlarsa, süre sonunda en yüksek puana sahip olan takım kazanır. Eğer, karakterinde keskin nişancı tüfeği, uzun menzilli piyade tüfeği ve bıçak dışında farklı bir silah var ise, o halde silahlar otomatik olarak temel silahlar ile değiştirilir. Keskin Nişancı tüfeği, Uzun menzilli piyade tüfeği ve bıçaklar kullanılabilir. Eğer oyun belirlenen süre içerisinde hedefe ulaşamadan biterse en yüksek skora sahip olan oyuncu kazanır.

Pro Keskin Nişancı: Karşı takımı yok eden ilk ekip oyunu kazanır. Karşılaşma esnasında oyuncu ölürse bir sonraki rauntu beklemelidir. Kazanma/Kaybetme iki takım için de her turda sayılır. Belirlenen sürede rakibi saf dışı bırakan taraf kazanır. Süre biterse, daha fazla hayatta kalan oyuncusu olan takım kazanır. Eğer, karakterde keskin nişancı tüfeği, uzun menzilli piyade tüfeği ve bıçak dışında farklı bir silah var ise, o halde silahlar otomatik olarak temel silahlar ile değiştirilir. Keskin Nişancı tüfeği, Uzun menzilli piyade tüfeği ve bıçaklar kullanılabilir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Phantomers'da biribirinden farklı toplamda 6 adet karakter bulunmaktadır. Her karakterin bir hikâyesi ve oyunu doğrudan etkileyen özel bir yeteneği bulunur.

Nick: Normalde Miller, dünyayı dolaşarak arkeolojik belgeseller yapan bir gazetecidir. Fakat bunun yanı sıra, harabelerin en saklı köşelerindeki değerleri kolaylıkla bulabilen dünyanın sayılı hazine avcılarından biridir. Doğuştan gelen dil becerileri sayesinde Latince gibi eski dilleri çabucak öğrenebilmesi onu daha önemli biri haline getirmektedir. Knosis’ in kendini ifşa etmesi ve akabinde Phantomers ile girdiği mücadeleyi öğrenen Miller, hırsını ve merakını gidermek için kendini savaşın içine soktu.

Nick'in özel yeteneği altı patlar bomba silahı ile düşmanı alt etmesidir.

Hammer: NYPD’ nın arsız polis dedektifi. Her ne kadar Phantomers tarafı ile irtibat halinde olsa da resmi olarak Knosis üyesidir. Kendisini antika eşya nakliyatı yapan bir firma gibi gösteren uyuşturucu çetesini çökertmek için gizli kimliğe bürünmüşken, McClain antik eşyaların aslında birer imitasyon olduğunu ve gizli bir topluluk tarafından yürütüldüğünü ortaya çıkartmıştır. Olayın iç yüzünü ortaya çıkarmasına ramak kalmışken, kendisi ve ekibi NYPD tarafından komik bir sebeple görevden alınmıştır. NYPD’ den ayrıldıktan sonra kendisini Phantomers ve Knosis arasındaki savaşa adadı.

Hammer'ın özel yeteneği önemli geçiş noktalarına mayın döşeyip düşmanın ilerlemesini engellemesidir.

Black Cat: Sashantti dünya mirasını koruyan uluslararası bir kuruluş için saha ajanı olarak çalışmaktadır. Atletik, zeki ve arkeoloji konusunda bir uzman. Son zamanlarda çalıştığı kuruluşun pasifliğinden sıkılan Sashantti, Knosis’ in çevreyi yok edecek endüstriyel kapatilizmi ile dünyaya barış getireceğini vadetmesi ve Phantomers’ ın bu saçma düşünceye karşı koymasından etkilenmişti. Dünya mirasını bu kurum için çalışarak koruyamayacağını fark eden Sashantti, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için Phantomers ve Knosis arasındaki savaşa katılmanın en doğru fikir olduğuna karar Verdi.

Black Cat'in özel yeteneği önemli noktarı saldırı robotu ile korumasıdır.

