Paul Ryan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paul Ryan
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı
Görev süresi
29 Ekim 2015 - 3 Ocak 2019
Yerine geldiği John Boehner
Yerine gelen Nancy Pelosi
ABD Temsilciler Meclisi üyesi
Görev süresi
3 Ocak 1999 - 3 Ocak 2019
Kişisel bilgiler
Doğum 29 Ocak 1970 (54 yaşında)
Janesville, Wisconsin, ABD
Partisi Cumhuriyetçi
Evlilik(ler) Janna Little
İmzası

Paul Davis Ryan (d. 29 Ocak 1970) Amerikalı siyasetçi. 54. Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi başkanıdır. Meclis başkanlığına seçilmeden önce, 3 Ocak 1999-3 Ocak 2019 tarihleri arasında ABD Temsilciler Meclisi'nde Wisconsin eyaletini temsil etmiştir. 2012 ABD başkanlık seçimleri'nde Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney'nin başkan yardımcısı adayı olarak yarışmış fakat seçilememiştir.[1]

Özgeçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Ryan, 29 Ocak 1970 tarihinde Wisconsin eyaletinin Janesville kasabasında doğmuş ve orada büyümüştür. Annesi Elizabeth ve babası Paul Murray Ryan (avukat) olan Ryan 4 kardeşten en küçüğüdür. 16 yaşındayken babası ölen Ryan, Ohio eyaletindeki Miami Üniversitesin'de ekonomi ve siyasal bilimler bölümünden mezun olmuştur. Üniversite 3. sınıftayken Wisconsin senatörü Bob Kasten'in yanında staj yapmış, 1992 yılında mezun olmuştur.

Siyasi yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Ryan ve ailesi

Paul Ryan üniversiteden mezun olduktan sonra Washington'a giderek ABD başkan yardımcısı adaylarından Jack Kemp'in yanında çalıştı. Bir süre de Kansas senatörü Sam Brownback'in yanında çalıştıktan sonra Wisconsin'e geri döndü. 1998 yılında Wisconsin'den ABD Temsilciler Mecisi'ne aday oldu. Seçimi kazanan Ryan en genç 2. Temsilciler Meclisi üyesi olarak göreve başladı. O zamandan beri bu görevi sürdürmektedir. 3 Ocak 2011 tarihinde Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu eline geçirince Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu başkanlığına yükseldi. 11 Nisan 2011 tarihinde Paul Ryan yeni bir federal bütçe tasarısı hazırlayarak Temsilciler Meclisi'ne sundu. Ryan Planı olarak bilinen bu bütçe tasarısı ABD Senatosunda reddedilmesine karşılık siyasi yelpazenin sağında yer alan çevreler tarafından büyük bir ilgi görmüştür. Federal bütçe açıklarını kapatmayı amaçlayan Ryan Planı emekli Amerikalıların sağlık sigortası olan Medicare sisteminin bütçesine büyük kesintiler yapmaktadır. 2012 ABD başkanlık seçimleri'nde Cumhuriyetçi Parti'yi temsil edecek olan Mitt Romney 11 Ağustos 2012 tarihinde Paul Ryan'ı başkan yardımcısı adayı olarak seçmiştir. Böylece Paul Ryan'ın hazırladığı Ryan Planı başkanlık seçimlerindeki tartışmalı konular arasında ön sıraya yükselmiştir.

29 Ekim 2015 tarihinde o zamanki ABD Temsilciler Meclisi başkanı John Boehner'in istifası üzerine boşalan başkanlık koltuğuna partisinden gelen yoğun talep üzerine istemeyerek aday olmuştur. 3 Ocak 2019'da görevi sona ermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]