Karmelitler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karmelit arması

Karmelitler, resmî adıyla Kermil Dağı'ndaki Kutsal Bakire Meryem'in İhvanının Tarikatı (LatinceOrdo Fratrum Beatissimæ Virginis Mariæ de Monte Carmelo), Katolik mezhebine mensup bir Hristiyan tarikatı. Hem kadın hem de erkeklere açık olan tarikat, benimsediği yaşam tarzı açısından dilenci tarikatı olarak nitelendirilir. Kökenine dair tarihsel bilgiler net olmamakla beraber, 12. yüzyılda, o dönem Haçlı hakimiyetinde bulunan Kermil Dağı'nda kurulduğu düşünülür.[1] Kurucusu olarak Fransız aziz Berthold'un adı geçse de Karmelitlerin erken dönem tarihine dair günümüze fazla bir bilgi ulaşmamıştır.[2]

Karmelitlerin geleneksel tarihçesine göre tarikat Kermil Dağı'nda yaşayan birtakım münzeviler tarafından kuruldu.[3] 1206-1214 yılları arasında dönemin Kudüs Patriki olan Albertus Hierosolymitanus, St Albert Yasası'nı ilan ederek tarikat kurallarını şekillendirdi.[4] Yakın Doğu bölgesinde artan gerilim üzerine 1238 yılında Karmelitlerin önemli bir kısmının Yakın Doğu'dan ayrılarak Kıbrıs ve Sicilya'ya yerleştiği kayıtlıdır.[5] Bunun ardından daha da batıya göç eden Karmelitler, İngiltere ve Fransa dahil olmak üzere farklı ülkelerde şubeler kurdular.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: The Carmelite Order". www.newadvent.org. 16 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2019. 
  2. ^ Keith J Egan, "The Spirituality of the Carmelites," in Jill Raitt with Bernard McGinn and John Meyendorff, eds, Christian Spirituality: High Middle Ages and Reformation, (London: SCM, 1989), p. 50. See also  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Feast of Our Lady of Mount Carmel". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  3. ^ Benedetto, Robert; Duke, James O., (Ed.) (2008). "Carmelite Order". The New Westminster Dictionary of Church History: The early, medieval, and Reformation eras. Westminster John Knox Press. s. 123. ISBN 0664224164. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  4. ^ "A Brief History of The Carmelites - THE OFFICIAL WEBSITE OF THE CARMELITE ORDER". 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  5. ^ Andrew Jotischky,The Carmelites and Antiquity: Mendicants and Their Pasts in the Middle Ages, (Oxford, 2002), p.12