Paris dersleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19 Ocak 1841'de verilen bir dersten alıntı

Paris dersleri, Adam Mickiewicz'in 1840-1844'te Paris'teki Collège de France'da Slav edebiyatı üzerine verdiği bir dizi derslerin derlenmesidir. Dersler dinleyiciler tarafından yazıldı ve Mickiewicz'in yaşamı sırasında yayınlandı. Birçok dile çevrildi. Mickiewicz ilk baskıları düzenledi ve onlara önsöz yazdı.

Eserin tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1840 yılında Mickiewicz, Collège'de Slav dilleri bölümünde kürsü başkanı oldu. Dersleri özellikle Slavlar ve Fransızlar arasında popülerdi. 1841'de Mickiewicz, konferansın içeriğini etkileyen Polonya mesih akımının bir temsilcisi olan Andrzej Towiański ile ilişki kurdu ve onunla tanışmasından sonra derslerinde edebiyata ve tarihe değil daha çok mesihçilik propagandasına yer vermeye başladı.[1] Bu durum büyük tartışmalara neden oldu. 1844'te Fransız yetkililer, derslerinde Napolyon'u övmesinden ve Towianizm'i yaymasından dolayı Mickiewicz'i görevinden uzaklaştırdılar.

Paris derslerinin içeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Mickiewicz, derslerinde Slavların kültürünün orijinal ve zengin tarihini verdi. Kendini edebiyat tarihiyle sınırlamadı, felsefe tarihi, dili, dini ve siyasi tarihi hakkında da ders verdi. Bunun yanında Slav tiyatrosu hakkında da dersler verdi. Pek çok parlak edebi analiz yaptı. Mickiewicz, dünyanın değişmek üzere olduğuna ve Mesih'in Dünya'ya ikinci inişinin yakın olduğuna inanıyordu. Derslerinde Fransızların ve özellikle de yaptığı fedakarlık ve çektikleri acılar nedeniyle Polonyalıların Mesih'in inişinde önemli roller üstleneceğini iddia etti. Katolik Kilisesi'ni Hristiyanlığın ilkelerini ihlal ettiği için eleştirdi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://polona.pl/item/457032/12/ [yalın URL]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021.