Perry Seferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1854 tarihli seferi anlatan bir baskı

Perry Seferi (Japonca黒船来航, romanizekurofune raikō; "Kara Gemiler'in varışı"), Amerika Birleşik Devletleri Donanması savaş gemileri tarafından 1852-1853 ve 1854-1855 yıllarında Tokugawa şogunluğuna iki ayrı seferde yapılan diplomatik ve askeri bir seferdi. Bu keşif gezisinin amaçları arasında keşif, araştırma ve diplomatik ilişkilerin kurulması ve bölgedeki çeşitli ülkelerle ticaret anlaşmalarının müzakere edilmesi yer alıyordu. Japonya hükûmetiyle temasın başlatılması, keşif gezisinin en önemli önceliği olarak kabul edildi ve başlangıcındaki temel nedenlerden biriydi.

Keşif, Başkan Millard Fillmore'un emriyle Tuğamiral Matthew Calbraith Perry tarafından yönetildi. Perry'nin öncelikli hedefi, Japonya'nın 220 yıllık tecrit politikasına son vermeye zorlamak ve gerekirse gambot diplomasisi kullanarak Japon limanlarını Amerikan ticaretine açmaktı. Perry, Seferi doğrudan Japonya ile Batılı Büyük Güçler arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve sonunda iktidardaki Tokugawa şogunluğunun yıkılmasına ve imparatorluk otoritesinin yeniden tesis edilmesine yol açtı. Keşif gezisinin ardından, Japonya'nın dünyayla gelişen ticaret yolları, Japon kültürünün Avrupa ve Amerika'daki sanatı etkilediği Japonizm kültürel eğilimine yol açtı.

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Clark, Paul Hendrix. The Perry Expedition and the "Opening of Japan to the West," 1853–1873: A Short History with Documents (Hackett, 2020) online.
  • Fullilove, Courtney. "Gift and Gunboat: Meanings of Exchange in the Perry Expedition." Diplomatic History 42.1 (2018): 90–108.
  • Wittner, David G. Commodore Matthew Perry and the Perry expedition to Japan (The Rosen Publishing Group, 2004).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]