Peire de Montagut

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peire de Montagut
Peire de Montagut'in arması
15. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1218-1232
Yerine geldiği Guillaume de Chartres
Yerine gelen Armand de Périgord
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Ölüm 28 Ocak 1232
Milliyeti İspanyol
Askerî hizmeti
Çatışma/savaşları

Peire de Montagut[1] (? – 28 Ocak 1232), 1218'den 1232'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır. Beşinci Haçlı Seferi'ne katılmış ve Mısır Sultanı'nın Dimyat kuşatmasının kaldırılması yönündeki şartlarına karşı çıkmıştır. Daha önce Aragon Tacı'nın Efendisiydi.

Kişisel detayları[değiştir | kaynağı değiştir]

Chartres'lı William'ın yakın arkadaşı olan bu kişi, büyük olasılıkla önceki Büyük Üstadın ona duyduğu güvenden dolayı 1218'de bu kadar çabuk seçilmiştir. Aynı zamanda Hospitaller Şövalyelerinin Büyük Üstadı, muhtemelen Pere'nin kardeşi olan Garin de Montaigu'ydu. Bu dönemde iki askeri tarikat arasındaki yakın ilişki muhtemelen bunun bir sonucuydu.[2]

Askeri kaydı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kudüs'ün ele geçirilmesi için çalışan Müslüman güçlere karşı yaptığı eylemler o kadar etkiliydi ki teslim olmayı teklif etmek zorunda kalmışlardır. Tapınakçıların Dimyat'taki kuşatmayı kaldırması karşılığında İslami güçler birçok Frenk askerini geri verecek, Kudüs'e yönelik saldırıları durduracak ve en önemlisi Hıttin Muharebesi'nde Avrupalılardan ele geçirilen Gerçek Haç'ın bir kısmını geri vereceklerdi. Katolik baskısı, Müslümanların şartlarının reddedilmesi ve katliamın devam etmesi anlamına geliyordu. Hospitaller şövalyelerinin yardımıyla kazandığı askeri zaferler onu ünlü bir savaşçı yapmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Known in Catalan as Pere de Montagut and in French as Pierre de Montaigu.
  2. ^ Riley-Smith, Jonathan (1967). The Knights of St. John in Jerusalem and Cyprus, c. 1050-1310. Macmillan. p. 156