Victoria: Victoria, babasının beklentilerini yerine getirebilmek için küçük yaşlarda asker olarak eğitilmişti. Bunun sonucu olarak Victoria birçok askeri beceriye sahip oldu. Hatta Rusya Özel Hareket generali olan babası birçok yönüyle kızının erkek askerlerden çok daha üst düzeyde olduğunu dile getirmiştir. Askeri anlamda bu kadar fazla donanıma sahip olmasından dolayı savaşa katılıp adını duyurma kararı aldı.Kanayeva’ nın amacı sadece adını duyurmak olduğu için ne Knosis’ in ne de Phantomers’ın ideolojisi onu ilgilendiriyor. Hiç kimse, babası dahil, onu bu savaşa girmekten alıkoyamadı.

Black Cat'in özel yeteneği düşman ile karşılatığında uçan özel drone'u ile rakipleri üzerinde üstünlük kurmasıdır.

Bishop: Robin, üstün hayatta kalma becerileriyle NATO karargahında eğitim çavuşu olarak görev almaktaydı. Robin’in komutasındaki askerler ona Çavuş Bishop derlerdi. Uzun süre savaş alanlarında mücadele verdikten sonra sadece bir eğitim çavuşu olmak onu iyiden iyiye sıkmaya başlamıştı. Phantomers ve Knosis arasında başlayan savaşı duyan Bishop, keskin nişancılık becerilerini tekrar herkese göstermek için kendini savaşın içine attı. Bishop hakkında anlatılan bir efsaneye göre, görevini yerine getirmek için tam bir hafta boyunca düşman kampında saklandı, ta ki geride hiçbir düşman bırakmayana kadar.

Bishop'ın özel yeteneği uzun namlulu LXM46 tüfeği ile düşmanlarını sırtından avlamasıdır.

Crow: Field, aslen Cezayir doğumlu olup küçük yaşlarda Fransız bir aile tarafından evlat edinilmiştir. Gençlik yaşlarında tüm avrupayı dolaşarak gerçek kimliği hakkında araştırmalar yaptı. Fransa İstihbarat Teşkilatı tarafından eğitilen Field, birçok dili akıcı bir şekilde konuşabilmektedir. Her ne kadar Fransa’ nın sorunlu bölgelerinde paralı asker olarak görev alsa da, asli görevi siyasi anlamda sakıncalı olabilecek durumları büyümeden “temizlemekti”. Field’ e o kadar çok kirli iş verilmişti ki ülkesi bile onu gözden çıkarmıştı. Gizli kimliği ifşa olduktan sonra 3. Dünya ülkeleri tarafından mahkûm edilmiş ve hakkında idam cezası verilmişti. Bir şekilde hapishaneden kaçtıktan sonra kendini savaş rüzgarına kaptırmıştı. Savaş sonrasında kurulacak yeni dünya düzeninde onu gözden çıkaran tüm politikacılardan intikam alabileceğinin hayali ile kendini motive ediyordu.Hayalini gerçekleştirebilmek için galip tarafta yer alması onun için yeterliydi.

Crow'un özel yeteneği saldırı drone'unu savaş esnasında patlatarak rakip takım üzerinde avantaj sağlamasıdır.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Phantomers'ın oyuncular üzerindeki ilk etkisi beklentilerin üzerinde oldu. 2014 GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarında oyuncular oyuna olan ilgisini büyük ölçüde gösterdi. O günden bugüne ise birçok güvenilir oyun magazin internet siteleri Phantomers'ı inceleyerek oyun hakkında görüşlerini belirtirken puanlamalarını yaptı. Şu anda Fragtist'te olan Ceyda Doğan Karaş, "Kore’den sonra Türkiye’de yayınlanacak taktiksel MMOFPS oyunu Phantomers, E-Spor’a yeni bir renk getirmek adına Türk oyuncularla buluşmaya hazırlanıyor." diyerek oyun hakkında olumlu bir eleştiride bulundu.[1] Aynı zamanda Endonezya'nın önde gelen oyun magazin sitelerinden biri de Phantomers'ı inceleyerek 100 üzerinden 80 puan verdi.[2] Bunun yanında,[3] Oynanacak Oyunlar ve Frmtr gibi[4] güvenilir kaynaklar Phantomers'a bünyelerinde yer vererek etkinlikler düzenledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]