Paulinus of St. Bartholomew

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paulinus of St. Bartholomew

Paulinus of St. Bartholomew (Aşağı Avusturya'da 25 Nisan 1478'de doğmuş, Roma'da 7 Ocak 1806'da ölmüştür) Avusturyalı bir Karmelit aynı zamanda Hırvat kökeni üzerine çalışan bir oryantalistti.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] Birçok isimle tanınır: Paulinus S. Bartholomaeo, Paolino da San Bartolomeo, Paulinus Paathiri, Paulin de St Barthelemi, Paulinus A S. Bartholomaeo, Johann Philipp Wesdin ve Johann Philipp Werdin.[12]

Avrupa'da yayınlanan ilk Sanskrit gramer kitabı yazarı[13] ve William Jones, Gaston-Laurent Coeurdoux gibi isimlerle beraber Hint ve Avrupa dilleri arasındaki yakın ilişkiye dikkat çeken ilk oryantalistlerden biri olarak bilinir.[14][15][16]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağı Avusturya'da bir köylü ailesinde doğmuş, dini alışkanlığa [en] 20 yaşında başlamıştır. Prag'da teoloji, felsefe okumuştur. Roma'da tarikatının misyoner ruhbanlar okuluna girmiş, St Pancratius Üniversitesi'nde oryantal çalışmalar yürütmüştür.[17]

1774'te misyoner olarak Hindistan, Malabar'a gönderilmiştir. Hindistan'da 14 yıl geçirdikten sonra tarikatının genel vekili ve apostolik ziyaretçisi olarak atanmıştır. Diller konusunda çok yetkindi. Almanca, Latince, Yunanca, İbranice, Macarca, İtalyanca, Portekizce, İngilizce, Sanskritçe, Malayalam Dili ve bazı Hint dillerini konuşabiliyordu. Kerala'da Paulinus Paathiri olarak tanınmaya başladı. Sanskritçe ve Hint-Avrupa dilleri arasındaki benzerliği tespit eden ilk kişilerden biridir. Bu benzerliği tespit eden ilk kişinin kuvvetle muhtemel Thomas Stephens olduğu tahmin edilmektedir.

1789'da Hindistan'daki misyonun ne durumda olduğuna dair bilgi alma amacıyla Roma'ya geri çağırılmış, Misyonerlerin kullanımı için kitapları düzenleme - Kateşizmi ve Roma'da basılmış temel seviye kitapları düzeltme - [17] görevi verilmiştir. Siyasi sorunlar nedeniyle 1798-1800 yılları arasında Viyana'da kalmıştır.

Roma'da Kardinal, Fide Propagandası Genel Sekreteri, antika bilim adamı ve birçok antika sahibi, memleketi Velletri'de çok donanımlı Museo Borgiano'yu kurmuş olan Stefano Borgia ile iletişimde bulunmuş, Kardinal Borgia da onu kişisel sekreteri olarak atamış, Avrupa'daki ilk Sanskrit gramer kitabı (Sidharubam seu Grammatica Samscrdamica, Roma 1790) dahil olmak üzere hindolojinin birçok cildinin yayınlanmasını finanse etmiştir. Paulinus ayrıca İtalyancada Hindistan üzerine uzun bir deneme yazmıştır (Viaggio alle Indie Orientali), bu daha sonra Avrupa dillerine çevrilmiştir.

1800'de Papa VII. Pius Paulinus'u Yasak Kitaplar İndeksi danışmanı ve Papalık Kent Üniversitesi müfettişi olarak atamıştır. Seyehatlerinin bir kaydını tutmuş, Fransızcaya çevrilip Voyage aux Index Orientales başlığıyla Paris'te 1808'de yayınlanmıştır[17]

Avrupa'da bulunduğu dönemde Johann Ernst Hanxleden'in (Arnos Paathiri) çalışmalarına tanınırlık katmıştır. Hanxleden'in bazı çalışmalarını Avrupa'ya taşımıştır, ayrıca Hanxleden hakkında yazmış anılarında kapsamlı bir şekilde ondan alıntı yapmıştır.

Kardinal Borgia Papa Lyon'da VII. Pius'a Napolyon ziyaretinde eşlik ederken ani bir şekilde ölünce, Paulinus onun hakkında etkileyici bir biyografi yazmıştır.[18][19]

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Paulinus Doğuda birçok kitap yazdı. Zamanına göre bu kitaplar çok değerliydi, araladında ilk basılanı Sanskrit Gramer kitabıdır. Diğerleri arasında şunlar vardır:

