Pencereleme sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir pencerenin tipik öğeleri.

Pencereleme sistemi, bilişimde ekranların farklı bölümlerini ayrı ayrı yöneten bir yazılımdır.[1] Bir kullanıcı arayüzü için WIMP (pencereler, ikonlar, menüler, imleçler) paradigmasını uygulayan bir tür grafiksel kullanıcı arayüzüdür (GUI).

Günümüzde çalışan her uygulamaya, grafiksel kullanıcı arayüzünü kullanıcıya sunmak için genellikle yeniden boyutlandırılabilir ve genellikle dikdörtgen bir ekran yüzeyi atanır; bu pencereler, üst üste binmelerine izin verilmeyen bir döşeme arayüzünün aksine, birbiriyle örtüşebilir. Genellikle her pencerenin etrafına bir pencere dekorasyonu çizilir. Kaydırıcılar, düğmeler vb. gibi doğrudan kullanıcı etkileşimi için grafik öğeler olan pencere dekorasyonunun ve pencere içindeki mevcut pencere widgetların programlanması, widget toolkitlerin kullanımıyla kolaylaştırılır ve basitleştirilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kent, Allen; Williams, James G. (11 Ekim 1996). Encyclopedia of Microcomputers: Volume 19 - Truth Maintenance Systems to Visual Display Quality. CRC Press. s. 227. ISBN 9780824727178. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022.