  1. 'Systema brahmanicum liturgicum, mythologicum, civile, ex monumentis indicis musei Borgiani Velitris dissertationibus historico-criticis illustratu (Rome, 1791), Almancaya çevrilmiştir (Gotha, 1797);
  2. Examen historico-criticum codicum indicorum bibliothecae S. C. de Propaganda (Rome, 1792);
  3. Musei Borgiani Velitris codices manuscripti avences, Peguani, Siamici, Malabarici, Indostani ... illustrati (Rome, 1793);
  4. Viaggio alle Indie orientali (Rome, 1796), translated into German by Forster (Berlin, 1798);
  5. Sidharubam, seu Grammatica sanscridamica, cui accedit dissert. hiss. crit. in linguam sanscridamicam vulgo Samscret dictam (Rome, 1799), "Vyacaranam" başlığıyla yayınlanan kitabın bir diğer edisyonu (Rome, 1804);
  6. India orientalis christiana (Rome, 1794), an important work for the history of missions in India. Other works bear on linguistics and church history.
  7. Paolino da San Bartolomeo, Viaggio alle Indie Orientali umiliato alla Santita di N. S. Papa Pio Sesto pontefice massimo da fra Paolino da S. Bartolomeo carmelitano scalzo, Roma, presso Antonio Fulgoni, 1796.
  8. Paolino da San Bartolomeo, Voyage aux Indes Orientales, par le p. Paulin de S. Barthelemy, missionnaire; traduit de l'italien ... avec les observations de Mm. Anquetil du Perron, J. R. Forster et Silvestre de Sacy; et une dissertation de M. Anquetil sur la proprieté (in lingua francese), A Paris, chez Tourneisen fils, libraire, rue de Seine, n 12, 1808.
  9. Paulinus a S. Bartholomaeo, Amarasinha. Sectio prima de caelo ex tribus ineditis codicibus indicis manuscriptis curante P. Paulino a S. Bartholomaeo ... (in lingua Latina), Romae, apud Antonium Fulgonium, 1798.
  10. Paulinus von Heilig Bartholomaus, Atlas pour servir au voyage aux Indes orientales. Par le p. Paulin de Saint-Barthelemy, missionaire (in lingua francese), A Paris, chez Tourneisen fils, 1808.
  11. Paulinus a S. Bartholomaeo. De basilica S. Pancratii M. Christi disquisitio. Auctore P. Paulino a S. Bartholomaeo (in lingua Latina), Romae, apud Antonium Fulgonium, 1803.
  12. Paulinus a S. Bartholomaeo, Dissertation on the Sanskrit language, Paulinus a S. Bartholomaeo (in lingua inglese).
  13. Paulinus a S. Bartholomaeo, Examen historico criticum codicum indicorum bibliothecae Sacrae Congregationis de propaganda fide (in lingua Latina), Romae, ex typ. S. C. de Propaganda Fide, 1792.
  14. Paulinus a S. Bartholomaeo, India orientalis christiana continens fundationes ecclesiarum, seriem episcoporum, Auctore P. Paulino a S. Bartholomaeo carmelita discalceato (in lingua Latina), Romae, typis Salomonianis, 1794.
  15. Paulinus a S. Bartholomaeo, Jornandis vindiciae de Var Hunnorum auctore p. Paulino a S. Bartolomeo carmelita discalceato ... (in lingua Latina), Romae, Apud Antonium Fulgonium, 1800.
  16. Paolino da San Bartolomeo, Monumenti indici del Museo Naniano illustrati dal P. Paolino da S. Bartolomeo (in lingua Latina), In Padova, nella Stamperia del Seminario, 1799.
  17. Paulinus a S. Bartholomaeo, Mumiographia Musei Obiciani exarata a P. Paulino a S.Bartholomaeo carmelita discalceato (in lingua Latina), Patavii, ex Typographia Seminarii, 1799.
  18. Paulinus a S. Bartholomaeo, Musei Borgiani Velitris codices manuscripti Avenses Peguani Siamici Malabarici Indostani animadversionibus historico-criticis castigati et illustrati accedunt monumenta inedita, et cosmogonia Indico-Tibetana, auctore p. Paulino a S. Bartholomaeo ... (in lingua Latina), Romae, apud Antonium FUgonium, 1793.
  19. Paulinus a S. Bartholomaeo, Sidharubam seu Grammatica Samscrdamica. Siddarupam. Cui accedit Dissertatio historico-critica in linguam Samscrdamicam vulgo Samscret dictam, in qua huius linguae exsistentia, origo, praestantia, antiquitas, extensio, maternitas ostenditur, libri aliqui ea exarati critice recensentur, & simul aliquae antiquissimae gentilium orationes liturgicae paucis attinguntur, & explicantur auctore Fr. Paulino a S. Bartholomaeo ... (in lingua Latina), Romae, ex typographia Sacrae Congregationis de Propaganda Fide, 1790.
  20. Paulinus a S. Bartholomaeo, Systema Brahmanicum liturgicum mythologicum civile ex monumentis Indicis musei Borgiani Velitris dissertationibus historico-criticis illustravit fr. Paullinus a S. Bartholomaeo carmelita discalceatus Malabariae missionarius Academiae Volscorum Veliternae socius (in lingua Latina), Romae, apud Antonium Fulgonium, 1791.
  21. Paulinus a S. Bartholomaeo, Vitae synopsis Stephani Borgiae S.R.E. cardinalis amplissimi S. Congr. De Propaganda fide praefecti curante p. Paulino a S. Bartholomaeo carmelita discalceato ... (in lingua Latina), Romae, apud Antonium Fulgonium, 1805.
  22. Paulinus a S. Bartholomaeo, Vyacarana seu Locupletissima Samscrdamicae linguae institutio in usum Fidei praeconum in India Orientali, et virorum litteratorum in Europa adornata a P. Paulino a S. Bartholomaeo Carmelita discalceato (in lingua Latina), Romae, typis S. Congreg. de Propag. Fide, 1804.
  23. Paulinus a S. Bartholomaeo, Notitia topographica, civilis, politica, religiosa missionis Malabaricae ad finem saeculi 18. / auctore r. P. Paulino a S. Bartholomaeo, O. C. D. (in lingua Latina), Romae, apud Curiam generalitiam, 1937, Tip. A. Manuzio.
  24. Paulinus of St. Bartholomew: De manuscriptis codicibus indicis R. P. Joan Ernesti Hanxleden epistola ad. R. P. Alexium Mariam A. S. Joseph Carmelitam excalceatum, Vienna, 1799.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "sanskrt - Hrvatska enciklopedija". 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Vesdin, Filip Ivan - Hrvatska enciklopedija". 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Hrvatski "indolog" Ivan Filip Vesdin (1748-1806) i "Portugalske Indije"". 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  4. ^ Alles, Gregory D. (March 2010). Religious Studies: A Global View. ISBN 9781134152711. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  5. ^ "Filip Vezdin - Croatian History". 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  6. ^ "Filip Vezdin bio je gradišćanski Hrvat". 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 July 2017. 
  7. ^ "Vatroslav Jagić (1865.) o Filipu Vezdinu ( 1748.-1806.) - Hrvatske novine". 20 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  8. ^ "indoeuropski jezici - Proleksis enciklopedija". 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  9. ^ "Vezdin - značenje - Hrvatski leksikon". 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  10. ^ "H. Kekez: Velikani hrvatske prošlosti by Svijet Knjige - issuu". 12 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  11. ^ "Johann Philipp Vezdin - Paulinus a Sancto Bartholomaeo". 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  12. ^ Paulinus a S. Bartholomaeo, Paolino da San Bartolomeo; known as Paulinus Paathiri; secular name Johann Philipp Wesdin.
  13. ^ "PAULINUS A SANCTO BARTHOLOMAEO, [Johannes Philippus Werdin or Wesdin].India Orientalis Christiana continens fundationes ecclesiarum, seriem episcoporum, missiones, schismata, persecutiones, reges, viros illustres". Horden House. 25 January 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2012. Paulinus a S. Bartholomaeo (1748-1806).....He was the author of many learned studies on the east, and published the first Sanskrit grammar 
  14. ^ "Sidharubam seu grammatica Samscrdamica cui accedit dissertatio historico-critica in languam samscrdamicam vulgo samscret dictam by Paulinus a S. Bartholomaeo". National Book Auctions.com. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. First Edition - This is a scarce first edition of the first Sanskrit grammar to be published in Europe. 
  15. ^ "Results from NBA's January Auction". finebooksmagazine.com. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. Philip Werdin (or Wesdin) was an Austrian Carmelite missionary in Malabar from 1776 to 1789. An outstanding Orientalist, he was one of the first to remark upon the close relationship between Indian and European languages [ölü/kırık bağlantı]
  16. ^ "British Library - Mss Eur K153 - PAULINUS, a Sancto Bartholomaeo". bl.uk. Erişim tarihi: 13 Şubat 2012. A copy of 'Systema Brahmanicam' (Rome 1791) by Fr Paolino (Paulinus, a Sancto Bartholomaeo [Joannes Philippus Werdin or Wesdin]), containing critical comments possibly by Sir William Jones (1746-94), oriental scholar, Judge of Supreme Court, Calcutta 1783-94 [ölü/kırık bağlantı]
  17. ^ a b c Gorton, John (1833). A General Biographical Dictionary. Whittaker and Co. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  18. ^ Vitae synopsis Stephani Borgiae S.R.E. cardinalis amplissimi S. Congr. De Propaganda fide praefecti curante p. Paulino a S. Bartholomaeo carmelita discalceato. Romae, apud Antonium Fulgonium, 1805
  19. ^ Carlo Gastone della Torre di Rezzonico, Lettera su' monumenti indici del Museo Borgiano illustrati dal padre Paolino di San Bartolomeo in Opere del cavaliere Carlo Castone conte Della Torre di Rezzonico patrizio comasco raccolte e pubblicate dal professore Francesco Mocchetti, Como, presso lo stampatore provinciale Carlantonio Ostinelli, 1820, Tomo VIII, p. 7-54

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Bu madde şu anda kamu malı olan yayından metin içerir:  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Paulinus a S. Bartholomaeo". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company.  The entry cites:
    • Giuseppe Barone, Vita, precursori ed opere del P. Paolino da S. Bartolommeo (Filippo Werdin) : contributo alla storia degli studi orientali in Europa (Napoli: A. Morano, 1888);
    • Max von Heimbucher, Die Orden und Kongregationen der katholischen Kirche, II (2nd ed., Paderborn: Schoningh, 1907), 568-69

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]